Hem encetat l’any 2018 amb tot un seguit d’exposicions a les biblioteques de la UAB sobre temàtiques ben diverses. Ressaltem les dues mostres relatives al paper de les dones en la ciència i en la societat: «Dones {amb, de, i} ciència» i «Dones periodistes»; la continuació de la sèrie #CiènciaCiutadana del CREAF que convida a participar als amants de la naturalesa en les seves recerques i a contribuir així en els avenços de la ciència. Igualment destaquem les exposicions commemoratives vinculades a la cultura catalana dins l’àmbit de les humanitats.
BIBLIOTECA DE CIÈNCIA I TECNOLOGIA
Ciència Ciutadana: RitmeNatura
Exposició presencial i virtual
Febrer 2018
Més >
Segona exposició sobre #CiènciaCiutadana que organitza la Biblioteca de Ciència i Tecnologia en col·laboració amb el CREAF. RitmeNatura.cat busca ciutadans amants de la naturalesa que vulguin aprendre a fer observacions fenològiques i ajudar els científics a estudiar els impactes del canvi climàtic sobre les plantes i els animals. Si voleu veure les fotografies de l’exposició cliqueu aquí.
Dones {amb, de, i} ciència
Exposició presencial i virtual
Març 2018
Més >
Una exposició muntada per la BCT on les dones i la seva ciència tenen tot el protagonisme. A partir de les darreres novetats arribades a la biblioteca i dels reculls biogràfics que parlen de la seva contribució al món científic i tecnològic, se singularitzen dotze noms propis que tenen una destacada presència dins la secció de Ciència x Llegir.
Ciència Ciutadana: Natusfera
Exposició presencial i virtual
Abril 2018
Més >
Tercera exposició sobre #CiènciaCiutadana que organitza la Biblioteca de Ciència i Tecnologia en col·laboració amb el CREAF. Natusfera és una plataforma online i cooperativa que permet a qualsevol persona introduir fotografies d’elements de la natura i, posteriorment, una xarxa d’experts n’identificarà el nom científic d’allò fotografiat.
BIBLIOTECA DE CIÈNCIES SOCIALS
Producció científica del projecte INCASI
Exposició presencial i virtual
Febrer – març 2018
Més >
Exposició sobre l’activitat i producció científica del projecte europeu International Network for Comparative Analysis of Social Inequalities (INCASI), amb motiu de la reunió anual d’aquesta xarxa. L’INCASI és un projecte finançat pel programa Horizon 2020 de la Comissió Europea que té com a objectiu l‘estudi de les desigualtats a Europa i Llatinoamèrica per tal de reduir-les.
Dins aquest marc també es van presentar dos llibres sobre les tasques de l’INCASI: La movilidad social en España (2015), del professor Ildefonso Marqués Perales (Universidad de Sevilla); i La equidad y la educación (2017), del professor José Saturnino Martínez García (Universidad de La Laguna).
Presència d’absències. In memoriam Dra. Esther Morón Lerma i Dra. Alejandra de Lama Aymà
Exposició presencial i virtual
Abril – juny 2018
Més >
Coincidint amb la presentació d’un llibre que se’ls dedica, la Facultat de Dret i la Biblioteca de Ciències Socials van presentar a l’abril una exposició en record d’aquestes dues professores que, per un atzar fortuït, ens van deixar en el transcurs dels dos últims anys a una edat encara jove, plenes de qualitats humanes i capacitats docents i investigadores.
BIBLIOTECA DE COMUNICACIÓ I HEMEROTECA GENERAL
Dones periodistes
Exposició presencial
Març – abril 2018
Dins el marc de la celebració del Dia Internacional de les Dones, la BCHG hi va contribuir muntant una exposició al voltant de la tasca desenvolupada per les dones periodistes. La mostra, que aplega una selecció de llibres, assajos, ficció, biografies etc. de dones professionals del periodisme, molt sovint oblidades o poc conegudes. Tot un llegat molt valuós per a les generacions venidores.
Si esteu interessats a disposar d’un llistat dels documents exposats, podeu sol·licitar-lo a la Biblioteca mitjançant el formulari: http://www.uab.cat/bib/pregunta
BIBLIOTECA D’HUMANITATS
Montserrat Abelló i Raimon Pannikar: 100 anys del seu naixement
Exposició presencial
Febrer 2018
Mostra bibliogràfica a les vitrines de la Biblioteca d’Humanitats, en homenatge a Raimon Pannikar i Montserrat Abelló pel 100 aniversari del seu naixement.
En temps del gòtic
Exposició presencial
Març 2018
Amb motiu de la Jornada interdisciplinar «En temps del gòtic» que es va celebrar a la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB el dies 8, 9 i 10 de març, la Biblioteca va preparar una exposició sobre l’època del gòtic a les vitrines de la sala de revistes d’Humanitats.
Manresa, capital de la cultura catalana
Exposició presencial
Març 2018
Més >
La ciutat de Manresa és la nova Capital Cultural Catalana del 2018 (Manresa CCC’18), després d’haver-ne tingut la titularitat Reus. Per aquest motiu, la Biblioteca d’Humanitats, juntament amb Sibhil·la (Servei Informació Bibliogràfica i de Documentació d’Història, Llengua, Literatura i Art de Catalunya) i la col·laboració especial de l’Ajuntament de Manresa, va voler adherir-se a la celebració d’aquesta iniciativa amb una exposició sobre la capital del Bages.
La mostra recollia trets de la àmplia riquesa cultural i patrimonial de la ciutat, els fetes més rellevants, l’arquitectura, els museus i els equipaments culturals més reconeguts, això com el llegat d’alguns dels manresans més destacats en l’àmbit de la literatura, la història i la música.
Vigència de Manuel de Pedrolo
Exposició presencial
Abril 2018
Més >
Exposició bibliogràfica sobre l’obra d’aquest escriptor amb motiu del simposi «Vigència de Manuel de Pedrolo». Entre les peces exposades es van incloure manuscrits de l’obra de l’autor que provenen del fons personal de Jordi Arbonès.
A més, la Biblioteca d’Humanitats col·labora activament amb diverses institucions culturals cedint material i/o espais per tal d’ajudar-las en el muntatge i difusió de diverses exposicions. En aquest quadrimestre destaquem les següents:
El sexe a l’època romana
Exposició presencial
Abril – juny 2018
Més >
Organitzada pel Museu d’Arqueologia i produïda pel Museu de Badalona en col·laboració amb la UAB, es va presentar a la sala de revistes de la Biblioteca d’Humanitats l’exposició «El sexe a l’època romana».
La mostra va aplegar un conjunt de peces de l’època romana conservades en museus catalans, entre les quals hi ha reproduccions de pintures i textos d’autors llatins. Les peces exposades donen a conèixer l’univers sexual de l’antiga Roma des de la república fins al segle IV, com per exemple el sexe dins i fora del matrimoni, l’art de la seducció i la sexualitat dels déus, amb qui s’emmirallava la societat romana.
Rosa Guerrero
Biblioteca de Ciència i Tecnologia
Servei de Biblioteques UAB