a) Preparació prèvia 

A classe s’explica l’edició de la Bíblia Règia en el context de l’Humanisme i els elements claus per comprendre el document que es treballa. 

b) Logística dels grups, els espais i el temps de duració de l’activitat 

L’activitat es realitza al COMTEC, una sala àmplia, ben il·luminada i amb mobiliari polivalent de la Biblioteca de Comunicació, per evitar que els fons d’alt valor de la Reserva surtin de l’edifici on es conserven. La sala està dotada de connexions a internet, ordinador i projector. En total, a cada sessió hi ha un màxim de 25 alumnes.

L’activitat pràctica te una durada de 1h.30’-2h. 

Espai COMTEC
Espai COMTEC de la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General UAB

c) Dinàmica de grups i posta en comú 

Els/les estudiants s’agrupen al voltant de la taula en grups de 3-4 persones. S’entrega als estudiants un document de bones pràctiques per treballar amb fonts primàries originals proporcionat prèviament per la Biblioteca de Ciències de la Comunicació. 

A la taula troben un volum de la Bíblia Règia i un qüestionari que obliga a fixar-se en diferents aspectes del material analitzat. Es treballa en grups durant uns 45 minuts amb l’acompanyament del professorat, que recorre les taules per respondre preguntes i dubtes. 

En el cas de grups més reduïts, és recomanable començar pels volums 2, 3 i 4, que són més regulars, un per cada grup i després continuar amb els volums 1, 5 i 6. El volum 1 té la interpretació d’imatges i el volum 5, el text siríac, que comença del costat oposat, que ofereix una sorpresa divertida. 

Després el grup que està participant al taller posa en comú les respostes dels qüestionaris. L’equip docent intervé per guiar l’exposició i plantejar nous interrogants i respostes que posin en relació el context del tema estudiat i el document analitzat. 

El material emprat és l’exemplar de la Bíblia Règia que es custodia al Fons de Reserva de la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca de la UAB, amb 7 volums (manca 1 dels 8 originals).  

d) Fitxa-Qüestionari