Francisco Rico (Barcelona, 1942), catedràtic emèrit de Literatures Hispàniques Medievals de la UAB, és acadèmic de la Real Academia Española des de l’any 1987, accademico de la Academia Nazionale dei Lincei i de la British Academy. El professor Rico ha estat una figura determinant per a diverses generacions d’alumnes de la universitat i és un dels més insignes quixotistes a nivell internacional. La major part de les seva trajectòria com a investigador l’ha dedicada a Petrarca i a l’Humanisme italià, al Segle d’Or espanyol i a la novel·la picaresca, però el seu interès principal han estat Cervantes i El Quixot. Rico ha estat el responsable de diverses edicions d’aquesta obra i també d’altres obres clàssiques de la literatura medieval, renaixentista i del Segle d’Or (és el director de la Biblioteca Clásica de la Real Academia Española). La darrera i més completa edició de l’obra cervantina, editada sota la seva direcció, es va presentar el 2015 a la RAE, coincidint amb el quart centenari de la publicació de la segona part de l’obra al 1615. El professor Rico ha rebut nombroses distincions, com el Premio Internacional Menéndez Pelayo, el Premio Nacional de Investigación Ramón Menéndez Pidal, el Premio Internacional de Ensayo Caballero Bonald o el Premio Internacional Alfonso Reyes del Colegio de México. A finals de 2015 el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport li ha concedit la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts.
Francisco Rico ha fet donació de la seva impressionant col·lecció a la Biblioteca d’Humanitats. Consta d’uns 30.000 volums, sense comptar les separates (unes 2.000) i les revistes. La col·lecció inclou una completa representació de tota la literatura occidental, amb una especial presència dels autors i dels temes que el professor ha estudiat al llarg de la seva carrera i que l’ha portat a recopilar bibliografia especialitzada de forma exhaustiva, dotant la col·lecció d’una singularitat excepcional. Fins ara, la Biblioteca d’Humanitats ha incorporat més de 6.000 llibres al seu fons, que podeu trobar al catàleg de les biblioteques UAB, sota l’epígraf Fons Francisco Rico.
A la col·lecció hi destaca el conjunt dedicat a la novel·la picaresca, de la qual el professor posseeix la major part de la bibliografia existent, amb especial atenció al Lazarillo de Tormes. Ara bé, el nucli de la col·lecció és l’univers cervantí: d’una banda, les diferents edicions de les obres de Cervantes i, de l’altra, els estudis sobre l’autor, dels quals la biblioteca de l’acadèmic és un referent únic format per centenars de treballs en què s’estudien la vida i obra de l’escriptor.
La part més excepcional d’aquesta biblioteca són les edicions singulars d’ El Quixot que el professor ha anat reunint al llarg de la seva vida. L’edició de València de 1605, que va ser la primera edició espanyola en petit format; les impressions de Madrid de 1636-1637 i la de Brussel·les de 1662, punt de partida de la major part de les edicions posteriors; les impressions del segle XVIII (Tonson, Bowle, Real Academia, etc.), entre les quals resaltem la de Londres de 1738; les impressions il·lustrades en format gran o petit, des de l’edició de l’Haia de 1744 a la primera de Doré, o les magnífiques il·lustracions de Tomás Gorchs i de Urrabieta Vierge, i moltes altres. La col·lecció del professor també compta amb els facsímils més importants d’El Quixot, els quals en alguns casos tenen un valor superior a algunes de les edicions antigues, com el primer que es va editar a Barcelona l’any 1871. També inclou una selecció de traduccions i impressions singulars de l’obra de Cervantes. Totes aquestes peces es van poder veure a l’exposició celebrada a finals de l’any passat “Los Quijotes de la Autónoma”, comissariada per Rafael Ramos, professor de literatura espanyola de la Universitat de Girona. Podeu consultar la web de l’exposició a l’adreça http://pagines.uab.cat/quijotes/ .
Un altre autor amb una presència notable a la col·lecció és Francesco Petrarca, en l’obra del qual Rico també n’és especialista. Hi trobem algunes edicions antigues, així com una recopilació exhaustiva dels estudis i assaigs que s’han publicat sobre l’autor italià en totes les èpoques. En destaquen els tres volums de Mémoires pour la vie de François Pétrarque (Amsterdam, 1764), de l’Abat De Sade, amb enqüadernació d’època, així com altres peces de bibliòfil, com l’edició de Giovanni Mardesteig amb estampes.
La secció dedicada a l’Humanisme, així com a la literatura i la cultura renaixentista és bàsica en la col·lecció. A més de Petrarca, la part dedicada a Boccaccio conté la major part de bibliografia crítica publicada sobre l’autor. La singularitat d’aquest part de la col·lecció radica en què una gran part de les obres que el componen no es troben en cap altra biblioteca de l’estat espanyol. En aquest grup hi trobem una bibliografia importantíssima dedicada a figures capdals de l’Humanisme italià com Angelo Poliziano o Leon Battista Alberti, a més d’impressions antigues, com ara l’incunable de Marcial de Domizio Calderini (Venècia, 1482) o las Elegantiae de Lorenzo Valla (Lió, 1511).
L’Humanisme espanyol també està molt present a la biblioteca del professor Rico, i més específicament Antonio de Nebrija, pedagog, historiador, astrònom, poeta, impressor i autor de la primera gramàtica castellana. La joia d’aquest apartat és l’únic exemplar íntegre de les Institutiones latinae, publicat a Barcelona l’any 1505 i un altre de l’edició de Lió de 1523. Rico ha tingut sempre un especial interès en la història de la impremta antiga. Uns 500 llibres sobre aquest tema, a més d’obres sobre crítica i teoria textual formen una altra secció ben minuciosa dins de la col·lecció.
El conjunt de monografies dedicat a la literatura castellana medieval és pràcticament exhaustiu. A més, aquest grup temàtic es complementa amb una bibliografia molt completa sobre història de l’Edat Mitjana i sobre les altres literatures europees del moment. A més, hi ha una secció de literatura llatina del període medieval, que arrodoneix la part dedicada a la literatura llatina en si, i que inclou els principals autors, amb edicions critiques, així com una important selecció de bibliografia sobre la matèria.
La col·lecció inclou les grans obres de la literatura europea moderna, des del segle XVIII fins els nostres dies, sovint en la llengua original. També la literatura espanyola contemporània, especialment de la postguerra, té una destacada representació en la biblioteca de l’acadèmic, amb l’afegit que molts d’aquests llibres estan signats o dedicats pels seus autors.
Hi podem trobar una gran quantitat de bibliografia que no està directament relacionada amb l’activitat acadèmica i investigadora de Francisco Rico, però que en diferents moments de la seva vida li han interessat.
La Biblioteca d’Humanitats també està rebent les revistes científiques del professor Rico. Col·leccions íntegres o parcials de revistes que ajuden a completar els nostres fons a mida que el professor les va rebent. Particularment destaquen Iberida, Revista de Filología Hispánica, Lucanor o La balsa de la medusa, algunes de les quals ja tenim a la nostra Sala de Revistes.
Aquesta biblioteca és ben representativa de la vida i els interessos d’un amant de les lletres, en la qual hi trobem obres de i sobre totes les èpoques, escrites en diversitat de llengües i amb un interès pel context històric on van sorgir les diferents literatures que la formen. Tot aquest material bibliogràfic i documental representa una font essencial per a recerca i una gran riquesa patrimonial per a la nostra Biblioteca.
Ana Escañuela
Biblioteca d’Humanitats