El 17 d’octubre de 2017, el Departament de Filologia Catalana va organitzar la I Jornada en record de Jordi Castellanos. El propòsit de la commemoració va ser l’estudi i la revisió del seu llegat intel·lectual i el tema de reflexió es va centrar en la seva contribució als estudis del modernisme en el camp de la literatura i de les arts plàstiques.

En aquesta Jornada es va presentar per primer cop la nova pàgina web del Fons personal de Jordi Castellanos, realitzada per la Biblioteca d’Humanitats. Amb aquesta web es vol donar accés i difusió a la documentació tant personal com professional del professor Castellanos.

Jordi Castellanos i Vila (1946 – 2012) va ser assagista, crític literari i està considerat com un dels historiadors de la literatura catalana més destacats i més renovadors de les darreres dècades. Especialista en literatura catalana dels segles XIX i XX, va publicar nombrosos estudis sobre el Modernisme i el Noucentisme. Va ser professor de Literatura Catalana a la Universitat Autònoma de Barcelona des de l’any 1971 i des del 1988 n’era catedràtic. A partir del 1994 va dirigir el Grup d’Estudis de Literatura Catalana Contemporània (GELCC).

Castellanos va ser un dels fundadors de la revista de llengua i literatura catalanes Els Marges i codirector des del 1990 amb Josep Murgades. Va ser assessor d’importants col·leccions editorials: Antologia catalana d’Edicions 62, Biblioteca Els Marges. També va participar en la creació d’una base de dades bibliogràfica sobre llengua i literatura catalanes (TRACES). Destaca també la seva tasca com a comissari de diverses exposicions, entre les quals destaquen El Modernisme (1990-1991) i Calders. Els miralls de la ficció (2000-2001).  Era membre de la Societat Verdaguer, de l’Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes i membre numerari de la Secció Històrico-Arqueològica de l’Institut d’Estudis Catalans. El 2005 comença a assessorar al Teatre Nacional de Catalunya.

El Fons Jordi Castellanos, cedit pels seus hereus a la Universitat Autònoma de Barcelona, es conserva a la Biblioteca d’Humanitats des del 2013.

El llegat, format per la biblioteca, l’hemeroteca i el seu arxiu personal, és molt extens. A la biblioteca, que conté més de 10.000 volums, hi podem trobar llibres rars i curiosos, introbables, dedicats i primeres edicions tot i que no es tracta d’una biblioteca de bibliòfil sinó d’una biblioteca de treball. Les temàtiques més representades són les literatures i les arts plàstiques de finals del segle XIX i principis del XX i els estudis crítics sobre literatura. Els títols ja catalogats es poden consultar al catàleg de les biblioteques de la UAB.

L’hemeroteca està formada per exemplars d’unes 500 capçaleres de publicacions periòdiques, moltes d’elles de finals del segle XIX i principis del XX.
L’arxiu personal reuneix una gran diversitat de materials de temàtiques diverses que reflecteixen una trajectòria personal i professional dedicada a la investigació, la docència i la divulgació. Així hi podem trobar des de textos de producció pròpia (conferències, pròlegs, ponències de congressos) ; materials docents (dossiers amb material per preparar les classes, treballs i fitxes d’alumnes) ; dossiers temàtics sobre múltiples temes, alguns amb notes manuscrites ; documentació sobre la seva participació en la vida universitària ; documentació relativa a la seva participació en entitats i actes diversos i finalment, com a material audiovisual, un centenar de vídeos, cds i dvds.

El fons s’està catalogant i classificant gràcies a la col·laboració entre la Biblioteca d’Humanitats i el Departament de Filologia Catalana que ofereix als seus estudiants de final de grau poder fer les pràctiques a la Biblioteca. Els estudiants col·laboren en el tractament documental del fons que es podrà anar consultant a mesura que es vagi classificant.

Podeu consultar l’inventari del fons personal de Jordi Castellanos a la web: www.bib.uab.cat/human/fonspersonals/castellanos

Montserrat Gutiérrez