Aquesta Unitat Didàctica està pensada especialment per ser utilitzada en el marc de les assignatures del Grau d’Història i del Grau d’Humanitats que estudien els processos històrics del segle XVI amb particular atenció als aspectes culturals i religiosos: Fonaments del Món Modern (1r. Curs dels Graus d’Història i d’Humanitats), Època de la Reforma (2n. Curs d’Història), Cultura i Mentalitats a l’Època Moderna (4rt. Curs d’Història), però també en assignatures específiques d’altres titulacions, com per exemple “La Bíblia. Orígens i tradició” del Grau de Ciències de l’Antiguitat.

La font primària que constitueix l’eix de l’activitat és l’exemplar de la Bíblia Règia que es custodia al Fons de Reserva del Servei de Biblioteques, ubicat a la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General de la UAB (Plaça Cívica). Aquest exemplar consta de 7 volums, ja que manca un dels 8 volums originals.

La Bíblia Règia és un dels majors i més importants projectes editorials del segle XVI, del qual només se’n van imprimir 1.200 exemplars. Es tracta d’una “bíblia políglota“, ja que hi surten en paral·lel a la mateixa pàgina les versions de cada llibre de la Bíblia en llatí, grec i, quan se’n coneixen, en hebreu i en arameu, per tal de què els especialistes en Teologia i en Filologia puguin comparar-les.

Editada entre 1569 i 1572 per Benito Arias Montano en els tallers de l’impressor Christophe Plantin, a Anvers, i sota el patrocini del rei Felip II, la Bíblia Règia és una fita extraordinària en el desenvolupament de l’Humanisme filològic cristià i assoleix el seu màxim sentit en el marc de les reformes religioses del segle XVI.

Equip didàctic: Lucía Andújar, Oscar de la Cruz, Fatma Sinem Eryilmaz, Doris Moreno.

(El contingut d’aquesta unitat està en procés d’elaboració i molt properament es farà públic.)