El 9 de Maig l’AGAUR ha publicat la llista dels grups de recerca que han estat reconeguts. Tenim el plaer de comunicar que AHCISP ha estat reconegut pel període 2014-16 amb el núm. 2014 SGR 891.
Per aquest període AHCISP desenvolupa el projecte>: “Antropologia comparada de les nocions de ser humà“. Per fer-ho,l’equip té per objecte la comparació de concepcions d’humanitat situades en societats i moments històrics diversos, associant dos camps d’investigació tradicionalment separats com les ontologies de les societats tradicionals i les ciències de la vida modernes, i en aquesta conjunció radica la seva novetat.
El progrés del saber sobre l’ésser humà des de la biologia molecular, la neurociència i la genètica, i la naturalització de fenòmens socioculturals que en resulten – amb les implicacions contemporànies en temes com el debat moral i tècnic entorn a la reforma de la llei d’avortament, el debat ètic en el camp de la biotecnologia, i de l’ecologia i la sostenibilitat medioambiental -, fan necessari documentar, per mitjà d’estudis antropològico-socials sistemàtics de contextos històrics i geogràfics diferents, la diversitat de nocions d’humanitat, els seus atributs i les seves fronteres, així com desenvolupar la capacitat heurística de l’antropologia comparada per recuperar una categoria polièdrica que la disciplina ha descuidat l’últim segle.
Objectiu: investigar les concepcions de ser humà en sistemes de classificació social i ontologies de diferents societats (ameríndies, indo-himalàies, del Pacífic, àrabs, jueves, europees, fins a l’epigenètica, la biotecnologia i l’ecologia com a exemples de sistemes ontològics nord- atlàntics moderns). La premissa de partida és que totes aquestes concepcions constitueixen manifestacions ontològiques diverses. La comparació inclou tant societats que oposen les nocions de natura i cultura, com aquelles que exhibeixen una visió continua entre el món dels humans i dels no humans.
Cal destacar com a novetats del projecte la comparació entre una àmplia varietat de societats en el temps i en l’espai utilitzant les eines de l’antropologia històrica i l’etnografia de llarga durada, i les ciències de la vida com àmbits experimentals en que es suposa i promou una noció ontològica de ser humà, realitzant etnografies en laboratoris i departaments científics. Entenem que en tot context la noció de ser humà implica uns atributs que passen per concepcions de la persona, de la substància i la matèria, del cos i els seus fluids i els seus mecanismes de transmissió (el parentiu), de gènere, que són clau tant en la concepció de la humanitat com dels processos de deshumanització que es deriven de la seva definició. Aquest serà un dels nostres objectius específics. Un altre objectiu prové del supòsit de que tot sistema de classificació té conseqüències socials i polítiques, que el projecte establirà. En aquesta antropologia comparada estan en joc principis ètics contemporanis, així com models polítics d’humanitat en un món globalitzat, derivats d’idees sobre allò humà. El projecte detectarà, per la via de la documentació i l’anàlisi, aquells contextos on els sistemes de categorització i les ontologies locals condueixen a consideracions, actes performatius, normatives i polítiques de deshumanització.