Els primers cartells van sorgir amb la invenció de la impremta al segle XV i s’empraven principalment amb finalitats informatives, comercials i de propaganda. Malgrat això no és fins a finals del segle XIX quan podem parlar del cartellisme tal i com el coneixem actualment. L’embranzida del cartellisme d’aquesta època respon a l’abaratiment dels costos i la producció massiva facilitats pel progrés industrial i l’aparició de la litografia en color.

L’ús del cartell va anar evolucionant, però va ser durant el segle XX que aquest es va convertir en un poderós mitjà de comunicació i, durant les guerres i moviments polítics d’aquell segle va servir per transmetre ideologies i comunicar-se amb el poble de manera gràfica, visual i eficaç. El cartell polític s’ha continuat utilitzant com a eina de propaganda política per part de diferents règims polítics.

La producció de cartells durant la Guerra Civil Espanyola va ser molt extensa. Cadascun dels bàndols va optar per un disseny i una simbologia, mentre que el bàndol republicà ressalta temes com l’educació, la lluita contra el feixisme i les crides a la solidaritat internacional, utilitzant simbologia com la falç, el martell, els treballadors i els colors propis de la bandera republicana entre d’altres, el bàndol nacional aplica símbols militars, catòlics, feixistes i apel·la al patriotisme.

Madrid, Barcelona i València, van ser els principals llocs d’impressió i, fora d’Espanya, París, Moscú i Lenningrad.

Molts artistes de l’època van posar la seva creativitat al servei de la causa, Renau, Bardasano, Fontserè; Prieto, Sáenz de Tejada o els germans Arturo i Vicente Ballester Marco. I pel que fa a editors citarem el Ministerio de Instrucción Pública i el Ministerio de Propaganda de la Segunda República Española, així com els principals sindicats i partits polítics.

La base de dades dels cartells de la Guerra Civil Espanyola va ser una idea original del professor Eugeni Giral. El projecte consistia a elaborar un catàleg col·lectiu de les diferents col·leccions de cartells de la Guerra Civil Espanyola, repartides pel món. Per causes diverses el projecte va quedar suspès fins l’any passat que va ser adjudicat a la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General, per fer-ho accessible via online.

La Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General, juntament amb la col·laboració de la Unitat Tècnica i de Projectes, ha posat a l’abast dels usuaris una base de dades referencial que recull 23 col·leccions de cartells de la guerra civil que formen part de museus, arxius o col·leccions privades.

Les principals actuacions sobre el projecte inicial han estat, d’ entrada transformar la base de dades original en format access i migrar-la a format MYQSL. A nivell bibliogràfic es van revisar la totalitat dels registres per intentar dotar-los d’una mateixa coherència a nivell de camps descriptius, eliminar duplicats i eliminar possibles errades.

Quan es va posar en marxa el projecte, les fonts van ser principalment els catàlegs impresos que existien d’aquestes col·leccions; el temps transcorregut entre l’inici del projecte i la nostra actuació ha deixat al descobert que la majoria de les col·leccions referenciades avui en dia estan digitalitzades i accessibles online o en procés.

La base de dades disposa d’una interrogació senzilla: paraula clau i per localització. A l’apartat “consultar per localitzacions”, l’usuari disposa d’una breu referència del tipus d’institució que acull la col·lecció original.

50-01foto01

Institucions i col·leccions amb cartells de la Guerra Civil Espanyola

Abraham Lincoln Brigade Archives (ALBA)

Fons recollit per voluntaris supervivents de la “Brigada Abraham Lincoln”.

Archivo General de la Guerra Civil Española

Col·lecció de més de 2.000 cartells del Centro Documental de la Memoria Histórica.

Arxiu Històric de la Ciutat (Barcelona, Catalunya)

Un dels centres documentals més importants del país.

Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià

Col·lecció pertanyent a l’arxiu personal del President Tarradellas. Actualment és propietat del monestir de Poblet.

Arxiu Municipal de València

Dipositari del testimoni històric valencià des del segle XIII.

Arxiu Nacional de Catalunya

Conserva més de nou-cents fons i col·leccions documentals i més de vint-i-cinc mil cartells.

Biblioteca de Catalunya

Disposa d’una col·lecció de cartells de la Guerra Civil Espanyola que es poden consultar en format digital des de la Memòria Digital de Catalunya.

Biblioteca del Pavelló de la República. Universitat de Barcelona

Amb una col·lecció total de més de 10.000 unitats documentals i 3000 cartells digitalitzats corresponents al període de la Segona República espanyola i la Guerra Civil.

Biblioteca Nacional de España

La col·lecció de cartells de la Guerra Civil Española es troba dins La Biblioteca Digital Hispánica (portal dels documents digitalitzats de la BNE).

Bibliotheque de documentation internationale contemporaine (França)

Biblioteca-museu especialitzada en història contemporània i en relacions internacionals dels segles XX i XXI.

Brandeis University. Spanish Civil War Poster Collection

La col·lecció inclou més de 250 cartells antifeixistes, enviats o portats directament per voluntaris nord-americans que van lluitar a la Guerra Civil Espanyola.

Catalunya. Parlament. Servei de Documentació, Biblioteca i Arxiu. Col·lecció Fornas

Col·lecció que integra 335 cartells, la major part pertanyents al període de la Segona República i de la Guerra Civil.

Col·lecció Carulla. Barcelona

Col·lecció privada i en format paper.

Fundación Pablo Iglesias

Un dels centres de documentació fonamentals per a l’estudi de la història política i social de l’Espanya contemporània.

Fundación Sabino Arana

Reuneix una important documentació històrica generada durant la dictadura, clandestinitat i exili.

Imperial War Museum (Gran Bretanya)

Museu que té per finalitat afavorir l’anàlisi i la comprensió dels conflictes bèl·lics produïts al llarg de la història.

Institut Municipal de Museus (Reus, Catalunya)

Fons de cartells de la Segona República.

Institut Valencià d’Art Modern

La Col·lecció de la Biblioteca del museu compta en el seu fons llibres, cartells i audiovisuals de diversa temàtica.

Lazkaoko Beneditarren Fundazioa

La fundació posseeix una col·lecció de 22.000 cartells, datats entre 1970 i l’actualitat, tots ells de temàtica basca.

Library of Congress

La col·lecció de Cartells de la Guerra Civil Espanyola de la secció de gravats i fotografies de la Biblioteca del Congrés consta aproximadament de 120 cartells.

Museo de Bellas Artes de Bilbao

Conserva una col·lecció documental especialitzada en art que abasta des del segle XII fins a l’actualitat.

UC San Diego Library. Southworth Collection

Fons de materials recollits pel periodista Herbert Rutledge Southworth durant la guerra.

Universitat de València. Biblioteca Histórica

Conté un fons amb 260 cartells de la Guerra Civil dels quals 99 estan digitalitzats i són consultables a través de Somni : Col.lecció digital de fons històric.

Almudena de Miquel
Teresa Santos