IFMuC

Catalunya posseeix un riquíssim llegat de repertori musical que es conserva en nombrosos fons de partitures d’arxius, biblioteques, museus i centres de documentació escampats en el mapa del seu territori. L’Inventari dels Fons Musicals de Catalunya (IFMuC) és un projecte centrat en la catalogació dels fons musicals catalans, que té l’objectiu prioritari de facilitar l’accés universal a les descripcions catalogràfiques dels seus repertoris. Els continguts descriptius dels fons es presenten reunits en les col·leccions «manuscrits d’autor», «manuscrits anònims», «llibres corals», «llibres de faristol» i «impresos», que es poden consultar a través del portal web i de la col·lecció de catàlegs impresos, patrocinada, entre 2007 i 2010, pel Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, des de 2011, pel Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades i, a partir de 2018, amb el concurs de l’Institut d’Estudis Catalans.

La base de dades Inventari dels Fons Musicals de Catalunya (IFMuC) s’integra en el Grup de Recerca Consolidat (SGR) Patrimoni Musical de Catalunya IFMuC-IcMuC de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), forma part del Projecte I+D HAR2015-64554-P del MICINN (IP1: Josep Maria Gregori) i participa en el Projecte PRO2018-S01 de l’IEC.

Enllaç a la base de dades: https://ifmuc.uab.cat/

ICMuC

El patrimoni musical de Catalunya inclou un amplíssim repertori de fonts visuals –arts plàstiques– amb representacions musicals. És el que, de forma genèrica, anomenem iconografia musical. La catalogació d’aquestes fonts (des d’una perspectiva musical) obre la porta a una àmplia diversitat d’estudis que van de l’organologia (l’estudi dels instruments musicals) a la sociologia de la música. Per als corrents més moderns de la recerca musicològica, la iconografia musical no només ens dóna informació sobre usos i pràctiques musicals, sinó que sobretot ens invita a reflexionar sobre el concepte de música que es tenia en una determinada època.

La base de dades Iconografia Musical de Catalunya Catalunya (IcMuC) s’integra en el Grup de Recerca Consolidat (SGR) Patrimoni Musical de Catalunya IFMuC-IcMuC de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), forma part del Projecte I+D HAR2015-64554-P del MICINN (IP2: Jordi Ballester) i participa en el Projecte PRO2018-S01 de l’IEC.

Enllaç a la base de dades: http://icmuc.uab.cat.

Fontes Musicae Cataloniae

Fontes Musicae Cataloniae és el portal de referència sobre el Patrimoni Musical de Catalunya de l’Institut d’Estudis Catalans, creat amb la voluntat de mostrar i facilitar, de forma conjunta, el lliure accés a diferents recursos en l’àmbit de la catalogació, la recerca i la difusió del repertori musical i iconogràfic de Catalunya i que actualment desenvolupen institucions capdavanteres en el camp de la recuperació del patrimoni musical català.

Enllaç al portal: https://fontes-musicae-cataloniae.iec.cat/