Avaluació de nivells de metalls en el gat (Scyliorhinus canicula) i altres espècies bentòniques d’interès pesquer
L’objectiu d’aquesta proposta era establir els nivells de diversos metalls pesants (incloent els quatre metalls que inclou la normativa de seguretat alimentària (Reglament (CE) núm. 1881/2006 de la Comissió), mercuri, arsènic, cadmi i plom), en espècies diana d’interès comercial a la Mar Catalana.
El servei s’ha centrat en dues espècies de condrictis comercials, amb potencial acumulació de metalls a la seva musculatura, el gat (Scyliorhinus canicula) i la moixina (Galeus melastomus), per ser unes espècies de llarga longevitat, demersals i que poden habitar fins a profunditats elevades (talús, 300-500m). Per aquest motiu, en aquestes espècies, es pretenia calcular la corba d’acumulació de mercuri en funció de la talla del peix, per tal d’ajustar la talla màxima de comercialització amb el menor risc per la salut després del seu consum. Així mateix, per tal de tenir una visió més àmplia de la situació en altres espècies amb un interès comercial destacable, s’han analitzat també tres espècies addicionals: en primer lloc, l’escamarlà (Nephrops norvegicus) per ser una espècie també demersal que co-habita amb les dues anteriors, el gat i la moixina, i que actua com a depredador i carronyaire, a més d’alimentar-se de forma suspensívora; en segon lloc, la gamba blanca (Parapenaeus longirostris) per ser també bentopelàgica de profunditat, espècie molt emergent al sector i amb molt potencial econòmic; i en tercer lloc, la pelaia (Citharus linguatula), una espècie de peix ossi (osteïcti), demersal i que presenta un creixement molt més ràpid que les dues espècies de condrictis analitzades. A més a més, s’han recopilat les dades d’un altre projecte finançat amb fons estatals realitzat a la mateixa àrea per tal d’elaborar una taula comparativa encara més àmplia incloent espècies comercials també d’interès com son el seitó (Engraulis encrasicolus), el lluç (Merluccius merluccius), la maire (Micromesistius poutassou), la mòllera (Phycis blennoides), l’alatxa (Sardinella aurita) i el sorell (Trachurus mediterraneus).
Aquest projecte s’emmarca en els estudis de viabilitat i de serveis d’assessorament de projectes subvencionables pel FEMP en relació amb mesures de foment per al desenvolupament sostenible de la pesca.