Aquesta Unitat Didàctica és fruit de l’interès i l’experiència d’un grup de professors i professores de l’Àrea d’Història Moderna de la Universitat Autònoma de Barcelona, en col·laboració amb la seva Cartoteca General, per utilitzar els mapes del Fons Gelabertó, que s’han revelat un recurs pedagògic de primer ordre a l’assignatura « Fonaments del Món Modern » del primer curs del Grau d’Història. Confiem que la seva difusió permeti interessar també col·legues d’altres disciplines, com per exemple la Geografia.

El juliol de 2015, la Universitat Autònoma de Barcelona va signar un acord amb l’historiador Dr. Martí Gelabertó per incorporar el seu fons de 181 mapes, plànols i vistes, la majoria dels segles XVII i XVIII, a la Cartoteca General, coordinada aleshores pel Professor Dr. Pau Alegre. Tota aquesta documentació va ser catalogada i digitalitzada i és consultable en aquest enllaç: Col·lecció Martí Gelabertó de mapes antics – Dipòsit Digital de Documents de la UAB

La Col·lecció Gelabertó conté mapes de Catalunya, però també d’Espanya, Europa i, de manera puntual, d’altres indrets del món, classificables bàsicament en tres grups: plànols de ciutats fortificades elaborats durant la Guerra de Successió; diferents representacions publicades per importants cartògrafs dels segles XVII i XVIII, principalment francesos, i les vistes de ciutats, sobretot catalanes. En el seu conjunt, ens ofereix una visió prou àmplia de com evoluciona la representació cartogràfica de Catalunya durant 200 anys.

A més dels aspectes tècnics de la història de la cartografia, que l’alumnat del Grau pot analitzar de primera mà amb els mapes que té davant dels ulls, la Unitat permet posar en relació aquestes fonts primàries amb alguns dels grans fenòmens que caracteritzen l’Edat Moderna: els descobriments geogràfics i l’expansió colonial, la formació del capitalisme comercial, les revolucions militars i científiques.

L’usuari que vulgui navegar per les diverses parts d’aquesta Unitat Didàctica podrà veure-hi tots aquests elements. Però, per sobre de tot, voldríem transmetre-li l’emoció dels/de les estudiants que, a primer curs del Grau d’Història, poden ja experimentar la sensació de, literalment, “tocar la història”.

Equip didàctic: Lucía Andújar, Ignasi Fernández, Marta Gil.