La invenció de la impremta va suposar un dels fets més trascendentals de la història de la Humanitat. La seva aparició, de fet, ha estat considerada com un dels esdeveniments que van marcar el pas de l’Edat Mitjana a l’època Moderna. La impremta va permetre difondre a gran escala les idees, els coneixements i les innovacions tecnològiques sorgides al llarg del Renaixement, com foren els valors de l’Humanisme, les propostes renovadores de la Reforma o els avenços derivats de la Revolució Científica.
Aquesta Unitat Didàctica està pensada per apropar la impremta i les seves especificitats a l’alumnat del Grau d’Història i, més concretament, als estudiants que cursen les assignatures Fonaments del Món Modern, L’Época de la Reforma, L’Época del Barroc i L’Época de la Il·lustració, així com també les assignatures previstes per al nou pla del Grau d’Història, denominades Alta Edat Moderna i Baixa Edat Moderna. Partint d’aquest objectiu, ens servirem de quatre llibres antics procedents del Fons de Reserva de la Universitat Autònoma de Barcelona i els emprarem com a instruments de suport didàctic. Els volums seleccionats per aquesta unitat tenen en comú el fet d’estar estampats a Barcelona entre finals del segle XVII i principis del XVIII, en concret a les impremtes de Rafael Figueró, Josep Llopis i Jaume Surià.
L’activitat pràctica que es planteja a partir d’aquestes fonts primàries està precedida de set càpsules informatives que ofereixen un context general de la història de la impremta i el seu funcionament. Cada una de les set càpsules informatives va acompanyada d’una sèrie de documents d’època, que permeten una comprensió més completa del fenomen.
Equip didàctic: Xevi Camprubí, Natàlia Vilà Urriza.