Escenari de l’espai SiS, 17:30h
Intolerants a la lactosa, des del neolític? Com residus microscòpics atrapats dins la ceràmica prehistòrica ens han ajudat a redescobrir la història entre la humanitat i els productes làctics.
Formatge, iogurt, nata, mantega i llet, aliments avui en dia imprescindibles en la nostra dieta, ens han acompanyat des de fa mil·lennis. Les llets d’arròs, civada, ametlles o tractada per no contenir lactosa son un invent recent però, quant de temps fa que convivim amb la intolerància a la lactosa? L’estudi de restes de menjar atrapades dins els porus de la ceràmica prehistòrica ens ajuden a recuperar indicis de com es cuinava fa milers d’anys i ens han obert les portes a redescobrir l’estreta relació que els humans tenim amb les productes làctics. En aquesta microxerrada viatjarem fins al Proper Orient de fa 9000 anys, en plè neolític, per obtenir-ne la resposta.
Adrià Breu Barcons
Grup de Recerca en Arqueologia del Mediterrani i el Proper Orient (GRAMPO)