La impremta de la Universitat de Cervera es va crear l’any 1721 i constitueix un exemple molt il·lustratiu d’un establiment tipogràfic situat fora de l’àmbit barceloní. Alhora destaca per ser un obrador institucional i això el diferencia de la majoria dels negocis catalans d’aquesta mena, que acostumaven a sorgir per iniciativa particular.
La seva creació s’associa a un privilegi que Felip V va atorgar a aquest centre acadèmic. L’any 1717 Felip V va crear la Universitat de Cervera com a única universitat de Catalunya, suprimint els altres centres que havien existit fins aleshores. Per tal de finançar-la, el monarca la va dotar de diverses rendes i una d’elles va ser el monopoli d’impressió i venda dels llibres d’ensenyament més utilitzats a les escoles catalanes. Aquests llibres eren un producte editorial molt atractiu des del punt de vista comercial, ja que la seva producció era molt econòmica i, gràcies al seu caràcter utilitari, tenien assegurada una demanda periòdica i constant.
La Universitat va explotar aquest monopoli pel seu compte i, per això, va adquirir tots els materials tipogràfics necessaris i va contractar diversos impressors perquè la fessin funcionar, tot i que en moments puntuals també es va gestionar per arrendament.
La impremta no només va estampar llibres d’ensenyament, sinó també moltes menuderies administratives que facilitaven el funcionament de la Universitat i d’altres institucions de Cervera i del seu entorn. També va estampar llibres per encàrrec, encara que els impresos els de temàtica religiosa van ser els més abundants, especialment els goigs.
En general, va tractar-se d’un obrador força humil, no només per l’escàs benefici anual que acostumava a generar, sinó també per les dimensions dels seus recursos humans i materials. En el seu moment més àlgid, va comptar amb tres premses i amb un personal que no superava els cinc treballadors. El privilegi atorgat per Felip V tampoc va tenir gaire rendiment perquè els seus títols van piratejar-se massivament.
L’establiment va romandre actiu fins a l’any 1842, moment en què la Universitat de Cervera fou traslladada a Barcelona.
DOCUMENTS RELACIONATS
Crèdits de les imatges
- Universitat de Cervera. Estatutos y privilegios apostolicos y reales de la Vniversidad y Estudio General de Cervera. [Cervera] : por acuerdo de la misma Universidad impressos en su oficina de Cervera por Josef Barber y compañia, 1750. Col·lecció del CRAI Fons Antic de la Universitat de Barcelona.