Les exposicions de l’últim terç del 2015 han estat plenes de noms propis de l’economia, de la cultura popular i de la literatura. També la ciència ha tingut un lloc destacat amb les celebracions de l’«Any Internacional de la Llum», i el disseny gràfic i la música han fet palesa la seva importància com a recursos culturals de comunicació. Aquí teniu un tast d’aquestes «delicatessen» per a l’intel·lecte.

 

BIBLIOTECA DE CIÈNCIA I TECNOLOGIA

IYLAny Internacional de la Llum 2015
Exposició presencial i virtual
Setembre-novembre 2015
http://pagines.uab.cat/llum2015/

El 20 de desembre de 2013, l’Assemblea General de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) va proclamar el 2015 com l’Any Internacional de la Llum i de les tecnologies basades en la llum (IYL 2015).

Llum2La BCT, en col·laboració amb el Departament de Física de la nostra universitat, va muntar aquesta exposició amb l’objectiu de fer palesa la importància de la llum i ser un aparador de les diferents tecnologies òptiques.

L’exposició reclamava la participació activa de l’espectador per veure, per exemple, la pròpia imatge en un mirall concau o convex, per captar l’espectre de la llum en forma de línies de colors separades o per apreciar com l’ocell d’un holograma captura l’aliment amb el bec.

Llum1A més de poder gaudir dels múltiples aparells òptics que van ser objecte de l’exposició així com de les explicacions sobre el seu funcionament, al hall de la biblioteca es va mostrar una selecció de llibres sobre òptica i la ressenya del perfil biogràfic de la doctora María Josefa Yzuel Giménez, professora emèrita de la nostra Universitat i presidenta del comitè espanyol per a l’Any Internacional de la Llum 2015.

 

BIBLIOTECA DE CIÈNCIES SOCIALS

Sabies que pots…
Exposició presencial
Setembre 2015

Sabies1Sabies que pots… és el nom de la mostra de banderoles divulgatives de tots els serveis i recursos que ofereixen les biblioteques de la UAB. Al maig del 2014 la BCS va exposar aquestes banderoles publicitàries elaborades pel Servei de Biblioteques en diferents campanyes per tal de presentar les novetats en aquest àmbit. Un any després tornen a ser objecte d’una exposició, arran de la gran utilitat i bona acollida que van tenir per part dels usuaris.

Una presentació en PowerPoint respon al títol de l’exposició amb un seguit d’afirmacions relacionades amb les diverses temàtiques de les banderoles exposades:

Podeu consultar l’exposició completa del 2014 al Dipòsit Digital de Documents de la UAB (DDD): http://ddd.uab.cat/record/118389

 

«CAUSA nº 23468» contra Lluís Companys i Jover:
Les atrocitats jurídiques d’un crim d’Estat
Exposició presencial
Octubre 2015
http://blogs.uab.cat/bcsdret/2015/10/15/mostrabibliograficalluiscompanys/

Companys1

 

Interessant i colpidora mostra bibliogràfica sobre la vida i la mort del president Lluís Companys en el 75è aniversari del seu afusellament, i amb motiu de la proclamació del 15 d’octubre de 2015 com a «Dia nacional en memòria de les víctimes de la Guerra Civil i les víctimes de la repressió de la dictadura franquista» (DOG Nº6954 – 10.9.2015).

 

Els darrers premis Nobel d’Economia
Exposició presencial i virtual
Novembre-desembre 2015
http://www.bib.uab.cat/socials/exposicions/nobelecon2/

Nobel2

El proppassat 26 de novembre el professor Xavier Ramos, del Departament d’Economia Aplicada, va presentar l’obra i trajectòria d’Angus Deaton, el guanyador del premi Nobel d’Economia 2015 per la seva anàlisi del consum, la pobresa i el benestar.

Coincidint amb aquest acte, la BCS va muntar una exposició bibliogràfica al voltant dels Nobel d’Economia dels últims tres anys: Eugene F. Fama, Lars Peter Hansen i Robert J. Shiller (2013); Jean Tirole (2014) i Angus Deaton (2015). Aquesta exposició dóna continuïtat a la que vam poder gaudir al desembre del 2012 sobre els Nobel d’Economia del 2006-2012.

 

BIBLIOTECA DE COMUNICACIÓ I HEMEROTECA GENERAL

Disseny de diaris i revistes
Exposició presencial
Octubre-desembre 2015
http://blogs.uab.cat/comunicacio/2015/10/07/disseny-de-diaris-i-revistes/

DissenyImatges1Avui dia el disseny ha transformat els mitjans de comunicació. A l’hora de crear una publicació, dissenyadors i editors tracten de transmetre els seus missatges mitjançant una narració visual: la fotografia, el gràfics i la direcció d’art són fonamentals per configurar la veu editorial. El disseny periodístic fa que la captació de la informació sigui més completa i efectiva.

D’altra banda, el creixement de la indústria i la competència han fet de les portades de diaris i revistes una eina de màrqueting que dóna personalitat i marca a qualsevol publicació.

La BCHG va preparar una selecció bibliogràfica sobre el disseny de diaris i revistes. La llista de llibres exposats es pot demanar a través del servei Pregunt@. I si voleu veure l’àlbum de les fotos de l’exposició cliqueu aquí.

 

Música de cinema
Exposició presencial
Desembre 2015-gener 2016
http://blogs.uab.cat/comunicacio/2015/12/10/musica-de-cinema/

MusicaCine2La música és una eina fonamental per crear l’atmosfera, l’estat d’ànim i fins i tot el ritme visual d’una determinada escena cinematogràfica. Pot provenir d’una font externa a la pròpia producció, o també de l’obra original quan es tracta de l’adaptació cinematogràfica d’una òpera o d’un musical. Aquesta exposició es centra en la música composada i concebuda expressament per a una obra en concret.

La música de cinema, amb les variants pròpies de cada època, forma una part importantíssima de la concepció i execució artística d’una pel·lícula. Moltes melodies que tenen un origen fílmic han esdevingut part de la nostra cultura popular. Psicosi de Bernard Herrmann, Els Set Magnífics d’Elmer Bernstein, Star Wars o Superman de John Williams… són autèntics estàndards musicals del segle XX.

L’exposició mostra una selecció de llibres sobre les diverses variants de música al cinema així com bandes sonores i pel·lícules on la música ha esdevingut part del seu record. La llista de documents exposats es pot demanar a través del servei Pregunt@. També podeu veure les fotos clicant en aquest enllaç a facebook.

 

BIBLIOTECA D’HUMANITATS

Col·lecció Harumi Befu
Exposició presencial
Setembre 2015
http://blogs.uab.cat/bhasiaoriental/2015/09/07/col%C2%B7leccio-harumi-befu-mostra-bibliografica/

Harumi1Degà d’Antropologia del Japó a la Stanford University (EUA), el recorregut personal i intel·lectual del professor Befu abasta gran part dels esdeveniments que han marcat el Japó contemporani, des de l’experiència col·lectiva de la guerra fins l’adveniment de la societat multicultural de principis del segle XXI.

Les seves obres ofereixen una reflexió pionera en l’aproximació crítica a l’estudi de la societat i cultura japoneses, que ha contribuït de manera decisiva a superar mites i interpretacions essencialistes. El fons que integra la Col·lecció permet resseguir la gènesi de les tesis del professor Befu, des de les fonts consultades fins als materials i documents objecte de la seva anàlisi, en un llegat de 400 monografies.

El coordinador de la Col·lecció és el doctor Blai Guarné, del Departament de Traducció, d’Interpretació i d’Estudis de l’Àsia Oriental, i la mostra bibliogràfica es va ubicar a les taules expositores de l’escala de davant dels ascensors de la Biblioteca d’Humanitats. Trobareu els llibres cercant al catàleg com a autor Col·lecció Harumi Befu

 

Dignitat en salut mental
Exposició presencial
Octubre 2015
http://blogs.uab.cat/bhpsicologia/2015/10/02/dia-mundial-de-la-salut-mental/


SalutMental1El 10 d’octubre del 2015 es va commemorar el Dia Mundial de la Salut Mental, coincidint amb la celebració internacional que promou l’Organització Mundial de la Salut (OMS). El lema d’enguany: «Dignitat en salut mental».

Amb la finalitat de donar a conèixer els diferents aspectes de la salut mental, la Biblioteca d’Humanitats va preparar una selecció bibliogràfica que es va poder consultar a l’expositor de l’escala de l’edifici L.

 

Traducció audiovisual
Exposició presencial
Novembre-desembre 2015
http://blogs.uab.cat/bhtraduccio/2015/11/10/traduccio-audiovisual-mostra-bibliografica-a-la-biblioteca-dhumanitats/

Traduccio1Els estudis sobre traducció audiovisual s’han multiplicat en els últims anys. «Es tracta d’una modalitat de traducció absolutament necessària per tal de poder exportar els productes audiovisuals a la resta del món, raó per la qual cada vegada se li dedica més atenció», comenta Carla Botella Tejera en el seu article «Aproximación al estudio del doblaje y la subtitulación desde la perspectiva prescriptivista y la descriptivista: la traducción audiovisual».

L’estudi d’aquest complex àmbit comporta recórrer a un enfocament multidisciplinar de la teoria de la traducció i els estudis sobre cinematografia. La mostra, que va incloure una selecció bibliogràfica dels llibres que té la Biblioteca d’Humanitats sobre traducció audiovisual, doblatge i subtitulació, pretenia ser una eina per ajudar-nos a estar una mica més al dia sobre aquest tema. La vam poder veure a la planta baixa de la biblioteca.

 

Los «Quijotes» de la Autònoma: 1605-2015
Exposició presencial i virtual
Novembre-desembre 2015
http://pagines.uab.cat/quijotes/

Quixot1Fruit de la donació de Francisco Rico, professor emèrit de la UAB i membre de la Real Acadèmica Española, així com un dels principals quixotistes a escala mundial, es va poder dur a terme aquesta exposició a l’entorn dels «Quixots» de la Autònoma.

La mostra, organitzada pel Servei de Biblioteques de la UAB i Cultura en Viu, va tenir com a comissari a Rafael Ramos, professor de literatura espanyola de la UdG. A més de Francisco Rico, a l’acte d’inauguració van intervenir l’escriptor Eduardo Mendoza i el músic Jordi Savall.

Quixot3L’exposició va permetre contemplar fites com ara les primeres edicions, les versions de butxaca i les que van popularitzar la lectura d’aquesta obra, edicions que per primer cop tracten l’obra com «un clàssic», així com la primera edició espanyola que recupera passatges censurats per la Inquisició. També vam veure traduccions destacades a l’anglès, francès, xinès i fins i tot a l’estonià, o edicions amb il·lustracions d’artistes com Salvador Dalí, Gustave Doré o Pablo Picasso.

Quixot4

La mostra es va ubicar a la sala d’exposicions de la UAB (Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General). Paral·lelament, la Biblioteca d’Humanitats va organitzar una taula rodona a la Sala de Juntes de la Facultat de Ciències de la Comunicació el proppassat 2 de desembre sobre «Cervantes y el “Quijote”: libros, lectores y lecturas», amb la participació de Jordi Gracia, Jordi Llovet i Francisco Rico.

 

Joan Amades, testimoni de cultura viva
Exposició presencial i virtual
Desembre 2015-gener 2016
http://pagines.uab.cat/joanamades/

Amades2En commemoració dels 125 anys del naixement de Joan Amades i Gelats (Barcelona 1890-1959), un dels principals etnògrafs i folkloristes de Catalunya, Sibhil·la amb la col·laboració de la Biblioteca d’Humanitats de la UAB, ha elaborat aquesta exposició que ofereix una aproximació a la figura i obra d’aquest autor. També hi trobareu una selecció dels recursos sobre Joan Amades existents al catàleg de les biblioteques de la UAB, al Fons d’Història Local de Catalunya i a la base de dades TRACES.

Paral·lelament i de forma presencial s’han instal·lat dues exposicions per apropar al públic els recursos i fons dels quals disposa la BH:

Al vestíbul de la BH s’ha exposat una selecció de llibres de Joan Amades, amb la incorporació d’objectes i d’imatges relatius als temes estudiats pel folklorista.

A la Sala de Revistes hem pogut veure el material cedit per l’Associació Cultural Joan Amades: notes biogràfiques, combinades amb una selecció de fotografies i il·lustracions, permeten descriure l’home que preservà de l’oblit molts dels costums i tradicions populars del nostre país.

 

Rosa Guerrero
Biblioteca de Ciència i Tecnologia
Servei de Biblioteques UAB