El SECABA-Lab de la Universidad de Granada és el creador d’aquest rànquing que compara l’eficiència de les biblioteques universitàries espanyoles. S’elabora a partir d’uns indicadors de segon nivell amb una metodologia basada en la teoria general de sistemes.
http://secaba.ugr.es/rank/universitarias/

La font de dades analitzada pel rànquing és REBIUN, la sectorial de la CRUE que s’ocupa de biblioteques i que publica cada any les Estadisticas de las Bibliotecas Universitarias Españolas
http://www.rebiun.org/grupos-trabajo/estadisticas

La metodologia que segueixen es basa en una avaluació amb base quantitativa i empírica, i des d’un enfocament sistèmic.

L’ordenació de les biblioteques en el rànquing està en funció del que anomenen “índex de potència del sistema”, que posa en relació els inputs (la potència d’entrada, basada en els pressupostos), amb els outputs (la potència de sortida, basada en la consulta presencial de documents, els préstecs domiciliaris i els documents descarregats de la biblioteca digital pels usuaris).

El Servei de Biblioteques de la UAB ha anat avançant posicions des de les primeres edicions del rànquing i, en els darrers anys, s’ha situat sempre entre els sis primers llocs. L’edició d’enguany, en la qual s’ha assolit la primera posició, està basada en dades de l’any 2016.

Més informació:

Lázaro-Rodríguez, Pedro; López-Gijón, Javier; Alonso, Sergio; Martínez-Sánchez, María-Ángeles; Herrera-Viedma, Enrique (2018). “Secaba-Rank, herramienta online para analizar y evaluar bibliotecas”. El profesional de la información, v. 27, n. 2, pp. 278-288.

Servei de Biblioteques