El grup Antropologia i Història de la Construcció d’Identitats Socials i Polítiques (AHCISP) és un grup de recerca fundat per Verena Stolcke el 2003 i reconegut per l’ Agència Catalana d’Universitats i Recerca (AGAUR) des de 2005.

El grup AHCISP es centra en l’anàlisi de la relació natura-cultura en les seves manifestacions socials, amb una perspectiva històrica i etnogràfica i un enfocament comparatiu i interdisciplinari.

Actualment, com a grup consolidat, reconegut i finançat per l’AGAUR (SGR21 -00193), s’estructura en 4 línies de recerca:

  1. Exclusions per Raons de Gènere, Racialització, Pertinences Ètniques amb Perspectiva Interseccional, moviments socials i anàlisi de conflictes;
  2. Dimensions Rituals de les societats humanes;
  3. Mobilitats Humanes, Tradicionals i Contemporànies, entre les quals el turisme;
  4. Dimensions Culturals de les Relacions Mediambientals, on s’insereixen diferents projectes i el Grup Interdisciplinar de Recerca Història, Ambiental i Cultural (GIRHAC).

Totes aquestes línies de recerca estan travessades per la perspectiva de gènere, un enfocament en estudis colonials i post colonials. Les diferents línies també incorporen el debat sobre patrimoni.

El grup està coordinat per Montserrat Ventura i Oller i té especialistes en comunitats autòctones d’Amèrica, Àfrica, Àsia i Europa.

Historia del Grupo

El grup de recerca Antropologia i Història de la Construcció d’Identitats Socials i Polítiques (AHCISP) adscrit al Departament d’Antropologia Social i Cultural de la UAB té per missió l’anàlisi antropològica dels sistemes de classificació social en les seves múltiples categories a través del temps i l’espai, des de l’antropologia històrica i l’etnografia, amb una mirada comparativa i una perspectiva crítica de la dicotomia natura/cultura.

El fundà la professora Verena Stolcke, catedràtica emèrita, i fou reconegut per la UAB l’any 2003. El 2005 obtingué el reconeixement en concurs competitiu per l’Agència Catalana d’Universitats i Recerca AGAUR, així com en les convocatòries successives: SGR2005-0217, SGR2009-0658, 2014 SGR 891, 2017 SGR 1052, SGR21 -00193.

Durant aquest període ha analitzat categories com les de gènere, raça, ètnia, indígena, mestissatge, identitats ambivalents, humanitat, comuns, pau i frontera cultural. Des dels inicis s’ha centrat en observar com les categories socials històricament considerades innates i, doncs, universals, no només no són òbvies sinó que no són extensives a totes les societats. A partir d’investigacions comparatives i transnacionals, gràcies a comptar amb experts en diferents llocs del món, hem interpel·lat les transgressions de fronteres, categories i jerarquies político-culturals identitàries.

Les nostres recerques han posat així en qüestió la dràstica divisió occidental entre natura i cultura. No totes les societats estableixen les mateixes fronteres en les seves categories ni totes resolen de la mateixa manera els intersticis entre categories, els espais intermedis o les mediacions i les coses fora de lloc.

AHCISP ha portat a terme, entre d’altres, els següents projectes de recerca: