Aquesta pàgina web – Galeria de Recerca sobre Migracions, GRM – està fonamentalment centrada en l’estudi de les migracions humanes, és d’accès obert i fou possible gràcies a finançament del programa de recerca Ramón y Cajal (Ministeri de Ciència i Tecnologia, Govern d’Espanya). GRM fou creada l’any 2002 pel professor Ricard Morén-Alegret (actualment a X Twitter: @RicardMoren).

Apartir de 2017, GRM i el col·lectiu de personal investigador vinculat s’organitzen com línia de recerca sobre migracions d’ECONECOL, Grup de Recerca Consolidat i Finançat del Programa SGR2017-2021 & SGR2021-2025 de l’AGAUR (convertint-se en una de les 5 línies de recerca que composen aquest grup). ECONECOL està coordinat pel Dr. Giorgos Kallis i inclou professorat i personal investigador de l’ICTA-UAB i del Departament de Geografia de la UAB, entre altres institucions. Aquesta Galeria de Recerca sobre Migracions (GRM) i l’esmentada línia d’investigació sobre migracions estan coordinades pel Dr. Ricard Morén Alegret.

Des d’octubre de 2014 fins 2017 aquesta página web ha ofert continguts relacionats amb activitats, entre d’altres, de la linia de recerca sobre migracions del grup consolidat i renovat del programa SGR denominat Interfase (2014-2017), Departament de Geografia, UAB. Durant aquell periode, Interfase fou coordinat per la Dra. Françoise Breton, fins la seva jubilació de la UAB.

GRM està principalment vinculat al Departament de Geografia i la Facultat de Filosofia i LLetres de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). El Departament de Geografia de la UAB es va crear als anys 1970s. Segons els 2022 QS World University Rankings by Subject, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) està entre les 100 millors universitats del món en Geografia, vegeu: https://www.topuniversities.com/university-rankings/university-subject-rankings/2022/geography

A més, aquesta pàgina web també ofereix continguts relacionats amb el ja històric Grup de Recerca sobre Migracions (GRM), així mateix localitzat al Departament de Geografia i a la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). El GRM va ser reconegut com a Grup de Recerca Consolidat i Finançat per l’AGAUR (Generalitat de Catalunya) durant el període 2009-2014 amb Ricard Morén Alegret com Coordinador (SGR2009-728). Durant aquest periode el GRM ha augmentat, internacionalitzat i diversificat la producció de resultats de recerca. Anteriorment, durant el periode 2005-2008, el GRM fou coordinat per la Dra. Àngels Pascual de Sans, qui des de 2009 fins la seva jubilació el setembre de 2013 va exercir d’emèrita. Des de la dècada dels anys 1960, Àngels Pascual ha estat una apreciada acadèmica dedicada a la recerca sobre migracions a Espanya.

El GRM ha desenvolupat recerca en l’àrea de la migració i l’assentament des d’una perspectiva interdisciplinària, amb una especial referència a Catalunya, la península Ibèrica, Europa i la Mediterrània. Els seus membres han format part de diferents recerques europees i han col·laborat amb diverses institucions locals, nacionals i internacionals.

Més avall d’aquesta secció es mostren alguns exemples visuals d’aquestes activitats, però per obtenir més detalls vegeu altres seccions d’aquesta pàgina web.


XARXA d’ESTUDIS MIGRATORIS

GRM participà a la Xarxa d’Estudis Migratoris (Red de Estudios Migratorios, REsMi), una de les Xarxes d’Excel·lència 2016 en Ciències Socials finançades pel MINECO, Govern d’Espanya (2017-2019). Aquesta xarxa fou dirigida per Francisco Javier García Castaño (Universidad de Granada) i hi participaren una dotzena d’investigadores i investigadors d’una varietat de ciències socials. Aquest personal acadèmic pertanyia a universitats i altres institucions de recerca localitzades a Andalusia, Catalunya, Galicia, Madrid, País Basc i València. De la UAB van participar A. Domingo (CED), S. Carrasco (CERM) i R. Morén-Alegret (GRM).

Entre altres productes, REsMi ajudà a establir el Centre de Documentació en Estudis Migratoris (CDEM) de l’Institut de Migracions de la Universitat de Granada. Vegeu: https://cdem.info/centro-de-documentacion/


AUDIOVISUAL PARTICIPAT per GRM (2012)

“If I were the mayor of my neighbourhood

Aquest producte multimedia pregunta pel què faria una varietat d’habitants urbans si fossin alcaldes o alcaldesses per un dia, també s’aproxima a la vida en barris de cinc ciutats de diferents països europeus: Italia, Alemanya, Regne Unit, Hongria i Espanya. Es tracta d’un output del projecte europeu CONCORDIA DISCORS finançat per la DG-V de la Comissió Europea i coordinat per Ferruccio Pastore i Irene Ponzo (FIERI). Aquest projecte comptà amb participació de GRM-UAB, entre d’altres, incloent la d’Albert Mas, Dawid Wladyka i Ricard Morén-Alegret.

Vegeu: http://www.concordiadiscors.eu/multimedia/


VIDEO DOCUMENTAL ELABORAT DES DEL GRM (2009):

“IBERIANA”

Processos d’integració d’immigrants
a cinc petites ciutats de l’Espanya peninsular

Durada: 38 minuts (+ 5′ d’extres)

Breu descripció: El vídeo documental de divulgació científica i cultural “Iberiana” ha estat elaborat l’any 2009 des del GRM (Departament de Geografia, UAB), com a fruit del projecte d’I+D “INMIGRACIÓN EXTRANJERA, SENTIDO DE LUGAR E IDENTIDAD TERRITORIAL EN CINCO PEQUEÑAS CIUDADES DE ESPAÑA” (SEJ2006-14857), finançat pel Ministerio de Ciencia e Innovación. “Iberiana” mostra alguns trets generals del que pot ser un procés d’investigació en ciències socials, presenta dinàmiques geogràfiques recents a territoris a cavall entre allò que és urbà i allò que és rural ubicats a cinc províncies espanyoles (Alacant, Cáceres, Girona, Huelva i León) i, a més, posa llum sobre cinc casos d’integració exitosa d’immigrants explicats per cinc protagonistes amb les seves pròpies paraules. Aquest vídeo documental dóna veu a persones que viuen en àmbits considerats com a perifèrics i, com a obra de divulgació, està adreçat a estudiants de ciències socials i al públic en general interessat en les dinàmiques de la immigració i la integració a Espanya.

Paraules clau: Geografia, Immigració, Integració, Ciutats petites, Espanya

Vegeu VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=7uC9DNDHlY0

Descarregar caràtules:
Portada – Crèdits – Contraportada  Etiqueta CD