Al Disseny Lab dels UAB Open Labs hem donat suport al desenvolupament d’una antena helicoidal per a la recepció d’imatges de satèl·lits meteorològics d’òrbita baixa (LEO), en el marc d’un Treball de Fi de Grau (TFG). Aquest projecte permet captar transmissions en temps real de satèl·lits com els NOAA o els METEOR, que fotografien contínuament la superfície terrestre per a l’anàlisi meteorològica i mediambiental.
Disseny i fabricació digital
L’antena s’ha imprès en 3D seguint el model compartit 1.7 GHz HRPT Helicone Antenna, fent ús de les eines de fabricació digital disponibles al nostre laboratori. La seva geometria optimitzada permet una recepció eficient de les ones de ràdio transmeses pels satèl·lits, oferint una gran qualitat d’imatge.
Durant el muntatge, la perforació de diversos forats de petit diàmetre (aproximadament 2 mm) va generar escalfament del PLA, provocant una lleugera deformació de la peça. Per a futures impressions, es recomana incorporar els forats directament en el model 3D abans de la fabricació.
Suport al desenvolupament acadèmic
Aquest projecte s’ha dut a terme com a part d’un TFG, i des del Disseny Lab hem ofert suport en la conceptualització, el disseny i la fabricació de l’antena. Així, contribuïm a la formació pràctica dels estudiants i fomentem l’ús de les tecnologies de fabricació digital en la recerca acadèmica.
Aplicacions i impacte
Aquest projecte no només facilita l’accés a dades meteorològiques en temps real, sinó que també serveix com a eina educativa per a estudiants i investigadors interessats en les telecomunicacions, la meteorologia i l’exploració espacial.
Amb aquesta iniciativa, al Disseny Lab seguim explorant noves maneres d’aplicar la fabricació digital per apropar la tecnologia i el coneixement a la comunitat.
Detalls del projecte
Tipus de projecte | TFG |
Data | 02/2025 |
Tècniques | Fabricació digital 3D |
Responsable(s) del projecte | Guerau Orús Comabella |
Galeria



Enllaços
Model compartit a la plataforma Thingiverse, per part l’autor t0nito.