El laboratori d’Arqueozoologia està ubicat a l’Edifici B3 (bis parell) del Campus de la Universitat Autònoma de Barcelona i s’estructura en 8 espais, ocupant una superfície total de 161,22 m2. Consta de les següents infraestructures bàsiques de cara a la realització d’anàlisis arqueozozològiques i arqueobioquímiques:

Col·lecció de referència

El Laboratori d’Arqueozoologia de la UAB disposa d’una de les col·leccions de referència més importants de la Península Ibèrica. Consta d’una àmplia mostra d’esquelets animals que permeten l’anàlisi comparatiu de les restes. Donades les línies d’investigació que es duen a terme des del Laboratori d’Arqueozoologia, la col·lecció de referència consta d’un ampli ventall d’esquelets procedents de diverses zones geogràfiques, on hi destaquen pel seu nombre les aportacions relatives a Amèrica del Sud, al Mediterrani Occidental i Llevant Oriental. La part més àmplia de la col·lecció és la relativa als animals procedents del continent europeu (tant exemplars salvatges com animals domèstics).

Es divideix en diferents categories d’estudi: mamífers, micromamífers, aus, peixos, rèptils i mol·luscs. La mostra procedeix en la seva majoria d’exemplars actuals cedits al laboratori per altres institucions si bé són consultables també conjunts específics procedents de diferents intervencions arqueològiques associades a un marc temporal des del Plistocè fins a l’actualitat. Destaca també per col·leccions molt específiques com la d’aus, amb una majoria d’exemplars procedents de sud Amèrica. La col·lecció malacològica conté exemplars tant terrestres com marins de diferents procedències. Destaca la presència d’exemplars de la costa mediterrània i de la costa atlàntica de la península ibèrica i la presència d’exemplars de diferents zones del continent americà.

La disposició de la col·lecció de referència s’organitza en dos espais, per tal de fer més fàcil la seva consulta. Una primera sala glossada per individus sencers on molts d’ells són representats per ambdós sexes i per diferents edats: des de neonats a adults. En un segon espai la col·lecció osteològica està distribuïda segons els diferents elements esquelètics dels diferents taxons per tal de poder realitzar una determinació més acurada. De forma paral·lela, una base de dades consultable permet conèixer les particularitats específiques de cada esquelet que composa la mostra, atenent a variables tipus procedència geogràfica, estació anual de mort de l’individu, pes en el moment de la mort, etc; dades importants per als investigadors/es que empren la col·lecció. La col·lecció de referència creix contínuament gràcies als diferents convenis que mantenim amb diferents institucions, com ara el Parc Natural d’Aigüestortes i Llacs de Sant Maurici, el Parc de Collserola, la Facultat de Veterinària de la pròpia Universitat i donacions anònimes. En aquest sentit, el propi laboratori consta de les instal·lacions i facilitats necessàries per a poder processar i preparar els animals que periòdicament es reben. Aquest fet ens porta a fomentar la col·laboració amb altres laboratoris, institucions i centres de recerca per a poder anar millorant la nostra col·lecció. La col·lecció de referència del Laboratori d’Arqueozoologia de la Universitat Autònoma de Barcelona està a disposició dels diferents investigadors i investigadores de la mateixa Universitat, així com d’arreu de l’Estat i d’altres països, per a que puguin desenvolupar els seus treballs en les nostres instal·lacions.

A més de la col·lecció de referència, el Laboratori d’Arqueozoologia també disposa dels manuals i guies d’identificació més significatius i rellevants que permeten una identificació tant anatòmica com taxonòmica el més acurada possible.

Biblioteca i documentació

El Laboratori d’Arqueozoologia també disposa dels manuals i de les guies d’identificació més rellevants i actuals, així com d’una part de la col·lecció de referència digitalitzada. El Laboratori d’Arqueozoologia es caracteritza en l’actualitat per produir un ampli volum de treballs de recerca (màster, tesis) i publicacions científiques en general. Disposa també d’una àmplia base documental (manuals de classificació, treballs de recerca, llibres i publicacions especialitzades…) que ha anat configurant al llarg dels últims 30 anys. L’elaboració d’informes i memòries tècniques (ja siguin derivades dels encàrrecs o dels mateixos projectes de recerca) constitueix també una de les tasques bàsiques.

 

Instrumental

Complementàriament, el Laboratori compta amb infraestructura cientificotecnològica necessària per a la preparació d’exemplars i mostres per a mesures biogeoquímiques: servei de microscòpia (microscòpia òptica de llum reflectida i incident, lupes binoculars), instrumental micro-dremmel i microburils, balances de precisió Toledo / Kern, estufes, equipament de extracció d’aire, peus de reis digitals; així com el conjunt de components fungibles necessaris.