El professor Xavier Úcar, catedràtic del Departament de Teories de l’Educació i Pedagogia Social de la UAB i gran entusiasta de la literatura de ciència-ficció, va cedir fa uns anys a la Biblioteca d’Humanitats els llibres que l’han acompanyat al llarg de la seva vida. 

Aquesta és una col·lecció feta de col·leccions. Hi trobareu col·leccions clàssiques com les d’Acerbo, Ultramar, Bruguera, Orbis i Martínez Roca; i altres més actuals com la d’Edicions B o la Factoría de las Ideas. També hi trobareu autors clàssics com Frank Herbert, Arthur C. Clarke, Isaac Asimov, Philip K. Dick, Robert A. Heinlein, Clifford D. Simak, Roger Zelazny, Ray Bradbury, Robert Silverbeg o Orson Scott Card; i autors més actuals com Alastair Reynolds, Peter F. Hamilton, China Miéville o Ian M. Banks. 

Hi destaquem, també, algunes sagues molt conegudes d’aquest gènere literari com Dune, de Frank Herbert; la trilogia de la Fundación, d’Isaac Asimov i la seva continuació a càrrec d’altres autors; la saga de La tierra multicolor, de Julian May; la saga de Miles Vorkosigan, de Lois McMaster Bujold; la saga de Ender, de Orson Scott Card; les sagues Cyteen i Chanur, de C.J. Cherryh; i la saga d’Hyperion, de Dan Simmons. 

Tot i ser una col·lecció de ciència-ficció, també hi trobareu alguns llibres de fantasia. 

Aquesta col·lecció especial augmenta cada any amb noves donacions del professor Xavier Úcar. Actualment, compta amb més de 700 llibres. Us animem a consultar-la:  Col·lecció de ciència-ficció de Xavier Úcar (Universitat Autònoma de Barcelona) 

Gemma Àlvarez
Biblioteca d’Humanitats