Normes dels escacs
4.1 Cada moviment ha de ser executat amb una sola mà.
4.2 Només el jugador que està en joc pot ajustar una o més peces en les seves caselles, sempre que prèviament expressi la seva intenció de fer-ho (per exemple dient «j’adoube» o «ajusto»).
5.2.3 La partida és taules per acord entre els dos jugadors durant el seu desenvolupament, sempre que tots dos hagin efectuat com a mínim un moviment. Això fa que la partida finalitzi immediatament.
6.2.3 Un jugador ha de prémer el seu rellotge amb la mateixa mà amb la que ha realitzat el seu moviment. Està prohibit que un jugador mantingui el dit sobre el polsador o «planant» sobre el rellotge.
Si un jugador realitza una jugada amb una mà i prem el rellotge amb l’altra, no es considera una jugada il·legal, sinó una incorrecció, i es sanciona d’acord amb l’article 12.9
6.2.4 Els jugadors han d’utilitzar el rellotge d’escacs correctament. Està prohibit colpejar-lo violentament, agafar-lo, prémer abans de jugar o llençar-lo. Un ús incorrecte del rellotge serà penalitzat d’acord amb l’article 12.9
6.2.5 Només es permet ajustar les peces al jugador que té el seu rellotge en marxa.
6.5 Abans que comenci la partida, l’àrbitre decidirà la ubicació del rellotge d’escacs.
Es considera que una bandera ha caigut quan l’àrbitre l’observa o bé quan un dels dos jugadors ha efectuat una reclamació vàlida en aquest sentit.
Es considera que una bandera ha caigut quan és advertida o reclamada, no quan cau físicament. Només estan implicats els dos jugadors i l’àrbitre, no pas els testimonis.
6.11.2 Un jugador pot aturar el rellotge d’escacs només per sol·licitar l’assistència de l’àrbitre; per exemple, quan s’ha produït una promoció i no està disponible la peça requerida.
7.3 Si una partida ha començat amb els colors canviats i tots dos jugadors han fet menys de 10 moviments, s’interromprà i es jugarà una nova partida amb els colors corresponents. Si s’han realitzat 10 moviments o més, la partida continuarà.
7.5.1 Un moviment il·legal es completa un cop el jugador ha premut el seu rellotge. La captura del rei és una jugada il·legal i es penalitzarà com a tal.
7.5.2 Si el jugador mou un peó a la filera més llunyana i prem el rellotge però no substitueix el peó per una nova peça, el moviment és il·legal. El peó es substitueix per una dama del mateix color que el peó.
7.5.3 Si el jugador prem el rellotge sense fer cap moviment, es considerarà i penalitzarà com si fos un moviment il·legal.
7.5.4 Si un jugador utilitza les dues mans per fer un sol moviment (per exemple, en cas d’enroc, captura o promoció) i prem el rellotge, es considerarà com si fos un moviment il·legal i es penalitzarà.
7.5.5. Després d’actuar conforme a l’article 7.5.1 o 7.5.2, 7.5.3 o 7.5.4, per al primer moviment il·legal completat, l’àrbitre concedirà dos minuts (un minut en «blitz») de temps extra a l’adversari; per al segon moviment il·legal completat del mateix jugador, l’àrbitre decretarà la pèrdua de la partida per a l’infractor. No obstant això, decretarà taules si la posició es tal que l’oponent no pot donar escac i mat al rei de l’infractor mitjançant qualsevol sèrie de moviments legals.
El jugador perdrà en cas que completi dues (2) jugades il·legals. Però quan hi hagi dues (2) jugades il·legals en un sol moviment (per exemple, enroc il·legal fet amb dues mans, promoció il·legal feta amb dues mans i captura il·legal feta amb dues mans), comptaran com una (1) jugada il·legal i el jugador no perdrà immediatament.