El laboratori d’Arqueozoologia desenvolupa i entrellaça les tasques d’educació i investigació.

En aquest sentit, membres del nostre laboratori s’encarreguen d’ensenyar el programa d’arqueozoologia de l’assignatura de Bioarqueologia al Grau en Arqueologia de la Universitat Autònoma de Barcelona. De la mateixa manera, el Laboratori d’Arqueozoologia té cura del programa d’arqueozoologia de l’assignatura de Bioarqueologia del Màster oficial en Prehistòria, Antiguitat i Edat Mitjana (especialitat en arqueologia prehistòrica). Tots dos programes inclouen una introducció a l’arqueozoologia, mètodes i tècniques utilitzades, i formació pràctica en identificació taxonòmica i anatòmica de restes d’animals, tafononomia, paleopatologia animal i identificació de marcadors antropogènics en restes d’os d’animals (marques de carnisseria, fabricació d’eines, etc.).

Podeu consultar el programa d’arqueozoologia del grau d’Arqueologia aquí. Podeu trobar aquí els detalls sobre el programa d’arqueozoologia del màster oficial en arqueologia prehistòrica i antiguitat i edat mitjana (especialització en arqueologia prehistòrica).


El laboratori d’Arqueozoologia també desenvolupa el seu programa de recerca i formació en arqueologia mitjançant l’excavació de diversos jaciments arqueològics. Entre els diferents llocs on treballa el laboratori, el neolític i l’edat del bronze de “la Dou”, a la Vall d’en Bas, a la regió de la Garrotxa a Catalunya, forma part del programa del Campus d’Arqueologia i Paleontologia de la UAB. Els estudiants poden triar aquest lloc per completar el programa pràctic de l’assignatura “Mètodes i tècniques en el camp de l’arqueologia prehistòrica”.

Podeu trobar el programa de l’assignatura Mètodes i tècniques en el camp de l’arqueologia prehistòrica aquí.


El laboratori d’Arqueozoologia compta amb un marc sòlid que facilita el desenvolupament de línies de recerca i contribueix al progrés teòric, metodològic i tècnic en Arqueozoologia.

Actualment desenvolupa diversos projectes de recerca en arqueologia i arqueozoologia finançats pels respectius departaments de cultura i recerca dels governs català i espanyol, programes de recerca de la Unió Europea i organitzacions privades sense ànim de lucre.

La nostra recerca gira al voltant del desenvolupament de coneixement sobre diferents problemàtiques històriques, com l’origen i la consolidació de les societats pageses a la Mediterrània, amb especial èmfasi en els processos de domesticació d’animals, la dinàmica de la gestió dels recursos animals en les societats caçadores-recol·lectores americanes, la explotació de recursos costaners i estudi de la gestió d’animals en cronologies protohistòriques i històriques, entre d’altres.

El laboratori també s’ha centrat en desenvolupar tècniques punteres i noves metodologies per a la investigació arqueozoològica, incloent l’ús d’anàlisi d’isòtops estables, ZooMS i altres tècniques d’espectrometria, biomecànica i microstructura òssia, per ajudar a crear sòlides hipòtesis històriques.

La combinació de fonaments bàsics d’arqueozoologia bàsica amb l’especialització en tècniques punteres és el lema principal del laboratori d’Arqueozoologia.

Podeu trobar més informació sobre el nostre treball de recerca a la secció de Recerca d’aquesta pàgina web i sobre els perfils personals dels membres del laboratori a la secció Qui sóm?.