Les biblioteques de la UAB elaboren periòdicament exposicions sobre temes d’actualitat d’interès universitari o històricament memorables. Es tracta d’oferir als seus usuaris una selecció bibliogràfica sobre diferents continguts, així com un recull de bases de dades, enllaços, articles especialitzats, revistes, llibres, recursos web, fotos, videos, etc. Algunes exposicions són només presencials –es poden veure als espais habilitats a cada biblioteca- mentre que d’altres són presencials i virtuals, és a dir, es poden consultar a través d’internet a la pàgina del Dipòsit Digital de Documents de la UAB (DDD) mitjançant l’enllaç http://ddd.uab.cat/collection/expbib o bé a les adreces que us adjuntem en aquest resum.

Volem destacar en aquest número de cloenda de l’any 2013 les exposicions que han tingut una més àmplia acollida per part del usuaris i us oferim un resum dels continguts que podeu trobar àmpliament desenvolupats en les corresponents webs.

BIBLIOTECA DE CIÈNCIA I TECNOLOGIA

Microscopis sota la llum
Exposició presencial i virtual
Abril-maig 2013
http://pagines.uab.cat/micros/

MicroscopisDes del 2010 el Vicerectorat de Transferència Social i Cultural de la UAB promou el projecte «Patrimoni i Memòria de la UAB», que coordina el Centre d’Història de la Ciència (CEHIC) juntament amb el Servei d’Arxius de Ciència (SAC). El seu objectiu és identificar, preservar i difondre el patrimoni científic i històric de la UAB. De la col·laboració mútua entre aquest Programa i la Biblioteca de Ciència i Tecnologia (BCT) neix aquesta iniciativa expositiva i documental.

L’exposició «Microscopis sota la llum» va consistir tant en una mostra dels instruments en si mateixos com també dels llibres que en tracten i descriuen la seva història i utilització. Els microscopis exhibits formen part del patrimoni històric de les facultats de Biociències i de Ciències de la UAB i il·lustren la diversitat dels seus usos, de les seves formes i de la seva tecnologia al llarg de la segona meitat del segle XX.

Microscopis2

D’altra banda, la part bibliogràfica mostra tota una sèrie de llibres que fan palès com s’estudiava i s’aprenia tant l’òptica com les matèries afins relacionades amb l’observació a través del microscopi, en molts casos amb aparells similars als que vam poder veure als expositors de la BCT.

 

 

Nintendo
Exposició presencial i virtual
Setembre-octubre 2013
http://blogs.uab.cat/bctotestudiants/2013/09/19/nintendo/Nintendo2

El 23 de setembre del 2013 va fer 124 anys de la creació de l’empresa japonesa Nintendo Company Limited, amb seu a Kyoto. Fundada per Fusajiro Yamauchi el 1889, aquesta companyia es dedica a la producció de programari i maquinari de videojocs. Comercialitza consoles com la revolucionària Wii o la Nintendo DS, ha llançat franquícies com The Legend of Zelda o Pokémon i ha creat els personatges Mario Bros o Donkey Kong, famosos arreu del món.

Nintendo1

La BCT va dissenyar una atractiva exposició que repassa la llarga i curiosa història d’aquesta empresa. A la web podeu trobar la cronologia oficial de la companyia amb tot tipus d’anècdotes, els seus successius presidents, la història de l’evolució del seu logo, així com les famoses cartes «Hanafuda» (joc de flors). Aquests tradicionals naips japonesos que daten del segle XVI van ser la primera producció de Yamauchi l’any 1889. El seu èxit i posterior comercialització amb personatges Disney va promoure l’expansió de Nintendo fóra del Japó. A la bibliografia trobareu també diversos llibres sobre Nintendo i videojocs, disponibles al catàleg de la UAB.

Altres exposicions presencials:

  • Somniar l’espai. Gener-febrer 2013
  • Les dones en la Ciència. Març 2013
  • L’aigua: any internacional en la cooperació en l’esfera de l’aigua. Abril 2013
  • Juli Verne. Setembre 2013
  • 2CV, un art de viure. Octubre-novembre 2013
  • Maria Pepa Colomer: la primera aviadora catalana. Octubre 2013

Altres exposicions presencials i virtuals:

La cristal·lografia i els premis Nobel
Novembre-desembre 2013
http://ddd.uab.cat/record/115679
http://pagines.uab.cat/cristallografia2014/

Cristal·lografia

 

BIBLIOTECA DE CIÈNCIES SOCIALS

Sigmund Freud i “El malestar en la civilització”: un seriós avís sobre les possibilitats de la felicitat humana
Exposició presencial i virtual
Març 2013
http://ddd.uab.cat/pub/expbib/2013/freud/index.html

Freud6

Aquesta exposició bibliogràfica a l’entorn del llibre de Sigmund Freud “Das Unbehagen in der Kultur” (1930) inclou una presentació, articles d’opinió, conceptes clau de l’obra i fonts d’informació. Com a activitats complementàries, el dia 21 de març es va fer un acte d’inauguració i el 9 de maig una taula rodona. Totes aquestes activitats van tenir per objecte recordar i aprofundir en el coneixement i la reflexió que du a terme en aquesta obra el pare del psicoanàlisi, així com fer palesa la seva validesa actual malgrat els canvis culturals i socials experimentats per la societat.

Freud5
Tòtem
Joan Salvat i Ferré

Si bé l’exposició digital compta amb un gran nombre de visites, l’espai físic dedicat a l’exposició presencial va donar contingut i sentit a la recopilació, tractament, conservació i recuperació de material inèdit, a més de facilitar encontres no virtuals entre persones que afavoreixen els intercanvis de coneixement i la generació de noves idees.

Cal també agrair l’aportació de l’escultor Joan Salvat i Ferré, el qual, expressament per a la ocasió i a propòsit de la serva lectura personal de l’obra de Freud, va construir la peça exposada que commemora aquesta interessant exposició.

Altres exposicions presencials:

  • Les xarxes socials: un nou escenari de comunicació. Octubre 2013

Altres exposicions presencials i virtuals:

Albert O. Hirschman, 1915-2012       Hirschman
Juny 2013
http://ddd.uab.cat/record/107244

 

25anysBCS3

La Biblioteca de Ciències Socials, 25 anys
Novembre 2013
http://ddd.uab.cat/record/113720

25 anys BCS1
Sala de revistes (1983)
25 anys BCS2
Nou taulell de préstec (2009)

Activitats relacionades amb les exposicions:

● Taula rodona amb motiu de l’exposició a l’entorn del llibre de Sigmund Freud El malestar en la civilització, amb la intervenció dels professors de la UAB Alejandro Andreassi, Pompeu Casanovas i María Jesús Izquierdo, i coordinada per Josep Vicens i Planagumà.
Maig 2013Freud4

● Acte de commemoració dels 25 anys celebrat a la Biblioteca de Ciències Socials. La presentació de l’acte fou a càrrec de Judith Solé Resina, Secretària General de la UAB, amb intervencions de Joan Ramon Gómez Escofet, director del Servei de Biblioteques; Salvador Cardús Ros en la seva condició de primer coordinador de la Biblioteca; i Montserrat Catafal Benito, cap de la Biblioteca de Ciències Socials.
Novembre 2013

 

BIBLIOTECA DE COMUNICACIÓ I HEMEROTECA GENERAL

Periodisme científic
Exposició presencial i virtual
Febrer-març 2013
http://pagines.uab.cat/pcientific/
http://ddd.uab.cat/record/103512

Periodisme científic1Una interessant exposició on, tant a la xarxa com de forma presencial, es fa palesa la importància dels mitjans de comunicació com a eina imprescindible tant per acostar el coneixement científic a la ciutadania com per influir en el pensament de la humanitat.

La mostra destaca la cruïlla en la qual es troba avui dia el periodisme científic, afectat per la crisis de la premsa en paper (i la conseqüent dràstica reducció dels suplements i seccions sobre ciència als diaris) i els canvis que ha comportat Internet (proliferació de webs d’informació científica, pressió per la immediatesa a l’hora de publicar), a banda d’altres qüestions com els conflictes d’interès, les revistes d’impacte i els embargaments, la relació entre científics i periodistes, etc.

El recull de recursos comunicatius –agències, literatura científica, articles, llibres digitals, webs, bases de dades, xarxes d’investigadors, etc– que ofereix l’exposició mostra les infinites fons d’informació, amb llenguatges i nivells de divulgació diversos, amb què compta aquesta especialitat periodística. El repte: divulgar la complexitat de la informació científica i tecnològica sense simplificar-la ni desvirtuar-la.

Altres exposicions presencials:

  • Cartellisme. Amb material del CEDOC. Març-maig 2013
  • Cinema al marge del “mainstream”. Maig-juny 2013
  • Premsa feminista. Setembre-novembre 2013
  • Corresponsals. Desembre-gener 2013

Altres exposicions presencials i virtuals:

TipografiaTipografia
Juny-setembre 2013
http://ddd.uab.cat/record/110365
http://pagines.uab.cat/tipografia/

 

BIBLIOTECA D’HUMANITATS

L’impacte de la literatura xinesa a casa nostra
Exposició presencial i virtual
Abril 2013
http://ddd.uab.cat/pub/expbib/2013/xinescatala/xinescatala.html

Literatura xinesa1L’interès pel mandarí i la cultura xinesa ha crescut exponencialment, en paral·lel a l’economia i la influencia cultural de la Xina. En els últims anys, marcats per la crisi, moltes persones i empreses han posat els ulls en el gegant asiàtic com a sortida factible a la actual situació. El reflex d’aquest canvi és que, en pocs anys, la llengua xinesa ha passat a formar part de l’oferta general d’idiomes.

L’objectiu principal d’aquesta exposició va ser donar a conèixer la presència i l’impacte de la literatura xinesa al nostre país. Es van preparar dues subexposicions: una dedicada a les traduccions al català i castellà dels dos premis Nobel de literatura xinesos (Gao Xingjian i Mo Yan) i una altra dedicada a totes les traduccions existents del xinès al català, incloses les indirectes.

El material presentat va ser una petita mostra dels primers resultats d’una recerca que s’està duent a terme en el marc del projecte «El impacto de Asia Oriental en el contexto español: producción cultural, política y sociedad» (2012-2014), finançat pel Ministeri d’Economia i Competivitat. Entre d’altres aspectes, aquest estudi pretén analitzar la imatge que es vol projectar d’aquesta cultura mil·lenària, no només per la selecció de les obres que es tradueixen, sinó també per com aquestes obres es mostren al lector mitjançant les fotos de portada, els textos de presentació o les ressenyes als mitjans de comunicació.

Altres exposicions presencials:

  • Restauració del patrimoni. Gener 2013
  • Immersió lingüística i educació. Febrer 2013
  • Música i filosofia. Març 2013
  • Climatologia i meteorologia. Abril 2013
  • Primavera nòmada. Maig 2013
  • La Batalla de l’Ebre. Maig 2013
  • Stravinsky i els ballets rusos. Juny 2013
  • Aquest estiu aprèn xinès (llibres de text). Juliol-agost 2013
  • Història de la traducció. Setembre 2013
  • Fons Sánchez Juan. Setembre 2013.
  • Malaltia de l’Alzheimer. Octubre 2013
  • Teresa San Román. Novembre 2013
  • Beat Ramon Llull . Novembre 2013

Altres exposicions presencials i virtuals:

Shibil·la. Servei d’informació bibliogràfica de documentació d’història, llengua, literatura i art de Catalunya
Gener 2013
http://sct.uab.cat/sibhilla/content/fons-dhist%C3%B2ria-local-de-catalunya

200 anys del naixement de Wagner i Verdi
Març 2013
http://ddd.uab.cat/pub/expbib/2013/wagnerverdi/presentacio.htlm

Bicentenari Wagner-Verdi

Jordi Castellanos
Abril-maig 2013
http://gent.uab.cat/jordicastellanosJordi Castellanos

Lírica trobadoresca
Juny-agost 2013
http://pagines.uab.cat/lirica

II Congrés Salvador Espriu Espriu2
Novembre 2013
http://jornades.uab.cat/2simposiespriu/

20 anys del grup de recerca GEXEL
Novembre-desembre 2013
http://pagines.uab.cat/exposiciogexel2013/
https://ddd.uab.cat/record/113580

Gexel2

 

Activitats relacionades amb les exposicions:
● Acte d’homenatge i signatura de cessió de la Biblioteca Jordi Castellanos.
● Presentació del llibre Col·leccions singulars de les Biblioteques UAB.

 

Rosa Guerrero
Unitat Tècnica i de Projectes del Servei de Biblioteques de la UAB