Aquesta pàgina web i el seu contingut històric està migrant d’un servidor web a un altre. A més, la nova pàgina web GRM està sent actualitzada. Gràcies per la paciència.


L’octubre 2024 el Museu Marítim de Barcelona (MMB) i el Institut Ramon Muntaner han concedit el XXV Premi de Recerca Ricart i Giralt a la Sra. Iris Triola Cors i al Dr. Ricard Morén Alegret pel seu projecte titulat La incorporació d’ immigrants al sector pesquer i la sostenibilitat a Cataluña: explorant percepcions de diversos pescadors sobre canvis i continuïtats. Aquest projecte s’està realitzant des de la tardor de 2024 fins la tardor de 2025. Per més informació, vegeu: https://www.mmb.cat/blog/recerca/concessio-del-xxv-premi-de-recerca-ricart-i-giralt/

Foto: Blanes (Costa Brava), 2024


A més, entre d’altres, aquesta secció també ofereix una varietat de continguts dels projectes SURDIM (2021-2023) i HAMLETS (2017-2020):

Projecte SURDIM

El projecte SURDIM sobre desenvolupament rural sostenible i immigració internacional als Pirineus (Sustainable Rural Development and International Immigration in the Pyrenees) fou un projecte finançat per la Unió Europea i realitzat principalment a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). El projecte va començar el novembre de 2021 i va finalitzar l’agost de 2023. El seu objectiu principal va ser estudiar el paper que poden jugar els immigrants internacionals en el desenvolupament rural sostenible en el Pirineu. L´equip de recerca estava format pel Dr. Cristóbal Mendoza (responsable científic del projecte, MSCA Research Fellow. UAB. Departament de Geografia), Dr Ricard Morén-Alegret (supervisor científic del projecte, PI, UAB. Departament de Geografia), Dr Giorgos Kallis (co-supervisor científic, UAB-ICTA) i Dr William Berthomière (co-supervisor científic a França, grup de recerca Passages-Lab. Univ. de Bordeaux).

Com els immigrants revitalitzen els pobles rurals?

Els immigrants tenen un paper actiu en el manteniment dels pobles agrícoles i, en general, dels assentaments rurals que, altrament, podrien experimentar processos de despoblació o envelliment. La regió que comprèn la serralada dels Pirineus, dividida administrativament entre França i Espanya, no n’és una excepció. Els immigrants han contribuït a la revitalització social i econòmica d’alguns municipis pirinencs amb menys de 2.000 habitants. El projecte SURDIM, finançat amb fons europeus, examina la immigració internacional en l’entorn rural dels Pirineus. El projecte estudia les trajectòries d’incorporació laboral/econòmica dels immigrants als municipis del Pirineu francès i espanyol, per tal d’identificar projectes econòmics sostenibles gestionats o recolzats per immigrants i així evidenciar casos d’èxit en matèria de desenvolupament rural. Per aquest motiu, s’ analitzen fonts secundàries i es realitzen entrevistes amb immigrants, de tal manera que s’ aporti informació nova sobre com la immigració afavoreix el desenvolupament rural sostenible.

Objectius

La immigració internacional és un fenomen relativament poc estudiat a l’ Europa rural, tot i que els immigrants poden evitar processos de despoblació i envelliment en les àrees rurals. Omplint aquest buit de la literatura, el projecte estudia el paper dels immigrants internacionals en el desenvolupament de les economies locals dels municipis de menys de 2.000 habitants en quatre àrees del Pirineu francès i espanyol amb mercats laborals d’ocupació contrastants. En efecte, els immigrants poden aportar noves idees sobre sostenibilitat en el desenvolupament econòmic local i revitalitzar el teixit social d’ aquests municipis. D´acord amb els objectius del programa Horitzó 2020 de la UE, el projecte ajuda a identificar oportunitats econòmiques rellevants per a empreses innovadores i contribueix a la competitivitat i l’ocupació a les zones rurals.

Els objectius concrets de la recerca són: 1) realitzar un exercici teòric crític de la literatura sobre la immigració internacional en entorns rurals; 2) analitzar les vies d’incorporació laboral/econòmica dels immigrants en determinats municipis del Pirineu francès i espanyol, per tal d´identificar projectes econòmics sostenibles gestionats/sostinguts per immigrants, i presentar experiències d’èxit en termes de desenvolupament rural; 3) estudiar els processos d’assentament d’immigrants en municipis seleccionats, analitzant els desafiaments per a la incorporació social d’aquest col·lectiu en les comunitats rurals, incorporant qüestions relatives al benestar i aspectes interculturals de les persones; 4) continuar amb l’actualització i extensió del Sistema d’Informació Geogràfica (SIG) existent a altres àrees d’Espanya i França, per tal de contribuir als debats polítics i socials sobre la immigració a les zones rurals. L’Objectiu 1 s’assolirà mitjançant una investigació bibliogràfica exhaustiva consistent a la recopilació i l´anàlisi de la literatura científica i de caràcter administratiu/divulgatiu, que permeti localitzar els conceptes i marcs teòrics pertinents. O2 i O3 s’ aconseguiran a través de l’anàlisi de dades qualitatives primàries recopilades en entrevistes semiestructurades amb immigrants i informants clau, complementades amb observació participant. El treball de camp per a O2 i O3 permetrà la recopilació de material fotogràfic a nivell local que s’incorporarà en un Sistema d’Informació Geogràfic d’accés obert, la font d’informació principal del qual serà les dades estadístiques oficials (O4). Les principals àrees de recerca del projecte SURDIM són els Pirineus Girona i Osca (Espanya) i els departaments dels Pirineus Orientals i Alts Pirineus (França).

Per més informació sobre el projecte SURDIM, vegeu https://cordis.europa.eu/project/id/101023968

Projecte HAMLETS

El projecte de recerca titulat “Immigration and sustainable development in small villages”(HAMLETS), va rebre el suport de RecerCaixa2016, un programa impulsat per l’Obra Social de “la Caixa” amb la col·laboració de l’Associació d’Universitats Públiques de Catalunya (ACUP). Es tractava d’un projecte desenvolupat des de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per un equip inter-disciplinar (Departament de Geografia, LIGIT i ICTA), dirigit pel Dr. Ricard Morén-Alegret, Els membres de l´equip durant l´última fase del projecte HAMLETS van ser (per ordre alfabètic): William Berthomière, Francesc Boya, Carme Freixa, Eva Gómez, Giorgos Kallis, Ruth McAreavey, Cristóbal Mendoza, Josepha Milazzo, Laia Mojica, Ricard Morén i Francesc Romagosa. A més de la UAB, el projecte va tenir la participació activa de la Universitat de Newcastle (UK), el CNRS (França), l´Associació de Micropobles de Catalunya (AMC) i l´Associació de Municipis de Muntanya d´Espanya (EsMontañas). La durada del projecte de recerca va ser de 3 anys, tot començant la primavera de 2017 i finalitzant el febrer de 2020.

La sostenibilitat dels micropobles (entesos com municipis amb menys de 500 habitants) està amenaçada degut – entre altres factors – a la despoblació, mentre persones en migració o amb projectes cerquen on viure. Envelliment i despoblament fan aquests territoris, sovint rurals, més vulnerables a perills com incendis forestals o especulació descontrolada, amenaçant la seva existència.

En anglès, ‘hamlet’ significa petit poble i, alhora, Hamlet protagonitza una tragèdia existencial de William Shakespeare. El projecte ha investigat la geografia humana, la sostenibilitat i el debat sobre el ‘ser o no ser’ dels micropobles, que signifiquen més d’un terç de la superfície territorial de Catalunya però on menys d’un 2% de la població d’aquest país resideix. Aquesta molt baixa densitat poblacional és un repte de grans dimensions pel present i el futur del país.

Així doncs, el projecte HAMLETS va informar científicament als actors polítics i debatre amb ells. En aquest sentit, l’Associació de Micropobles de Catalunya, entitat de governs locals que agrupa centenars d’ajuntaments de municipis amb menys de 500 habitants, va participar activament en el projecte.

La hipòtesi principal fou que la immigració (internacional i interna) té potencial per contribuir social, econòmica, mediambiental i culturalment al desenvolupament sostenible de molts micropobles.

El principal àmbit territorial d’estudi i el gruix de treball estadístic, documental i de camp es va realitzar bàsicament a la comunitat autònoma de Catalunya, però també es va desenvolupar petits treballs de camp comparatius al Departament dels Pirineus Orientals (França), així com a la República d’Irlanda (Eire) i a Irlanda del Nord (Regne Unit).

En resum, els principals objectius del projecte HAMLETS van ser:

  1. Conèixer millor l’arribada i assentament d’immigrants a micropobles a través de treball estadístic, treball documental i treball de camp en alguns municipis amb poca població que ja fa anys que acullen immigració
  2. Realitzar recerca-acció participativa amb immigrants que ja implementen iniciatives de desenvolupament sostenible a micropobles.
  3. Recollir dades i dissenyar, amb l’Associació de Micropobles de Catalunya, una pàgina web amb un innovador Sistema d’Informació Geogràfica d’accés obert (GISASH) que ajudi aquests municipis en l’arribada i acollida de nouvinguts, així com orienti potencials migrants abans del desitjat moviment migratori cap a micropobles.
  4. Els seus principals mètodes de recerca van ser el treball estadístic, cartogràfic i documental, entrevistes semi-estructurades amb immigrants internacionals i informants clau, i anàlisi de dades qualitatives, així com observació participant i recerca-acció.

Per a més informació, vegeu: https://ods.cat/en/hamlets-immigration-and-sustainable-development-in-small-villages/

DESENVOLUPAMENT

PUBLICACIONS

* Morén-Alegret, R.; Milazzo, J.; McAreavey, R. & Keaveney, K. (2023) Perceptions of sustainability in Ireland’s small villages during immigration times: Exploring discernments of social, economic, and environmental challenges in rural Cavan and Leitrim, Irish Geography, 56(2), 91-122.

* Mendoza, C. (2023) “International immigration and entrepreneurship in rural areas of the Spanish Pyrenees”. Hungarian Geographical Bulletin, 72 (2), 119-131.

* Morén-Alegret, R.; Milazzo, J.; Romagosa, F. & Kallis, G. (2021) “‘Cosmovillagers’ as Sustainable Rural Development Actors in Mountain Hamlets? International Immigrant Entrepreneurs’ Perceptions of Sustainability in the Lleida Pyrenees (Catalonia, Spain)”, European Countryside Journal, 13(2), 267-296.


* Morén-Alegret, R. & Mendoza, C. (2021) “Inmigración internacional y sostenibilidad en pueblos pequeños. Retos y oportunidades económicas, ambientales y sociales en el Alt Empordà (Cataluña, España)”, Revista Internacional de Estudios Migratorios, 11(2), pp. 1-35.


* Mendoza, C.; Morén-Alegret, R. & McAreavey, R. (2020) “(Lifestyle) immigrant entrepreneurs in Spanish small villages: Rethinking international immigration in rural Alt Empordà, Catalonia”, BELGEO. Belgian Journal of Geography, 1


* Mendoza, C.; Morén-Alegret, R. & McAreavey, R. (2020) “Emprendimiento e inmigración internacional en áreas rurales de España”, Investigaciones Geográficas (Instituto de Geografía de la UNAM), DOI: dx.doi.org/10.14350/rig.60172.


* Romagosa, F., Mendoza, C.; Mojica, L. & Morén-Alegret, R. (2020) “Inmigración internacional y turismo en espacios rurales. El caso de los “micropueblos” de Cataluña”. Cuadernos de Turismo, 46, 319-347.

DIFUSIÓ A CONGRESSOS I ACTES ACADÈMICS

* Mendoza, C. & Morén-Alegret, R. (2022) “Inmigración internacional y mercados de trabajo rurales en los Pirineos de Aragón y Cataluña”. X Congreso de Migraciones en España. Madrid: Instituto Universitario Ortega y Gasset & Universidad Autónoma de Madrid, 14-16/09/2022.
* Mendoza, C. & Morén-Alegret, R. (2022) “Sustainable rural development and international immigrant entrepreneurs in Girona Pyrenees (Spain)”. 2022 International Geographical Union (IGU). París: Université de la Sorbonne, 18-22/07/2022.
* Mendoza, C. (2022) “Local developments and international immigration in the Pyrenees”. EUGEO 9è Congrés. Barcelona: Institut d´Estudis Catalans & Universitat de Barcelona, 4-7/09/2023.

COMUNICACIÓ VIA TWITTER

Des de juny de 2017, en el marc del projecte de recerca aplicada ‘HAMLETS. Immigració i desenvolupament sostenible als micropobles’ (2017-2020) i “SURDIM. Desenvolupament rural sostenible i immigració internacional als Pirineus (2021-2023), es publiquen, amb ànim divulgatiu, tweets amb algunes dades demo-geogràfiques i fotos il·lustratives dels municipis amb menys de 2000 habitants de l’àrea d’estudi. Aquestes imatges posteriorment es vincularan al Sistema d’Informació Geogràfica (GISASH) que s’està desenvolupant a la UAB. Els hashtags principals són #HAMLETS #SURDIM i els comptes de Twitter que podeu seguir per anar rebent informació del projecte són @RicardMoren i @CMendozaPerez.

SIG SURDIM-HAMLETS

Durant la realització del projecte SURDIM (2021-2023), el Sistema d’Informació Geogràfica (SIG) desenvolupat en el marc del projecte HAMLETS (2017-2020) s’ha mantingut en el servidor de la UAB. Es tracta d’un SIG centrat en àrees rurals, d’accés públic, que ha permès la publicació i difusió de dades sociodemogràfiques dels municipis rurals, i també informació diversa, com són els diferents serveis que ofereixen aquests municipis.
Aquest SIG és una mostra de les diferents eines que permeten posar els municipis rurals al mapa i que podria ampliar-se en futurs projectes.. Aquest Sistema d’Informació Geogràfica (conegut com a GISASH, per les seves sigles en anglès), que es nodreix de les dades estadístiques procedents dels organismes oficials (IDESCAT, INE, EUROSTAT…), compta amb diverses dimensions, incloent-hi informació sobre serveis, bibliografia, mapes, pàgines web, fotografies procedents de treball de camp i una enquesta realitzada per la UAB.
El GISASH ha estat desenvolupat i està allotjat a la UAB gràcies al finançament del Programa RECERCAIXA per al període 2017-2020 (una iniciativa de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques i la Fundació ‘la Caixa’), al finançament del Grup de Recerca sobre Economia Ecològica de la UAB, 2021-2022 (ECONECOL, ref. SGR-1126, AGAUR 2017-2021), a la Unió Europea, període 2022-2023 (projecte SURDIM) i al Grup de Recerca sobre Economia Ecològica de la UAB el 2023-2025 (ECONECOL, AGAUR 2023-2025). Vegeu:
http://atlantis.uab.cat/hamlet/public?request_locale=ca#

ORGANITZACIÓ D´ACTES ACADÈMICS

Sessió Immigrant entrepreneurship, international mobilities and sustainable local development in rural areas. Commission “Global Change and Human Mobility”. Unió Geogràfica Internacional , IGU. Paris: Université de la Sorbonne, 18-22/07/2022. See: https://www.ugiparis2022.org/

* De febrer a maig de 2022, el Dpt. de Geografia i l´ICTA, de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB-GEO-GRM) van organitzar el 18th GRM Seminar Series on Migration (18è Cicle de Seminaris sobre Migracions del GRM). Aquests seminaris van incloure algunes sessions que van tractar, de forma directa o indirecta, temàtiques relacionades amb els Pirineus.

  • 17 febrer 2022, 13h, Dr Raúl Lardiés, Universidad de Zaragoza, Espanya: Foreign immigration from outside the EU in rural areas of Aragón: impacts and integration
  • 21 març 2022, 13h, Dr Montserrat Feixas, UNHCR in Central Europe from 2013 to 2021, Hungary: Asylum challenges in Central Europe. The 2015 crisis and its consequences
  • 28 abril 2022, 13h, Dr Valeria Bello, Universitat Ramon Llull, URL, Espanya: The role of prejudice and cognitions in the governance of international migration
  • 12 maig 2022, 13h, Dr Kevin Mary, Université de Perpignan Via Domitia, França: Migration-facilitating capital: Attracting and (socially) selecting African students for Canada.

Vegeu: http://geografia.uab.cat/migracions/cat/seminaris.htm

ESTADA DE RECERCA

Cristóbal Mendoza va realitzar una estada de recerca a Bordeus (Nova Aquitània. França), en el laboratori Passages del Centre Nacional de la Recerca Científica francès (Centre National de la Recherche Scientifique, CNRS); laboratori que està associat a la Université de Bordeaux-Montaigne, Université de Bordeaux, i a l´École Nationale Supérieure d’Architecture et de Paysage, també de la ciutat de Bordeus, Durant aquesta estada, l´investigador del projecte SURDIM va realitzar una visita científica a MIGRINTER, un laboratori del CNRS especialitzat a temes de migració i relacions ètniques, que està associat a les universitats de Poitiers i Bordeaux. Els objectius d´aquesta estada van ser la recerca bibliogràfica, l´intercanvi acadèmic i l´explotació de dades estadístiques. A més de Bordeus i Poitiers, es van contactar els col·legues de la Université de Pau et des Pays de l’Adour, de cara a la planificació del treball de camp a la regió Hautes Pyrénées.

RESUMS EXECUTIUS

Es poden llegir en quatre idiomes els resums executius del projecte SURDIM:

Anglès  Català   Espanyol  Francès

MAPES

Població
image-1
image-1
image-1
image-1
image-1
image-1
Població per sexe i grups d’edat
image-1
image-1
image-1
Població nascuda a l’estranger
image-1
image-1
image-1
image-1
image-1
image-1
image-1
Estrangers
image-1
image-1
image-1
image-1
image-1

Fotos

image-1
Rabós (Alt Empordà), Girona. Diversificació econòmica d´un municipi de menys de 500 habitants.
image-1
Vallfogona de Ripollès (Ripollès), Girona. Sostenibilitat en un poble petit als Pirineus
image-1
Campo (Ribagorza), Huesca. Desenvolupant d´habitatges de segona residència a les localitats rurals dels Pirineus.
image-1
Perarrúa (Ribagorza), Huesca. Negocis d’immigrants. Antiga escola habilitada com a restaurant i agència de viatges, gestionats per persones holandeses.
image-1
Sahorre / Saorra (Prades), Pyrénées Orientales. Accés viari limitat a la Vall de la Rotja.
image-1
Vernet-les-Bains / Vernet (Prades), Pyrénées Orientales. Localitat turística i de balneari ubicada a la falda del 

Font i més informació sobre aquests projectes: https://atlantis.uab.cat/hamlets/index.html


NOTÍCIES

Una plataforma informàtica dóna visibilitat als micropobles de Catalunya

Bellaterra, 03/06/2019

Un equip de recerca de la UAB, en col·laboració amb l’Associació de Micropobles de Catalunya, ha creat el Sistema d’Informació Geogràfica (SIG) per a uns micropobles actius i sostenibles (GISASH), que aplega informació sobre com són i quins serveis ofereixen els més de 330 municipis de Catalunya amb menys de 500 habitants.

Un equip interdisciplinari de recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha desenvolupat el GISASH (per les sigles en anglès de Sistema d’Informació Geogràfica per a uns Micropobles Actius i Sostenibles). La nova plataforma informàtica, d’accés lliure i gratuït, aplega  informació sobre les característiques i la gamma de serveis i recursos disponibles als municipis de menys de 500 habitants de Catalunya.

Actualment a Catalunya hi ha 336 micropobles, que representen prop del el 35% del territori i el 35% dels total dels municipis, però en els quals viu menys del 2% de la població, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística del 2016. Creat de manera multi-participativa, en aquesta primera etapa del SIG hi ha col·laborat gairebé el 20% dels micropobles, provinents de 25 comarques.

GISASH ha estat desenvolupat per membres del Departament de Geografia, de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) i del Laboratori d’Informació Geogràfica i de Teledetecció (LIGIT), tots tres de la UAB. Hi han col·laborat també l’Associació de Micropobles de Catalunya i d’altres organitzacions relacionades amb l’àmbit rural. El seu desenvolupament forma part del projecte de recerca “HAMLETS. Immigració i desenvolupament sostenible als micropobles”, que impulsa “la Caixa”, amb la col·laboració de  l’Associació d’Universitats Públiques de Catalunya (ACUP).

Amb una representació molt visual, el nou SIG web dóna una major visibilitat als micropobles, en incloure conjuntament de manera innovadora diferents fonts d’alimentació de dades, que són representades geogràficament. Això el fa una eina de consulta eficient per a les persones interessades en establir-s’hi, així com per als gestors dels propis municipis i responsables polítics i tècnics d’administracions de diferents àmbits territorials.

“L’experiència de recerques anteriors ens suggereix que l’establiment en un micropoble de persones que arriben de ciutats pot fracassar per manca d’informació sobre aspectes com els recursos i equipaments disponibles, el relatiu aïllament i la limitada oferta de feina que poden oferir, així com, en el cas de molts municipis de muntanya, per la fredor i solitud de l’hivern. I també pot passar que persones provinents d’àrees rurals d’altres països s’hi acabin integrant molt bé, perquè coneixen el tipus de vida i feina que s’hi fa. Tant en un cas com en l’altre disposar d’informació completa, clara i representada visual i espacialment sobre els municipis d’interès pot ajudar a afavorir les possibilitats d’èxit d’un projecte vital tan important”, explica Ricard Morén Alegret, professor del Departament de Geografia de la UAB, investigador associat a l’ICTA i investigador principal del projecte HAMLETS.

Població, escoles, projectes socials i tipus de feina

El GISASH s’alimenta de cinc bases de dades. Una d’elles la constitueix una fitxa informativa elaborada per l’equip de recerca a partir d’enquestes realitzades a alcaldes, regidors i gestors dels municipis. Cada fitxa conté informació rellevant per a la vida quotidiana, com ara els equipaments i serveis disponibles en cada municipi (escoles, biblioteques, instal·lacions esportives, etc.), tipus de feina, associacions i organitzacions locals, disponibilitat de llars, projectes socials o mediambientals, etc.

Integra a més quatre bases de dades estadístiques públiques, la informació de les quals es representa mitjançant gràfics i mapes temàtics, que poden ser capturats i impresos pels usuaris:

– IDESCAT, amb una connexió dinàmica que facilita l’accés a dades permanentment actualitzades sobre població i migració, economia i treball, societat i cultura o hàbitat i medi ambient.

– INE, amb dades de població i de la seva evolució entre els anys 2006 i 2016.

–  EUROSTAT, amb dades de la població a Europa (1961-2011), ja que la línia de recerca en la que s’emmarca aquest projecte vol tenir una futura aplicabilitat a nivell europeu i inclou ja amb aquesta finalitat parts del sud de França i de la regió fronterera de l’illa d’Irlanda.

– CORINE Land Cover, de l’Agència Europea del Medi Ambient (AEMA), que facilita informació sobre els usos del sòl (agrícola, forestal, urbà, etc.) i la seva evolució al llarg del temps (1990 – 2012).

El SIG permet també realitzar nombroses consultes estadístiques, partint d’un bloc bàsic sobre moviments poblacionals.

“Aquest sistema d’informació geogràfica és una eina molt útil de treball i de consulta per a les administracions locals. No sols perquè sistematitza les dades i les posa en conjunt representades espacialment, de manera que podem donar resposta àmplia, ràpida i precisa als ciutadans que cerquen informació sobre els nostres municipis. També perquè ens permetrà adaptar-nos millor a les necessitats que hi puguin tenir”, assenyala Mª Carme Freixa, presidenta de l’Associació de Micropobles de Catalunya i alcaldessa de Vallfogona del Ripollès. “Alhora, dóna força idea de la realitat diversa que conviu sota la denominació de micropoble i demostra que la presència d’aquest tipus de municipis hi és per tot el territori”.

Plataforma bàsica per a la recerca sobre micropobles

El nou SIG web permet alhora a l’equip de recerca l’explotació i l’anàlisi més àgil de les dades incloses a la plataforma, bàsiques per a la realització del projecte HAMLETS. Per exemple, per aprofundir en el coneixement de la realitat i diversitat dels micropobles de Catalunya, establir tendències en els moviments poblacionals i, posteriorment, recomanar línies d’actuació i polítiques que afavoreixin la seva subsistència.

En aquest sentit, l’equip continua treballant per implicar més municipis en la plataforma i cercant vies que puguin garantir el seu funcionament més enllà de la finalització del projecte finançat per RecerCaixa, prevista per al primer trimestre del 2020.

Cal destacar la innovació que suposa un sistema de les característiques de GISASH a nivell europeu. “Ara per ara, no existeix una plataforma semblant d’accés públic i gratuït per a l’estudi i gestió dels micropobles d’Europa. La tecnologia ja està creada. Ara es tracta d’anar augmentant els municipis participants i ampliar pas a pas la informació de les bases de dades”, destaquen Miquel Àngel Vargas i Ignacio Ferrero, director i responsable tècnic del LIGIT, respectivament.

“El sistema que hem creat contribuirà a donar més visibilitat els micropobles de Catalunya i destacar el seu valor. Aquest tipus de municipis són els assentaments humans més propers al zero poblacional i, per tant, caldria tenir-los en compte de manera curosa, especialment aquells ubicats més lluny de les àrees metropolitanes o de la costa, per tal d’evitar processos de buidatge de població com els que afecten alguns indrets a nivell estatal”, conclou Ricard Morén.

Sobre el projecte HAMLETS

El projecte “HAMLETS. Immigració i desenvolupament sostenible als micropobles” té l’objectiu investigar la geografia humana, la sostenibilitat i el debat sobre el «ser o no ser» dels municipis amb menys de 500 habitants de Catalunya. L’Associació de Micropobles de Catalunya hi participa activament.

La hipòtesi principal del projecte és que la immigració -internacional i interna- té potencial per contribuir socialment, econòmica, mediambiental i cultural al desenvolupament sostenible de molts micropobles.

Els resultats globals del projecte serviran per conèixer millor l’arribada i l’assentament d’immigrants a micropobles, establir accions amb persones immigrades implementant iniciatives de desenvolupament sostenible i ajudar els municipis en l’arribada i l’acollida de nouvinguts amb solucions com el SIG web que ja s’ha posat en marxa.

Vegeu: https://www.uab.cat/web/sala-de-premsa/detall-de-noticia/una-plataforma-informatica-dona-visibilitat-als-micropobles-de-catalunya-1345667174054.html?noticiaid=1345790319501


El 10 de març de 2019, en el marc de la 3ª Convenció de Micropobles de Catalunya, es presentà públicament al municipi de Copons (Anoia, Barcelona) el Sistema d’Informació Geogràfica per uns Micropobles Actius i Sostenibles / Geographical Information System for Active and Sustainable Hamlets, GISASH. Es tracta d’una eina d’accès obert i gratuït que és fruit del projecte de recerca HAMLETS. Immmigració i Desenvolupament Sostenible a Micropobles (2017-2020), vegeu: www.uab.cat/hamlets. Aquest projecte està finançat pel Programa RecerCaixa, una iniciativa promoguda per l’Obra Social ‘la Caixa’ i l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP), es desenvolupa des de la UAB i està dirigit per Ricard Morén-Alegret amb participació del Departament de Geografia, el LIGIT i l’ICTA.

Foto: Eva Gómez


Durant 2018 i 2019, el projecte de recerca HAMLETS. Immigració i desenvolupament sostenible a micropobles (vegeu: https://atlantis.uab.cat/hamlets/index.html) segueix el seu curs, incloent un estudi estadístic amb dades de població a escala municipal (EUROSTAT, INE, IDESCAT), la realització treball de camp exploratori a alguns pobles, l’anàlisi de dades d’un primer sondeig realitzat al juny-juliol 2017 entre representants de desenes d’ajuntaments de micropobles (alcaldes, regidors, funcionaris), participació a l’activitat INVESTIGA AMB COSMOCAIXA junt amb una escola rural del Pirineu, preparació del gruix del treball de camp a Catalunya, Espanya (i a França, Irlanda i Regne Unit), la presentació del Sistema de Información Geográfica per uns micropobles actius i sostenibles d’accès obert (GISASH), així como tasques de divulgació científica via Twitter, entre altres activitats. Vegeu: https://twitter.com/@RicardMoren i https://twitter.com/LIGIT_UAB.

El 23 de novembre de 2017 va tenir lloc a Madrid la reunió inicial (kick-off meeting) del projecto de recerca TransMENA sobre Dinàmiques i actors transnacionals a Orient Pròxim i el Nord d’Àfrica (finançat per MINECO, 2017-2020). Aquest projecte implica més de 20 investigadors d’universitats ubicades a quatre continents i està coordinat des de la UAB per Laura Feliu i Ferran Izquierdo, amb participació entre altres de Ricard Morén-Alegret. Aquell mateix dia, dades preliminars i mapes també vinculats al projecte de recerca titulat HAMLETS. Immigració i desenvolupament sostenible a micropobles foren presentats per Ricard Morén-Alegret en el 20è congrès anual del FIMAM, celebrat a la @CasaArabe, al centre de Madrid.

El juliol de 2017 es va posar en xarxa la pàgina web del projecte HAMLETS vinculada al nou Sistema d’Informació Geogràfica denominat GISASH (Geographical Information System for Active & Sustainable Hamlets). Es tracta d’una eina d’accès obert que estem desenvolupant des de la UAB i que estarà disponible on-line el 2018. Vegeu: https://atlantis.uab.cat/hamlets/index.html

El 28 d’abril de 2017 es realitzà a Vallfogona del Ripollès el kick-off meeting acadèmic-aplicat del projecte HAMLETS. Immigració i desenvolupament sostenible a micropobles, iniciant-se així aquesta recerca.

El febrer de 2017, el projecte de recerca “HAMLETS. Immigració i desenvolupament sostenible als micropobles‘” fou seleccionat a la convocatòria RecerCaixa 2016 promoguda per l’Obra Social de ‘la Caixa’ amb la col·laboració de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques, ACUP (es van presentar 205 propostes i s’han seleccionat 18 projectes). En anglès, ‘hamlet’ significa petit poble i, alhora, Hamlet protagonitza una tragèdia existencial de William Shakespeare. Aquest projecte investigarà la geografia humana, la sostenibilitat i el debat sobre el ‘ser o no ser’ dels micropobles (municipis amb menys de 500 habitants). Aquestes localitats signifiquen més d’un terç del territori de Catalunya, pero en elles hi residenxen menys d’un 2% de la població catalana. Es tracta d’un projecte en el que col·labora l’Associació de Micropobles de Catalunya, amb la presidenta Mª Carme Freixa al capdavant, i que ha estat concedit a la UAB, amb Ricard Morén-Alegret com Investigador Principal i varis participants de l’ICTALIGITIERMBDdG i GRM, així com de la Newcastle University. La durada prevista del projecte és de 2 anys (com a mínim) i se centra territorialment a Catalunya, dins el context europeu (algunes tasques es faran a França, Regne Unit i República d’Irlanda-Eire).


RECERCA PRÈVIA

A). Les tres principals línies de recerca del GRM que van comptar amb finançament durant el periode 2009-2014 són:

1.Integració de la població immigrada, sostenibilitat i canvis territorials en àrees rurals i petites ciutats.

En el marc d’aquesta línia de recerca es desenvolupa el projecte d’I+D finançat pel Ministerio de Ciencia e Innovación (2010-2013), dirigit per Ricard Morén-Alegret i titulat:

“Immigrants’ integration and the role of a diversity of organisations in achieving sustainable small towns and rural areas”

Presentació i objectius del projecte
Notícies
Equip investigador
Àrees d’estudi
Principals resultats i algunes fotografies
Publicacions Ponències, seminaris i congressos / Tesis doctorals relacionades

2. Immigració estrangera, geografia de les organitzacions i governança en grans ciutats i àrees metropolitanes.

En el context d’aquesta línia de recerca, destaca el projecte titulat Concordia Discors. Understanding Conflict and Integration Outcomes of Inter-group Relations and Integration Policies in Selected Neighbourhoods of Five European Cities finançat per la Comissió Europea i coordinat per FIERI, Itàlia (2011-2012). Es poden consultar alguns resultats de la branca barcelonina del projecte europeu “Concordia Discors“, coordinada per Ricard Morén-Alegret, en els següents enllaços:

Informe final del projecte: http://www.concordiadiscors.eu/assets/Barcelona-final-report.pdf

Informe preliminar: http://www.concordiadiscors.eu/assets/BR_Bercelona.pdf

Informació general sobre el projecte Concordia Discors: http://www.concordiadiscors.eu

3. Migracions internacionals, interculturalitat, mestissatge i transnacionalisme.

En aquesta àrea, es pot destacar el següent projecte : “Immigration and Intermarriage: Ethnicity and Social Integration” (Ref. CSO2011-23242), funded by the Ministry of Science and Innovation – Government of Spain (National R&D Plan 2011). L’IP d’aquest projecte és Dan Rodriguez.

Algunes publicacions de membres del GRM relacionades amb aquesta línia de recerca són:

– Rodríguez García, D. et al. (2014) “Immigració, unions mixtes i integració sociocultural: cap a una anàlisi complexa multimètode”, Documents d’Anàlisi Geogràfica60 (3), 627-657.

– Rodríguez García, D. (2012) Considérations théoricométhodologiques autour de la mixité, Enfances, Familles, Générations, 17: 41-58 (num. spécial “Mixité conjugale et définition de soi: regards croisés”).

– Morén-Alegret, R. (2011) “When love comes to town and when it is missing. International migration, marriage, divorce and being single in small towns and rural areas in Spain”. In: E.K. Heikkilä and B.S.A.Yeoh [eds.] International Marriages in the Time of Globalization. New York: Nova Science Publishers Inc, 104-116.


B). Alguns resultats de recerca presentats en congressos durant el periode comprès entre la tardor de 2009 i la primavera de 2014 són els següents:

Baby-Collin, V.
Attendre, rentrer, repartir? Stratégies migrantes et redéploiements des champs migratoires, l’exemple des Boliviens dans la crise sud-européenne
CONGRESS: Turbulences migratoires en Méditerranée : mobilité, motilité et circulation en contexte de crises
Séminaire ATRI du LabexMed, Aix-Marseille Université
2013

Baby-Collin, V.
El servicio doméstico en trayectorias de bolivianas migrantes a España
CONGRESS: Dimensiones del empleo domestico latino-americano. Organitzat per CIESAS, EGAP, CONACYT, IRD, CEMCA.
Monterrey, Mexico
2012

Baby-Collin, V.
Introduction to Latin-American migrations
CONGRESS: Conférence on Latin-American migrations, patterns of settlement and transnational Dynamics, UMI 3199 Transitions CNRS/NYU
New York, USA
2012

Baby-Collin, V.
Andean Concentrations and Bolivian Centralities in Spanish Metropolises (Madrid, Barcelona)
CONGRESS: 2012 Association of American Geographers Conference, AAAG
New York, USA
2012

Baby-Collin, V.
Transnational Social Spaces : Erasing, Making use of, or Suffering the International Borders?
CONGRESS: 2012 Association of American Geographers Conference, AAAG
New York, USA
2012

Fatoric, S.
“Climate change vulnerability in coastal proteceted áreas of Catalonia (Spain): The cases of Ebro Delta and Aiguamolls de l’Empordà”,
CONGRESS: Conference on European Climate Change Adaptation. Research and Practice
Lisboa, Portugal
2014

Fatoric, S. (& Morén-Alegret, R., dir.)
“Preliminary Approach to Climate Change Effects on Human Security and Migration in ‘Aiguamolls de l’Empordà’ area,Spain”
CONGRESS: 16th International Metropolis conference «Migration Futures : Perspectives on Global Changes»,
Ponta Delgada, Universidade dos Açores, Portugal
2011

Lubbers, M.J.; Miguel Luken, V. de; Rodríguez García, D.; Solana Solana, M.
“Interethnic partnering and integration: A comparison of the personal networks of immigrants in mixed-nativity and same-nativity couples in Catalonia, Spain”
CONGRESS: XXXIII Sunbelt Social Networks Conference
Hamburg, Germany
2013

De Miguel Luken, V.; Lubbers, M.J.; Solana Solana, M.; Rodríguez García, D.
“Medición de la integración de la población inmigrante a partir de las uniones mixtas: reflexiones a partir del análisis de redes personales”
CONGRESS: XI Congreso Español de Sociología
Madrid, Spain
2013

De Miguel Luken, V.; Solana, M., Pascual de Sans, À.; Carvajal, C.
“Migratory trajectories and social networks of the foreign population in Spain”, presentat a la sessió “New data and methods for studying international migration and trasnational networks”
CONGRESS: XXVI IUSSP International Population Conference
Marrakech, Morocco
2009

MAS, A.; MORÉN-ALEGRET, R.
International immigration around natural protected areas in Spain and Portugal
CONGRESS: XIII World Congress of Rural Sociology
Universidade de Lisboa, Portugal
2012

MAS, A.; MORÉN-ALEGRET, R.
Inmigración internacional entorno a áreas naturales protegidas. Explorando algunas localidades del Alt Empordà (España) y el Alentejo Litoral (Portugal)
CONGRESS: IX Coloquio Ibérico de Estudios Rurales
Universidade de Lisboa, Portugal
2012

Mas Palacios, A. (& Morén-Alegret, R., dir.)
“Indicators of Sustainability in Roses (Alt Empordà, Spain). A Coastal Small Town with Different Types of Immigration”
16th International Metropolis conference «Migration Futures : Perspectives on Global Changes»,
Ponta Delgada, Universidade dos Açores, Portugal
2011

Mendoza, C.
Migración y transiciones de jóvenes extranjeros en Barcelona (España)
14th Meeting of the Latin-American Geographers
Lima, Peru
2013

Mendoza, C.
Migration of students:  Human capital, educational training and labour market perspectives
International Geographical Union 2013 Kyoto Regional Conference.
Kyoto, Japan.
2013

Mendoza, C.
“Migrants on the middle”: Educational training, labour market choices and everyday spatial practices.
7th International Conference on Population Geographies
Groningen,The Netherlands
2013

Mendoza, C.
Explaining urban migration from Mexico City to the US: Social networks and place attachments. 
32nd International Geographical Congress
University of Koln, Germany
2012

Mendoza, C.
¿Ciudades de paso o destino migratorio?: El papel de las ciudades de la frontera norte de México en la construcción de circuitos migratorios México-Estados Unidos
54 International Congress of Americanists
University of Vienna, Austria.
2012

Mendoza, C.
Migración internacional e identidad territorial en la periferia de la Ciudad de México
XIII Meeting of the Latin American Geographers
National University of Costa Rica
2011

Mendoza, C.
Migración, gobernanza y gobernabilidad: Reflexiones en torno a la escala, el lugar y los espacios de los migrantes en la esfera política.
IV Conference of the International Network on Migration and Development.
Quito, Ecuador
2011

Mendoza, C.
Putting back “place” on transnational migration studies
International Geographical Union Regional Conference.
Tel Aviv, Israel
2010

Mendoza, C.
Experiencias cotidianas y construcciones de lugar de inmigrantes mexicanos en Albuquerque (Nuevo México)
International Seminar on Qualitative Methods for Migration Research, UNAM & Colegio de la Frontera Norte
Mexico DF
2010

Mendoza, C.
Reconstructing “desire” in everyday spaces in Puerto Vallarta.
3rd International and Interdisciplinary Conference on Emotional Geographies.
Adelaide, University of South Australia.
2010

Milazzo, J.
“Inmigración internacional y desarrollo de territorios (semi) rurales mediterráneos. Comparación de los bolivianos en Cataluña (Alt Empordà) y de los marroquíes en Córcega (Plaine Orientale)”
Coloquio internacional ‘El valor de lo rural’
Zamora, Mexico
2012

MORÉN-ALEGRET, R.
Foreign immigration, intercultural dialogue and sustainability in small towns: The case of Roses, Northeastern Catalonia, Spain
Migration, Media and Intercultural Dialogue Conference
United Nations University Institute on Globalization, Culture and Mobility (UNU-GCM).
2013

MORÉN-ALEGRET, R.
How do urban spaces affect integration and intergroup relations? (chair of working group 1)
Integrating European Neighbourhoods. Concordia Discors Final Conference)
Brussels, Belgium
2012

MORÉN-ALEGRET, R.; WLADYKA, D.; MAS, A.
Foreign immigrants’ integration in Barcelona, Roses and Castelló d’Empúries
2012 American Association of Geographers Congress, AAAG
New York, USA 
2012

MORÉN-ALEGRET, R.; WLADYKA, D.; MAS, A.
Latin American immigration in Barcelona
Latin-American Migration, Patterns of Settlement and Transnational Dynamics Conference. Perspectives from Europe, the USA and South America
New York University (NYU), New York, USA
2012

MORÉN-ALEGRET, R.; WLADYKA, D.; MAS, A.
“Foreign immigration and the 2011 local elections in Barcelona: Channeling diversity?”
Ethnography, Diversity and Urban Space Conference
University of Oxford, UK
2011

MORÉN-ALEGRET, R.
Ruralphilia, ruralphobia, urbophilia and urbophobia as useful concepts for studying immigration in rural areas and small towns
Social Mobility and Migration. Multidisciplinary Perspectives
European Academy (EURAC), Bozen/Bolzano, Italy
2011

MORÉN-ALEGRET, R.
Foreign immigration and official languages practice in Spain. Some research notes on the importance of language for the governance of migration
7th IMISCOE Annual Conference
Université de Liège, Belgium
2010

MORÉN-ALEGRET, R.; SOW, P.; MAS, A.
“Foreign immigrants’ integration in the United Kingdom and Spain. A comparative approach on participation in traditional cultural organisations”
VI Congreso sobre las Migraciones en España / VI Congress on Migration in Spain
Universidade da Coruña, Spain
2009

MORÉN-ALEGRET, R.; PASCUAL, À.; MENDOZA, C.
“Gobernanza, participación en fiestas populares tradicionales y procesos de integración de inmigrantes extranjeros en pequeñas ciudades de España”
VI Congreso sobre las Migraciones en España / VI Congress on Migration in Spain
Universidade da Coruña, Spain
2009

MORÉN-ALEGRET, R.
“Antidiscrimination policy and policy-making, C9 WORKSHOP “THE MULTILEVEL GOVERNANCE OF IMMIGRANT AND IMMIGRATION POLICY”
IMISCOE European Network of Excellence, 6th Annual Conference
Stockholm University, Estocolm, Sweden
2009

Pascual de Sans, À.; Solana, M.
“Técnicas cualitativas en los estudios de la población”
XII Congreso de la Población Española
Universitat de Barcelona, UB, Spain
2010

Rodríguez, D.
“Testing the Relationship between Intermarriage and Socio-cultural Integration in Catalonia, Spain: A Multi-method Analysis”
Séminaire de l’Unité Migrations Internationales et Minorités
Institut National d’Êtudes Démographiques (INED), Paris, France
2013

Rodríguez, D.
“Parentesco multi/trans-localizado: intersecciones entre las teorías sobre migración y el ámbito procreativo”.
Simposio Internacional: Procreación, crianza y género: aproximaciones antropológicas a la parentalidad
Universitat Autònoma de Barcelona, UAB
2010

Rodríguez García, D., Solana Solana, M.; Lubbers, M.J., Miguel Luken, V. de
“Immigració, unions mixtes i integració social: cap a una anàlisi complexa multi-mètode”
VI Congrés Català Internacional de Sociologia: «Societats i cultures, més enllà de les fronteres».
Universitat de Perpinyà Via Domícia, France
2013

Rodríguez García, D., Solana Solana, M.; Miguel Luken, V. de
: “La integración de la población inmigrante extranjera en Cataluña: anàlisis a partir de fuentes pre- y con crisis económica”
VII Congreso Migraciones Internacionales en España (Movilidad humana y diversidad social)
Bilbao, Spain
2012

Solana Solana, M.; Rodríguez García, D.; Miguel Luken, V. de; Lubbers, M.J.
“The personal networks of immigrants in mixed-nativity and same-nativity couples”.
International Seminar into Personal Networks
Universitat Autònoma de Barcelona, UAB
2013

WLADYKA, D.; MORÉN-ALEGRET, R.
“Towards a Mediterranean ‘Superdiverse’ Small Town? Immigration and Sustainability in Empuriabrava Neighborhood, Catalonia, Spain”,
2014 Urban Affairs Association Congress.
San Antonio (Texas, USA)
2014

Wladyka, D.
The neighborhood’s micro-geography and the inter-ethnic interactions. The case of Polish immigrants in Catalonia, Spain
15th Annual UTB/TSC Research Symposium
 University of Texas at Brownsville, USA
2013

WLADYKA, D.; MORÉN-ALEGRET, R.
Polish immigrants in Catalonia, Spain
2012 American Association of Geographers Congress, AAAG
New York, USA
2012

Wladyka, D. (& Morén-Alegret, R., dir.)
Immigrants’ Integration and Sustainability in an Ethnically Diverse Small Town: Exploring the Case of Castelló d’Empúries, Spain
16th International Metropolis Conference. «Migration Futures : Perspectives on Global Changes»
Ponta Delgada, Universidade dos Açores, Portugal
2011

Wladyka, D. & Morén-Alegret, R.
Polish immigration in Barcelona
8th Annual IMISCOE conference
Warsaw, Poland
2011

Wladyka, D.
Inter-ethnic relations of Polish immigrants in Catalonia. Preliminary introduction and background of the study on cross-cultural attitudes and interactions
12th Annual UTB/TSC Research Symposium
University of Texas at Brownsville, USA
2010

Wladyka, D.
Los migrantes polacos en el mercado laboral español y catalán desde una perspectiva mundial y europea. Estudio estadístico
VI Congreso Nacional sobre la Inmigración en España
Universidade da Coruña, Spain
2009