La ciència oberta és un moviment que es va estenent de manera imparable. Durant els darrers anys, milers de científics s’han anant conscienciant del benefici que suposa per a ells, per als altres científics i per a tota la societat compartir el coneixement científic que van adquirint facilitant l’accés sense restriccions (o només amb les que siguin necessàries) a través de la xarxa: revistes d’accés obert, blogs, preprints …. I és que, l’anomenada ciència oberta té entre els seus pilars fonamentals l’accés obert i les dades en obert que garanteixen la millora de la ciència i la implicació ciutadana.51-02image01

Imatge:
Research data management
janneke staaks CC BY-NC
https://www.flickr.com/photos/jannekestaaks/14391226325

 

Si aquest compartir coneixement el portem al terreny dels resultats de la recerca que produeixen els investigadors, grups i centres de recerca veurem que una gran quantitat de revistes d’accés obert (via daurada) i de repositoris (via verda) garanteixen l’accés obert de les versions finals dels articles. El nou repte que tenim ara per davant és el de posar en obert les dades finals de la recerca associades a aquests documents. El programa europeu de finançament de la recerca Horitzó 2020 fa una clara aposta en aquest sentit establint que a partir de l’1 de gener de 2017, tots els grups de recerca que gaudeixin d’un ajut concedit en el marc del programa H2020 hauran d’elaborar un Pla de Gestió de Dades que garanteixi el compliment dels principis FAIR (Findable, Accessible, Interoperable and Reusable) pel que fa a les dades. Qui gaudeixi d’un ajut d’H2020 haurà de publicar les dades finals de la seva recerca en obert per defecte. D’aquesta manera el Pla Pilot de Dades que va començar només afectant a algunes àrees temàtiques serà d’aplicació a tots els àmbits de coneixement finançats pel programa.

Per tal de de facilitar als investigadors i grups de recerca de la UAB el compliment dels mandats dels organismes finançadors europeus, el grup de treball de suport a la recerca del CSUC, del qual la UAB en forma part, us ofereix les següent eines i materials de suport:

Pel que fa al Pla de Gestió de Dades disposeu d’una senzilla aplicació per a crear-lo http://dmp.csuc.cat i d’una guia d’ajuda: http://ddd.uab.cat/record/163561.

51-02image02
Imatge:
Pla de Gestió de Dades de Recerca
CSUC
http://dmp.csuc.cat

 

Quant a la tria del repositori, i mentre s’estudia la possibilitat que el Dipòsit Digital de Documents de la UAB (DDD) aculli conjunts de dades, podeu consultar les Recomanacions per seleccionar un repositori per al dipòsit de dades de recerca http://ddd.uab.cat/record/163562 on trobareu, entre d’altres, una taula comparativa de repositoris multidisciplinars per a dipositar dades de recerca.

A més a més, REBIUN (Red de Bibliotecas Universitarias) implicada amb l’accés obert ha preparat un conjunt d’infografies sobre Dades de recerca i accés obert (Com complir amb els mandats sobre gestió i publicació de dades. Programa Horitzó 2020 (art. 29.3), 10 passos per elaborar un Pla de Gestió de Dades, Cita les teves dades d’investigació, Ciència oberta: la investigació i les dades de recerca accessibles i obertes a tots els ciutadans i El cicle de les dades científiques) http://ddd.uab.cat/record/165475 que també us poden ser d’utilitat.

51-02image03

Imatge:
Com complir amb els mandats sobre gestió i publicació de dades
REBIUN CC BY
http://ddd.uab.cat/record/165475

 

La Comissió Europea ja està compromesa amb les dades en obert. Ara toca el torn a les universitats, on desenvolupen la seva activitat els grups i centres de recerca, d’elaborar una política per a les dades de recerca en obert que garanteixi els drets i deures de tots els agents implicats i que asseguri que la recerca sigui oberta, global i col·laborativa. La previsió apunta a que les universitats catalanes comencin a treballar en la seva redacció aquest any 2017.

Per a més informació contacteu amb la vostra biblioteca de referència o consulteu la pàgina d’accés obert de la UAB

Carme Besson
Coordinadora Transversal de Suport a la Docència i la Recerca Servei de Biblioteques