Assistim a un retrocés en el desenvolupament dels drets de les persones tant en l’entorn europeu com dins de l’Estat espanyol. El passat mes de maig, el congrés dels diputats desestimava la tramitació de la Llei par la igualtat real i efectiva de les persones trans amb els vots en contra de la dreta i l’abstenció del PSOE. Al juny, el govern d’Hongria va prohibir la representació de la diversitat sexual i de gènere als espais públics. Aquests fets ens recorden que els drets no ens els regalen: s’han de guanyar i mantenir. El perill més gran en aquesta lluita, ens recorda Hannah Arendt, no està en les grans injustícies: es troba en la banalitat de la nostra indiferència davant de la injustícia. Què podem fer des de la UAB? 

Les lleis 11/2014 i 19/2020  insten a les universitats a implementar mesures de protecció, suport i recerca que donin visibilitat a la diversitat sexual i de gènere i protegeixin a treballadores i treballadors LGBTI+ de qualsevol forma de discriminació per tal de promoure la igualtat d’oportunitats i l’equitat als centres educatius. Certament, la UAB ha desenvolupat iniciatives fonamentals, entre les que podem destacar:

Tot i aquests avenços, la situació a la UAB està molt lluny de les mesures proposades en la Guia per a la incorporació de la diversitat sexual i de gènere a les universitats catalanes a partir de la Llei 11/2014 (Generalitat de Catalunya, 2018). Efectivament, les mesures reactives davant de situacions de discriminació han estat més presents que les propositives, dirigides a prevenir-les. D’aquelles suggerides a la guia de la Generalitat en destaquen:  

  • Incloure la perspectiva LGBTI+ en els estudis universitaris, promovent els estudis sobre LGBTI+, sexualitat, feminismes, teoria queer, performance, transgènere, masculinitats i frontera. 
  • Promoure i fer visible la recerca sobre temàtiques LGBTI+ a les universitats catalanes.  
  • Potenciar la transferència de coneixement, relacionant la recerca aplicada sobre temàtiques LGBTI+ amb el seu context social. 

Els llargs recorreguts són el resultat de passos petits, constants i continuats. Tenim història, drets reconeguts, i un futur de lluita per assentar-los i expandir-los. Defensant els drets de les treballadores i treballadors LGBTI+, defensem els nostres drets laborals i socials. 

Fem república LGBTI+.