El Laboratori d’Arquezoologia del Departament de Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona ofereix un servei d’anàlisi de restes de fauna recuperades en jaciments arqueològics.
Aquest servei ajuda a cobrir una demanda creixent en la realització d’anàlisis arqueozoològiques de qualitat en un marc pròxim a la seva regularització definitiva. Aquest ha estat generat, en part, per una major sensibilització i reconeixement social a l’aportació dels estudis de la fauna per la interpretació arqueològica.
La política del Laboratori d’Arqueozoologia té com a objectiu afegit inserir els estudis que s’hi realitzen en el marc de les Línies d’Investigació, Desenvolupament i Innovació en Arqueologia dels Projectes de Recerca vigents, ja siguin desenvolupats des del propi Laboratori o des dels altres grups de recerca on participa. La finalitat dels estudis realitzats és permetre la seva integració a línies de treball concretes, aportant les dades i la informació generada. Per aquest propòsit la formulació de les anàlisis inclou estratègies concretes que cobreixen les necessitats teòriques, metodològiques i tècniques específiques en cada cas i que només poden ser formulades coneixent les necessitats de les respostes a resoldre.
Sempre que sigui possible s’intentarà donar difusió als resultats obtinguts a partir de les vies que en cada cas s’estimin oportunes per tal de generar un conjunt d’informació útil a la comunitat científica i societat en general.
Apartats potencialment inclosos a l’anàlisi de les restes de fauna
- Determinació anatòmica i taxonòmica de cada una de les restes de fauna recuperades: establiment de la variabilitat específica i esquelètica.
- Determinació de l’edat i del sexe dels animals representats: establiment del tipus i del mode d’explotació i caracterització de l’estratègia implementada. Avaluació del grau d’especialització productiva.
- Anàlisi tafonòmica de les restes: identificació i registre de les alteracions tafonòmiques de caràcter natural o antròpiques que presenten les restes. Reconstitució de la història tafonòmica dels conjunts i avaluació del potencial grau d’alteració i modificació que puguin presentar i que pugui esbiaixar les conclusions socials que se n’extreuen.
- Anàlisi qualitativa de les restes: identificació i registre de les alteracions de caràcter antròpic que presenten les restes: traces de despellament, esquarterament, desarticulació, descarnació i termoalteracions. Establiment de les tècniques de processament dels animals i productes animals.
- Anàlisi biomètrica de les restes: reconstitució del exemplars i comparació entre poblacions. Avaluació dels criteris de selecció que guien el sacrifici dels animals.
- Estudi de paleopatologies: estudi sistemàtic de les paleopatologies com a eina analítica per tal d’integrar aspectes que poden proporcionar informació sobre la dinàmica de vida de les poblacions animals (malalties, estructura demogràfica, accidents, pautes de mobilitat …) I sobre com aquesta s’ha transformat degut a la pressió i selecció antròpica.
- Processament quantitatiu i estadístic de les dades obtingudes: elaboració de les taules i gràfiques corresponents necessàries per al tractament de les dades.
- Anàlisi espacial dels conjunts: remuntatges i connexions anatòmiques. Establiment de la dinàmica d’abandó i dipòsit de les restes de fauna. Documentació de les activitats corresponents al processament i consum de l’animal en funció de la representació de restes en el diferents espais del jaciment.
- Estudi de relacions isotòpiques i concentracions elementals: anàlisis de les composicions químiques de les restes de fauna. Estudis relacionats amb la reconstitució del clima i les condicions medioambientals i amb l’evaluació dels patrons d’alimentació, mobilitat i reproducció de les poblacions animals.
- Estudi esclerocronologia: estudi del creixement de l’esquelet en els mol·luscos com a font d’informació d’estacionalitat. Aquest estudi és susceptible de ser aplicat en els casos en que es disposi de la informació necessària pertinent per a aquella espècie i sempre que les característiques pròpies d’aquesta ho permetin.
- Estudi d’artefactes sobre suport animal: estudi sistemàtic de la indústria realitzada sobre teixit ossi, banya i valva de mol·lusc.
- Redacció de l’informe corresponent: integració de la informació i síntesi dels resultats.
- Estudi comparatiu i de paral·lels dels resultats obtinguts: integració de les dades obtingudes en el context de la problemàtica històrica en la que s’emmarca. Per una altra banda els estudis que es realitzin en el laboratori, s’intentaran vincular als diferents projectes d’investigació desenvolupats al mateix laboratori o en els que participen els seus integrants.
Segons els objectius del projecte, les preguntes formulades i els resultats obtinguts amb l’anàlisi i mitjans disponibles es podrà incidir en menor o major grau en els següents aspectes:
- Estratègies de gestió i explotació dels recursos animals al llarg de l’interval temporal representat en el jaciment o jaciments.
- Dinàmica de canvi d’aquestes estratègies respecte als moments precedents i posteriors, explicant tant les seves causes com conseqüències, inferint d’aquesta manera en els factors econòmics i socials de base que condicionaren aquests canvis.
- Nivell de desenvolupament tècnic de les estratègies d’explotació dels recursos animals.
- Rol de les activitats de cacera, pesca, recol·lecció i ramaderia.
- Pes de l’activitat ramadera dins el conjunt d’estratègies econòmiques practicades. Avaluar la importància econòmica que tingueren els diferents processos de producció ramadera (càrnica, làctia, de llana, tracció, obtenció de matèria primera…).
- Activitats necessàries en l’obtenció dels animals salvatges i contextualitzar-los dins del sistema econòmic general de la societat que els ha consumit.
- Caracterització biològica de cada una de les espècies animals per tal d’incidir en els criteris de selecció i gestió ramadera i dels recursos salvatges.
- Establiment de les modalitats de processament dels animals i productes animals. Incidir en les tècniques de manteniment i de preparació culinària dels aliments d’origen animal.
- Dinàmica dels processos de distribució i consum dels animals i productes animals.
- Paper dels animals i productes animals en el marc del comerç i l’intercanvi.
- Paper dels animals i productes animals en el marc de l’àmbit politic i ideològic.
- Dinàmica de formació dels diferents conjunts i la gestió de les deixalles que s’efectuava.
- Condicions climàtiques i ecològiques en el marc de les quals s’explotaven aquests recursos.
Requisits de l’entrega dels materials
- Serà imprescindible per a l’estudi de qualsevol conjunt l’entrega de documentació relativa al context arqueològic de recuperació de les restes que es cregui necessària per a portar a terme un estudi de qualitat.
- Els materials per l’estudi es portaràn al Laboratori d’Arqueozoologia correctament referenciats (cronologia, context arqueològic, etc…), nets i siglats.
- Per conèixer preus i tarifes, contactar directament amb el Laboratori (l.arqueozoologia@uab.cat).
- La tarifa es convindrà en funció de certes variables: volum, tipus d’estudi, data d’entrega i característiques del conjunt.