calsinaretornar2
alsinamates

Mateschef: un sofrito de números y formas para cherfs y gourmets (2015)    -Receptari matemàtic-

Per esdevenir un bon xef cal perícia, creativititat i, a més, saber-ne de matemàtiques! La cuina està molt relacionada amb aquesta ciència, i aquest llibre ajuda a descobrir el “matesxef” que cadascú porta dins seu, de forma fàcil i divertida. Es recullen trucs culinaris i receptes sorprenents, a la vegada que es repassen coneixements matemàtics i es resolen enigmes.

Ressenya a El Confidencial

Disponibilitat

ClaudiA01


Asesinatos matemáticos: una colección de errores que serían divertidos si no fuesen tan frecuentes (2010)   
-Assaig-

Claudi Alsina porta anys recopilant els principals errors matemàtics que cometen periodistes, polítics, famosos de tot tipus i fins i tot reconeguts científics, ja que els disbarats numèrics afecten a tots (com la grip), sense distinció de classes, ja que tots som usuaris de les matemàtiques . Disbarats llegendaris i nous, lògics i absurds, únics i repetits fins a l’infinit i de diversa procedència. El 2012 ha publicat la seva continuació sota el títol: Los asesinos matemáticos atacan de nuevo.

Facebook del llibre

Disponibilitat

ClaudiA03


Geometría para turistas: una guía para disfrutar 125 maravillas mundiales y descubrir muchas más (2009) 
-Assaig-

Cap a on assenyala en realitat el dit de Colom a Barcelona? Quin és el número secret de la Sagrada Família? Pot una torre de telecomunicació ser un rellotge de sol? Quines enigmàtiques funcions havia d’acomplir l’Escorial? Quins misteris envolten les Menines del Prado? Quin és el secret de les decoracions de l’Alhambra? Com es va calcular la façana del Guggenheim de Bilbao? És el Finisterre la fi del món? Per què els mapes de metro s’assemblen tots al de Londres? Per què Brunelleschi va fer una cúpula dins d’una altra a Florència? Què va motivar que comencessin a construir ciutats amb formes de polígons? Es viu bé dins d’un cub inclinat? Com són els grans gratacels? Com aconseguir un auditori en el qual el so sigui perfecte? Com es van assegurar als parcs Disney per que sempre hi hagi cues d’espera? Com es numeren els carrers a Buenos Aires? Com aconsegueixen a Dubai que la primera línia de mar creixi cada any? Pot un estranger anar al metro de Tòquio sense perdre’s?

+ info

Disponibilitat

ClaudiA02

El club de la hipotenusa: un paseo por la historia de las matemáticas a través de sus anécdotas más divertidas (2008)   -Assaig-

Freqüentava realment Arquímedes la banyera? Per què els nombres van ser anteriors a les lletres? Qui es va inventar el zero? Per què comptar amb els dits va suposar un gran avançament per a la humanitat? Quin matemàtic grec va morir de forma no precisament plàcida per causa d’una arrel quadrada? Qui va ser la primera dona matemàtica de la història? Qui va ser el primer gran líder a utilitzar la criptografia per xifrar missatges a les seves tropes? Qui va inventar el signe de la suma? Per què l’arrel quadrada té aquesta estranya forma? Per què tots els barbers del segle XVI eren a més algebristes? Van resoldre Euler i Descartes el mateix problema sense saber res l’un de l’altre? Quins han estat els quatre grans desenganys matemàtics del segle XX? A què es van reptar quan es van conèixer Unamuno i Gaudí? Què opinaven l’un de l’altre Charlie Chaplin i Einstein? Quines matemàtiques són aplicables a les relacions sexuals? Quin gran matemàtic espanyol va guanyar el Nobel de literatura? Quants cràters lunars tenen nom de matemàtic? A quin geni dels números homenatja la poma d’Apple?

Disponibilitat

ClaudiA05


Vitaminas matemáticas: cien claves sorprendentes para introducirse en el fascinante mundo de los números (2008)  
-Assaig-

Per què el dia té 24 hores? És possible la quadratura del cercle? Per què hi ha tants calendaris com civilitzacions? Quin és el primer número que aprenem? Què tenen a veure els nombres primers amb la seguretat dels servidors a internet? Pot servir el teorema de Pitàgores per detenir un delinqüent? Quina és la veritable història del nombre Pi? Per a què serveixen els números aleatoris? Quina és la relació entre l’art i les matemàtiques? Des d’on hem de mirar un quadre? Poden els números descobrir el veritable autor d’un llibre? Com són els matemàtics i quines obsessions tenen? Per què és gratis l’ús de teoremes? Què té a veure el quadrat llatí d’Euler amb el sudoku? Per a què utilitzen les matemàtiques els creadors de pel·lícules d’animació com Toy Story? Es pot saber si en un sorteig s’han fet trampes? Com s’apliquen les matemàtiques als controls de qualitat? Hi ha diferència entre atzar i aleatorietat?

Disponibilitat

ClaudiA04

Geometría cotidiana: placeres y sorpresas del diseño (2005)    -Assaig-

El nostre entorn està ple d’objectes que la humanitat ha anat dissenyant: mobles, caixes, llaunes, ampolles, objectes d’escriptori, instruments musicals, joies, robes, papers, gelats, menjars, pentinats … amb les seves formes geomètriques al servei d’unes funcions determinades (dormir, beure, escriure, tocar, lluir i menjar). Aquest llibre proposa un viatge apassionant a la geometria de la vida quotidiana, descobrint per què moltes de les coses curioses que ens envolten són com són.

Disponibilitat