Entre el 3 i el 7 de novembre de 2014 va tenir lloc a Milà (Itàlia) el congrès internacional METROPOLIS amb el lema “Migration. Energy for the Planet, Feeding Cultures”. Aquest congrès mundial, que se celebra anualment des de 1996, quasi cada any a un lloc diferent, comptà amb més de 700 participants procedents dels cinc continents i d’una varietat d’institucions acadèmiques, governamentals, socials, econòmiques i culturals (vegeu: http://www.metropolis2014.eu). En el marc d’aquest congrès, el 5 de novembre de 2014 tingué lloc el workshop 205 titulat “Immigration in Small Towns and Low-Density Rural Areas” i co-organitzat per Fátima Velez de Castro, Universidade de Coimbra, i Ricard Morén-Alegret, UAB. A més dels seus co-organitzadors, la sessió comptà amb presentacions de Lucinda Fonseca, Universidade de Lisboa, Michele Nori, European University Institute, i Paulo Espínola, Universidade de Coimbra. Aquest workshop és una continuació d’un altre d’anterior sobre temàtiques similars que va tenir lloc el setembre de 2011 en el marc del congrès METROPOLIS celebrat a les illes Açores, Portugal, i que fou co-organitzat per Ricard Morén-Alegret i Lucinda Fonseca (veure notícia anterior, més avall).
El 25 de setembre de 2014, en el marc d’una estada de recerca de 3 mesos realitzada al laboratori MIGRINTER de la Université de Poitiers (França) amb suport de la Regió de Poitou-Charentes, Ricard Morén-Alegret presentà un seminari titulat “British immigration and sustainable small towns and rural areas. Exploring the case of Poitou-Charentes” a la MSHS de l’esmentada universitat. Vegeu notícia del seminari a: http://migrinter.hypotheses.org/1877. I sobre l’estada a França: http://migrinter.hypotheses.org/1821 . Aquesta visita de recerca a MIGRINTER i el treball de camp a Poitou-Charentes des del primer de juliol a final de setembre de 2014 s’ha realitzat sobre la base del previ projecte d’I+D titulat “Immigrants’ integration and the role of a diversity of organisations in achieving sustainable small towns and rural areas” (ref. CSO2009-13909) i finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació del Govern d’Espanya (2010-2013).
El 8 de abril de 2014, Albert Mas (GRM, UAB) defensà excel·lentement a la UAB la seva tesi doctoral titulada Immigració estrangera a l’entorn d’espais d’interès natural. Una comparació internacional entre localitats de l’Alt Empordà (Espanya) i l’Alentejo Litoral (Portugal). La tesi ha estat dirigida pel Dr. Ricard Morén-Alegret (GRM, UAB).
El 22 de març de 2014, una comunicació co-escrita per Dawid Wladyka i Ricard Morén-Alegret (GRM-UAB) i titulada “Towards a Mediterranean ‘Superdiverse’ Small Town? Immigration and Sustainability in Empuriabrava Neighborhood, Catalonia, Spain” fou presentada a la 2014 Urban Affairs Association Congress organitzada a San Antonio (Texas, USA). SA1.01 session. Race, Ethnicity, and Urban Development (see: http://urbanaffairsassociation.org/conference/conference2014/)
El 10 de març de 2014, Sandra Fatoric (GRM-UAB) presentà la comunicació titulada “Climate change vulnerability in coastal proteceted áreas of Catalonia (Spain): The cases of Ebro Delta and Aiguamolls de l’Empordà” a la Conference on European Climate Change Adaptation. Research and Practice, celebrada a Lisboa (Portugal). Aquesta presentació tingué lloc en el marc de la sessió sobre “Coastal areas, marine biodiversity and fisheries. Parallel session A” (vegeu: http://www.adaptationfrontiers.eu)
El 20 de febrer de 2014 Sandra Fatoric (GRM, UAB) va defensar excel·lentment la seva tesi de doctorat titulada Vulnerability and Adaptation to Climate Change in the Mediterranean region. Climate out of balance in Aiguamolls de l’Empordà? a la UAB. La tesi fou depositada el 20 de febrer de 2013 i ha estat dirigida pel Dr. Ricard Morén-Alegret (GRM, UAB).
El dilluns 27 de gener de 2014 Ricard Morén-Alegret participà a un nou workshop sobre migracions a la Unió Europea que se celebrà a Brussel·les (Bèlgica).
Els passats 9 i 10 de desembre de 2013 va tenir lloc al Departament de Geografia de la UAB la reunió final del projecte I+D “Immigrants’ integration and the role of a diversity of organisations in achieving sustainable small towns and rural areas” amb la participació de diversos membres de l’equip investigador. Aquest projecte ha estat finançat durant el període 2010-2013 pel Ministeri de Ciència i Innovació del Govern d’Espanya (referència CSO2009-13909) amb la direcció del Dr. Ricard Morén-Alegret. Accedir a més informació sobre el projecte al següent enllaç: https://webs.uab.cat/migracions/projecte-immigrants-integration-and-the-role-of-a-diversity-of-organisations-in-achieving-sustainable-small-towns-and-rural-areas/
El passat 28 de novembre de 2013 va tenir lloc la lectura de la tesi doctoral de Dawid Wladyka (GRM, UAB) amb el títol: Inter-Ethnic Experiences of Polish Immigrants in South-Western European Neighborhoods. Comparing Sagrada Familia, Barcelona, and Empuriabrava, Castelló d’Empúries. Codirigida per Ricard Morén Alegret i Àngels Pascual de Sans (GRM, UAB), va ser valorada amb una nota d’excel·lent cum laude pels membres del tribunal.
El 26 de novembre de 2013 per la tarda Ricard Morén-Alegret presentà la comunicació “Foreign immigration, intercultural dialogue and sustainability in small towns: The case of Roses, Northeastern Catalonia, Spain” a la Migration, Media and Intercultural Dialogue Conference celebrada a Barcelona i organitzada per l’Institut sobre Globalització, Cultura i Mobilitat de la Universitat de les Nacions Unides (UNU-GCM).
L’agost del 2013 Ricard Morén-Alegret va començar una visita d’investigació de tres mesos a l’Institut sobre Globalització, Cultura i Mobilitat de la Universitat de les Nacions Unides (UNU-GCM). La major part d’aquesta investigació geogràfica allí realitzada està vinculada al projecte de R+D titulat “Immigrants’ integration and the role of a diversity of organisations in achieving sustainable small towns and rural areas” (referència CSO2009-13909) i està centrada en diversos aspectes de la vessant cultural de la sostenibilitat en petites ciutats que compten amb una presència significativa d’immigració estrangera. Concretament, en aquesta ocasió el focus se situa sobre la mediterrània Roses, una petita ciutat amb una història migratòria mil·lenària documentada que es remunta als antics grecs.
Durant abril, maig i juny de 2013 s’ha celebrat a la UAB el 11è Cicle Anual de Seminaris sobre Migracions del GRM. Aquest curs, s’ha concretat en un Cicle monogràfic sobre “Migracions, sostenibilitat, mobilitat i canvis medioambientals”. El 24 d’abril de 2013 es va inaugurar el cicle amb una sessió preliminar a càrrec d’Anna Vilaseca i Eduard Trepat, Fundació del Món Rural, FMR (Lleida), titulada “Mobilitat i sostenibilitat en el món rural català. De la transhumància a les migracions”. A més, en el programa internacional del cicle de seminaris es va comptar amb la participació de Sandra Fatoric, GRM-UAB (17 de maig) amb la comunicació titulada “Migration as climate change adaptation? The case of Aiguamolls de l’Empordà (Catalonia, Spain) in an international context”; de la Dra. Helen Adams, University of Exeter, Anglaterra (22 de maig) amb la comunicació titulada “Mobility and immobility under environmental change: evidence from Peru and Bangladesh” ; de Ethemcan Turhan, ICTA (29 de maig) amb la comuicació titulada “Climate Change Adaptation, Migration and Human Security: A critical vision on circular/seasonal migration from Turkey”; del Dr. Navinder Singh, Swedish University of Agricultural Sciences, Umea, Suecia (5 de juny) amb la comunicació titulada “Contrasting human and animal migrations in Central Asia and Europe” ; i, finalment, del Dr. Kees van der Geest, Institute for Environment and Human Security, United Nations University (14 de juny) amb la comunicació titulada “Rainfall variability, food insecurity and migration. Empirical evidence from the Where the Rain falls project”. Aquesta serie de seminaris fou cofinançada pel programa SGR 2009-2013 de AGAUR, està vinculada al projecte d’ I+D CSO2009-13909 (finançat pel MICINN, 2010-2013) y fou dirigida per Ricard Morén-Alegret (veure més informació i algunes imatges en la secció “Seminaris” d’aquesta pàgina web).
Foto: Seminari a càrrec de la Dra. Helen Adams
Al gener de 2013 s’ha publicat la versió digital d’un article metodològic coescrit per Ricard Morén (relacionat amb el projecte de R+D amb referència CSO2009-13909) en una de les revistes més importants en geografia a nivell mundial: Progress in Human Geography. Es tracta d’un article sobre migracions i sentit de lloc que inclou, entre altres aportacions, reflexions metodològiques i referències a l’estudi de la immigració en àrees rurals i petites ciutats. Els detalls de l’article són els següents: Mendoza, C.; Morén-Alegret, R. (2013) “Exploring methods and techniques for the analysis of senses of place and migration”, Progress in HumanGeography, first published on January 18, 2013 as doi:10.1177/0309132512473867. Aquesta revista té un índex d’impacte de 4,489 i ocupa la segona posició a nivell mundial en el rànquing de Geografia (2/72) segons el JCR de 2012 publicat per Thomson Reuters el 2013.
Al llarg de 2012 es va completar el gruix del treball de camp del projecte d’I+D “Immigrants’ integration and the role of a diversity of organizations in achieving sustainable small towns and rural areas” (2010-2013), finançat pel Ministerio de Ciencia e Innovación i coordinat per Ricard Morén. Després de focalitzar l’estudi de camp a la comarca de l’Alt Empordà, es van realitzar treballs de camp a Warwickshire (Anglaterra), el Peloponès nord-occidental (Grècia), l’Alentejo Litoral (Portugal) i el sud-est d’Austràlia Meridional (Austràlia).
El 25 d’octubre de 2012 Josepha Milazzo ha presentat la comunicació “Inmigración internacional y desarrollo de territorios (semi) rurales mediterráneos. Comparación de los bolivianos en Cataluña (Alt Empordà) y de los marroquíes en Córcega (Plaine Orientale)” al col·loqui internacional ‘El valor de lo rural’ celebrat a Zamora (Mèxic).
El passat 3 d’agost de 2012, Albert Mas va presentar en el XIII World Congress of Rural Sociology celebrat a Lisboa la comunicació “International immigration around natural protected areas. Exploring some localities in Alt Empordà (Spain) and Alentejo Litoral (Portugal)”, coescrita amb Ricard Morén-Alegret.
El passat 27 de juliol de 2012, Albert Mas va presentar en el IX Coloquio Ibérico de Estudios Rurales celebrat a Lisboa la comunicació “Inmigración internacional entorno a áreas naturales protegidas. Explorando algunas localidades del Alt Empordà (España) y el Alentejo Litoral (Portugal)”, coescrita amb Ricard Morén-Alegret.
L’article “Vulnerability to the effects of climate change and adaptation: The case of the Spanish Ebro Delta“, publicat el 2012 i co-escrit per Sandra Fatoric, ha esdevingut un dels articles més consultats de la revista Ocean & Coastal Management (Impact Factor: 1.524. 5-Year Impact Factor: 1.661). Vegeu: http://www.journals.elsevier.com/ocean-and-coastal-management/most-read-articles/
Varis membres del GRM van participar al congrès de la American Association of Geographers que va celebrar-se el febrer de 2012 a Nova York. El 25 de febrer Ricard Morén-Alegret presentà una comunicació elaborada conjuntament per ell, Dawid Wladyka i Albert Mas sobre la integració d’immigrants estrangers a Barcelona, Roses i Castelló d’Empúries. A més, el 26 de febrer Dawid Wladyka presentà una comunicació co-elaborada per ell i Ricard Morén-Alegret sobre immigració polonesa a Catalunya.
Entre el 12 i el 16 de setembre de 2011 va tenir lloc la 16th International Metropolis Conference (Ponta Delgada, Illes Azores, Portugal). Dins la mateixa es va dur a terme el workshop “Immigrants’ integration and sustainability in small towns” (wokshop 311) en el que van participar els següents membres del GRM: Albert Mas, Dawid Wladyka, Sandra Fatoric i Ricard Morén-Alegret (coorganitzador i chair del workshop). En el worshop es va poder presentar i discutir part del treball que s’està realitzant dins el projecte “Immigrants’ integration and the role of a diversity of organisations in achieving sustainable small towns and rural areas” (2010-2012), dirigit pel Dr. Ricard Morén-Alegret i finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació del Govern d’Espanya (R+D project CSO2009-13909). Clica per veure la web del congrés i accedir al programa www.metropolis2011.org/
El 21 de juny de 2011, Ricard Morén va presentar al congrés “Social Mobility and Migration. MultidisciplinaryPerspectives” una comunicació sobre la relació entre la integració d’immigrants en petites localitats i la ruralfília/ruralfòbia. Aquest congrés va ser organitzat per EURAC i va tenir lloc a l’alpina Bolzano/Bozen (Itàlia). Un dels fruits d’aquest congrés ha estat la publicació del següent article i monogràfic juntament amb altres experimentats investigadors que han estudiat la immigració en petites localitats d’Europa: Medda-Windischer, R.; Danson, M.; Morén-Alegret, R.; Gaye, M. (2012) “Editorial. Social Mobility and Migration”, Migration Letters, 9 (3), 193-199.