Durant el curs 2015-16 des de l’Escola de Doctorat i el Vicerectorat d’Investigació es va anar definint el Pla de formació transversal pels doctorands. El Servei de Biblioteques ha participat activament en aquest Pla.

Les activitats formatives transversals són aquelles que són d’utilitat per a totes les persones que estan fent un doctorat amb independència de quina sigui la seva àrea de coneixement, ja que promouen la formació en competències transversals durant l’etapa formativa del doctorat. En aquest sentit durant aquest curs s’han realitzat les següents activitats, en les quals hi han participat les Biblioteques UAB:

Sessió de benvinguda i acollida a les noves doctorandes i doctorands que va tenir lloc el 28 de gener: “El doctorat com a etapa formativa. Una aproximació a l’ètica en la recerca i a la bona pràctica”. Hi van assistir unes 370 persones i el Servei de Biblioteques hi va participar amb la xerrada: Gestió de la informació: decàleg de bones pràctiques. Es poden consultar totes les ponències d’aquesta sessió a: Materials, dins de l’apartat Doctorats a la pagina web de la UAB.

Curs Cerca i gestió de la Informació, organitzat i impartit per les Biblioteques UAB. Aquest curs ha ofert una panoràmica dels principals recursos d’informació bibliogràfica, tant recursos contractats com d’accés lliure, informant sobre les estratègies de cerca, continguts, alertes, possibilitats d’emmagatzematge i exportació dels resultats. I també ha ofert una visió àmplia del gestor bibliogràfic Mendeley, que permet emmagatzemar, organitzar, gestionar i compartir la informació. Aquesta activitat formativa s’adreçava a aquelles doctorandes i doctorands que vulguessin millorar els seus coneixements i habilitats en la recerca i l’ús de fonts d’informació.

foto50-04

Aquest curs es va estructurar en dues sessions presencials

• Sessió 1: Fonts d’informació (en una matèria determinada): panoràmica dels principals recursos d’informació bibliogràfica i estratègies de cerca. Vam realitzar 18 sessions en les diferents biblioteques UAB segons àmbit temàtic; d’aquestes, dues es van impartir en llengua anglesa. Hi van assistir un total de 114 doctorands i els resultats de l’enquesta van ser molt satisfactoris, en una valoració del 1 al 5 vam aconseguir una mitjana de 4,70.

• Sessió 2: Mendeley Institucional: introducció a Mendeley, gestor bibliogràfic i xarxa social acadèmica. Vam realitzar 6 sessions, dues es van impartir en llengua anglesa. Hi van assistir un total de 101 doctorands i els resultats de l’enquesta van ser molt satisfactoris, en una valoració del 1 al 5 vam aconseguir una mitjana de 4,52.

Les diferents sessions es varen realitzar durant els mesos de maig i juny de 2016. Tots els materials docents de les diferents sessions han estat publicats al DDD.

Per al curs 2016-17 el Servei de Biblioteques organitzarà sessions formatives sobre Drets d’autor i continuarà oferint les sessions de Cerca i gestió de la Informació.

Més informació sobre el Programa de formació per a doctorands a:  http://www.uab.cat/web/estudiar/doctorat/les-activitats-transversals-1345696907393.html

Cristina Andreu i Marina Carbonell