Si voleu estar al dia de les exposicions fetes per les biblioteques de la UAB, consulteu els resums quadrimestrals que us presentem en cada número de Biblioteca Informacions. En aquest, que enceta l’any 2015, podreu trobar totes les exposicions virtuals i presencials que hem vist i gaudit des del gener fins a l’abril. Per tenir-ne més informació, cerqueu-les a la pàgina del Dipòsit Digital de Documents de la UAB (DDD) o cliqueu en les adreces electròniques corresponents.

 

BIBLIOTECA DE CIÈNCIA I TECNOLOGIA

Cristal·lografia a les assignatures de grau
Exposició presencial
Gener 2015

Cris-GrauCom a colofó de la tercera i última exposició que la BCT va organitzar l’any passat en col·laboració amb el Servei de Difracció de Raigs X i l’Àrea de Cristal·lografia i Mineralogia del Departament de Geologia de la UAB per celebrar l’Any Internacional de la Cristal·lografia 2014, al gener d’aquest any es va muntar un petit expositor informatiu. En aquest espai es mostraven les assignatures dels graus de Ciències, Biociències i Enginyeries que incorporen continguts sobre cristal·lografia i cristalls.

 

Il·lustració científica3La il·lustració científica com a eina de transferència de coneixement
Exposició presencial i virtual
Febrer 2015
http://pagines.uab.cat/illustraciocientifica/

Aquesta exposició es va dividir en dos espais:

Ÿ1.  A l’expositor gran vam poder veure el procés il·lustrador i creatiu de l’artistaIl·lustració científica2 Meritxell Campos, des del treball de camp fins a l’obtenció del resultat final. Els materials i dibuixos exposats han format part dels quaderns pedagògics editats per l’Observatori de la Tordera com a eina de transferència de coneixement. És un projecte interdisciplinari de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB en col·laboració amb la Diputació de Barcelona i els ajuntaments de Sant Celoni, Hostalric i Arbúcies, iniciat el 1996 sota la direcció del doctor Martí Boada.

Il·lustració científica1

2. Ÿ A l’expositor petit es va donar a conèixer l’Observatori de la Tordera i, especialment, el seu Programa d’Educació Ambiental, Comunicació i Formació (PROECA) en l’àmbit del qual s’han editat els quaderns pedagògics que contenen les il·lustracions exposades.

 

 

Any Internacional dels Sòls
Exposició presencial
Febrer – març 2015

Anys sòls01L’ONU, en la seva 68a Assemblea General, va declarar el 2015 com l’Any Internacional dels Sòls. La Biblioteca de Ciència i Tecnologia, en col·laboració amb el professor Josep Maria Alcañiz, de l’Àrea d’Edafologia i Química Agrícola, va preparar una exposició presencial amb una selecció dels llibres més significatius sobre aquesta temàtica així com unes mostres de terres i d’estris que s’usen en el seu estudi.

Podeu veure el reportatge fotogràfic a: http://blogs.uab.cat/bctotestudiants/2015/02/21/2015-any-internacional-dels-sols/

 

Nanociència: tan petit i tan a prop
Exposició presencial
Març – abril 2015

Nano3Aquesta exposició va partir del suggeriment que un estudiant de quart curs del Grau en Nanociència va fer a la Biblioteca de Ciència i Tecnologia. I ha estat possible gràcies a la participació de nombroses persones i institucions, com ara l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (INC2), l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC), el Centre Nacional de Microelectrònica (CNM-CSIC) o el Sincrotró ALBA. Per part de la UAB han col·laborat el Departament de Física, el de Química, i el d’Enginyeria Electrònica; i el Grup de Microbiologia Aplicada i la Unitat de Biologia Cel·lular, presents a la Facultat de Biociències.

Nano2A la mostra hem pogut veure la gran quantitat de «nanocoses» que ens envolten i la importància que tenen en la nostra vida diària. La BCT hi va participar amb una selecció bibliogràfica sobre nanociència.

Cliqueu l’enllaç per veure el reportatge fotogràfic i obtenir més informació:

http://blogs.uab.cat/bctotestudiants/2015/03/18/nanociencia-tan-petit-i-tan-a-prop/

 

BIBLIOTECA DE CIÈNCIES SOCIALS

Maurice Duverger i Ulrick Beck
Exposició presencial i virtual
Gener – febrer 2015
http://www.bib.uab.cat/socials/exposicions/mauriceduverger/
http://www.bib.uab.cat/socials/exposicions/ulrichbeck/

Duverger&Ulrick01Arran de la mort recent de Maurice Duverger (1917-2014) i d’Ulrich Beck (1944-2015), la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia i la Biblioteca de Ciències Socials van presentar dues exposicions virtuals per tal de difondre les principals aportacions d’aquests dos intel·lectuals. Al mateix temps, es va muntar a l’expositor de la Biblioteca una mostra presencial amb una selecció biogràfica d’aquests dos autors.

Duverger, politòleg francès, va tenir una gran influència a Espanya i destaca el seu paper a l’hora d’informar i formar l’opinió pública, com remarca el professor de la UAB Joan Botella a la web de l’exposició.

D’altra banda, el també professor de la UAB Josep Espluga presenta la figura del sociòleg alemany Ulrick Beck i en destaca com ha explorat els conceptes del “risc, la incertesa, la globalització, la individualització o el cosmopolitisme”.

Sens dubte, tots dos van ser grans divulgadors i homes compromesos amb el seu temps, com podem comprovar en el recull de documents que podeu consultar a les webs citades.

 

Bonaadministració03Presentació del llibre «La recepció a Catalunya del dret a una bona administració», de Francesc Mancilla i Muntada
Exposició presencial i virtual
Març 2015
http://www.bib.uab.cat/socials/exposicions/bonaadministracio/

La presentació de llibres en el marc de les biblioteques universitàries és una activitat que ens apropa més a la nova missió i als nous usos dels espais als quals han de tendir els serveis bibliotecaris dins l’era digital.

Bona administracio01La Biblioteca de Ciències Socials va acollir el 12 de març l’acte de presentació del llibre La recepció a Catalunya del dret a una bona administració. La governança i el bon govern, d’en Francesc Mancilla i Muntada, editat a Barcelona per l’Institut d’Estudis Autonòmics del Departament de Governació i Relacions Institucionals de la Generalitat de Catalunya l’any 2014.

Dins l’espai de l’acte es va projectar un audiovisual i es va mostrar un petit conjunt de llibres sobre el dret a una bona administració. Podeu consultar la web preparada per la biblioteca, on trobareu recursos a l’entorn d’aquesta temàtica.
 

ProductivityPresentació del llibre «Productivity Accounting. The Economics of Business Performance», d’Emili Grifell-Tatjé i C.A. Knox Lovell
Exposició presencial i virtual
Abril 2015
http://www.bib.uab.cat/socials/exposicions/emiligrifell

La Biblioteca de Ciències Socials endega una nova línia d’actuació amb el nom La UAB escriu… Llibres. La nova acció inclou oferir un espai físic on presentar-los i un pàgina web on es recull tot el procés creatiu relacionat amb l’obra. Des del 23 d’abril, es dedica un dels expositors de l’entrada principal a mostrar els llibres presentats.

La primera obra que ha encapçalat aquesta iniciativa és Productivity Accounting: The Economics of Business Performance, publicada recentment  per l’editorial Cambridge University Press, dels autors Emili Grifell-Tatjé, professor del Departament d’Empresa de la Facultat d’Economia i Empresa de la UAB, i C.A. Knox Lovell, professor de la School of Economics de la Universitat de Queensland (Austràlia).

 

BIBLIOTECA DE COMUNICACIÓ I HEMEROTECA GENERAL

Història de la premsa catalana
Exposició presencial
Gener 2015

Premsa catalanaDes del 16 de gener i fins a mitjans de febrer d’aquest any, la BCHG va presentar una mostra de documents per explicar la història de la premsa catalana.

Mitjançant la selecció d’alguns dels estudis, bibliografies i catàlegs més representatius, la intenció d’aquesta exposició va ser oferir una panoràmica del que ha significat la premsa a Catalunya, des dels seus orígens fins a l’actualitat. Vam poder veure des d’obres que volien donar notícia de tota la premsa que s’havia fet en llengua catalana —no hi van faltar els “clàssics” Givanel i Torrent-Tasis– fins a monografies sobre la història d’un títol concret.

L’exposició es va completar amb exemplars originals d’unes quantes capçaleres històriques, algunes de les quals procedeixen de la Reserva UAB, així com amb un espai reservat per a la premsa digital. Podeu sol·licitar el llistat dels documents exposats a través del servei Pregunt@

 

Periodisme desigualtatsEl periodisme davant de les desigualtats
Exposició presencial i virtual
Febrer – març 2015
http://pagines.uab.cat/desigualtat/

El Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura i la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General van presentar aquesta exposició per oferir una aproximació al paper del periodisme en els fenòmens de la desigualtat social.

Tota una selecció de materials orientats a facilitar tant la reflexió com el treball formatiu i professional. Podeu demanar la llista de tots els documents exposats a les vitrines a través del servei Pregunt@.

 

Comunicació en la política
Exposició presencial
Març – abril 2015

ComunicacióPolíticaQuina informació es vol transmetre als ciutadans davant una crisi? Quin paper té la imatge personal del dirigent polític? La comunicació en la política va molt més enllà dels cartells i espots elaborats per a les campanyes electorals. Cal llegir més enllà del que és evident.
Aquesta exposició mostra una selecció de llibres, DVD i publicacions periòdiques sobre aquest tema provinents dels fons de la BCHG. Podeu consultar aquí la llista dels documents exposats.

 

 

BIBLIOTECA D’HUMANITATS

Julio Cortázar i Octavio Paz. Cent anys
Exposició presencial i virtual
Gener 2015
http://pagines.uab.cat/cortazarypaz/

Cortazar i Paz 2L’any 2014 es va celebrar el centenari del naixement de dos escriptors hispanoamericans: Julio Cortázar i Octavio Paz. Per commemorar aquest fet, els alumnes de Grau en Llengua i Literatura Espanyoles, dirigits pel professor Mauricio Zabalgoitia, van elaborar uns dossiers que es presenten en una pàgina web realitzada per la Biblioteca d’Humanitats. També hi podreu trobar un apartat de bibliografia, amb cerques al catàleg i a bases de dades, així com una selecció d’enllaços.

L’exposició presencial va aplegar una selecció bibliogràfica dels dos autors i es va poder veure durant el mes de gener a les vitrines de l’edifici L de la Biblioteca d’Humanitats.

 

Homenatge a Eduard Valentí i Fiol   Eduard Valentí i Fiol2
Exposició presencial i virtual
Febrer 2015
http://pagines.uab.cat/valentifiol/

Eduard Valentí i FiolL’11 de febrer es va celebrar una jornada d’homenatge a Eduard Valentí i Fiol (1910-1971), professor de Filologia Llatina de la Universitat Autònoma de Barcelona durant la república (1934-39) i també de l’actual UAB (1968-71).

L’acte va incloure la restitució d’una placa in memoriam a la Sala de Revistes de la Facultat així com una exposició bibliogràfica al vestíbul de la Biblioteca d’Humanitats que es va poder veure durant el mes de febrer.

 

La volta al món en 80 caputxetes
Exposició presencial
Març 2015
http://blogs.uab.cat/bhtraduccio/2015/03/12/la-volta-al-mon-en-80-caputxetes-exposicio-bibliografica-de-la-biblioteca-dhumanitats/

Caputxetes05Un recull de les moltes traduccions del conte «La caputxeta vermella». Es tracta d’una mostra cedida per la professora M. Carme Martín. La col·lecció inclou contes en diversos idiomes –des dels més propers com el francès o l’anglès, al més llunyans com l’àrab, l’estonià, el xinès o el tailandès –, adquirits en diferents llocs del món.

Caputxetes02D’aquest conte tradicional europeu se n’han fet múltiples versions i continua publicant-se amb noves presentacions. La diversitat es troba no tan sols en l’idioma, sinó també en les il·lustracions, la forma del llibre o l’adaptació de la història.

Consulteu la url del blog de la BH per conèixer més sobre aquesta interessant exposició.

 

Homenatge a Manuel Serrat Crespo
Exposició presencial i virtual
Abril 2015
http://pagines.uab.cat/mserratcrespo/

Manuel SerratLa dinovena edició del concurs de traducció literari Mots Passants, organitzada pel departament de Filologia Francesa i Romànica de la UAB, va retre homenatge aquest any a Manuel Serrat Crespo (1942-2014) en un acte que va tenir lloc el 15 d’abril a la Facultat de Filosofia i Lletres. Manuel Serrat era traductor, poeta, assagista, professor i membre jurat del concurs, del qual va ser un dels impulsors.

La Biblioteca d’Humanitats ha elaborat una pàgina web commemorativa i una exposició bibliogràfica a les vitrines de l’edifici L per donar a conèixer l’obra i el llegat d’aquest escriptor i prolífic traductor de llengua francesa.

 

Rosa Guerrero
Biblioteca de Ciència i Tecnologia
Servei de Biblioteques