Un cantador del Pallars, el cant redoblat d’Eivissa, un confrare de Còrsega, un muezí d’El Caire, un versador de cant d’estil valencià, i un venedor de síndries d’Alexandria, expressen amb la veu els valors de la seva cultura. Aquests cants de tradició oral ens parlen de les formes de viure de la mediterrània. L’imaginari col·lectiu és construït a través del temps i actualitzat pels rituals quotidians. Entendre la lògica no escrita d’aquests cants ens acosta a conèixer les realitats d’aquesta àrea.
Projectes
Faux-Bourdon, Improvisation et Contrepoint mental (FABRICA) (2009 – 2011)
El projecte FABRICA porta a terme una recerca metòdica i sistemàtica sobre les pràctiques polifòniques del cant religiós a Europa occidental, des de l’aparició dels primers fabordons i tractats de cant escrits en llibres del segle XV fins als darrers testimonis orals d’aquesta tradició a mitjans segle XX. El projecte s’interessa, en conjunt, per les modalitats de creació i de transmissió de les polifonies improvisades, i inclou també els repertoris i les pràctiques d’interpretació situats fora dels limits cronològics i geogràfics que marquen els seu camp d’acció.
Investigadors:
Jaume Ayats i Abeyà, Iris Gayete Acero
Col·laboradors:
Amàlia Atmetlló Folguera, Ester Garcia Llop
El cant religiós de tradició oral al Pirineu Català (2008 – 2011)
El projecte estudia per primera vegada els cants religiosos de tradició oral al Pirineu català. Alguns d’aquests cants tenen unes característiques polifòniques que els fan excepcionals dins del panorama europeu de les polifonies religioses masculines. En diverses comarques pirenaiques es manté un record molt present i intens dels cants masculins a l’església. Malgrat els anys transcorreguts des de la seva vigència, encara trobem testimonis sòlids i actius que permeten, no tan sols recordar uns cants del passat, sinó reconstruir-ne unes interpretacions d’alt interès musical. La recerca constata l’abast i l’estat d’una tradició previsiblement esvaïda i es fixa especialment en aspectes socials i musicals d’aquests cants.
Investigador principal:
Jaume Ayats i Abeyà
Investigadors:
Iris Gayete Acero
Col·laboradors:
Amàlia Atmetlló Folguera, Ester Garcia Llop