En aquest recull trobaràs totes les exposicions que han organitzat les biblioteques UAB al llarg del curs acadèmic 2021/2022.

Fes una ullada a cadascuna perquè trobaràs fotografies de les exposicions i en alguns casos exposicions virtuals que pots gaudir en qualsevol moment.

2021

Setembre

Pepe Beunza, 50 anys dels inicis de la insubmissió al servei militar La Biblioteca d’Humanitats ha organitzat una exposició sobre el primer objector de consciència en el 1971.

Pepe Beunza, 50 anys dels inicis de la insubmissió al servei militar

La Biblioteca d’Humanitats ha organitzat una exposició sobre el primer objector de consciència en el 1971.

La seva objecció va estar preparada i va rebre el suport dels grups de no-violents que s’havien constituït al territori espanyol, així com de  grups d’objectors d’altres països europeus i de coordinadores pacifistes i antimilitaristes internacionals. Beunza va ser empresonat i els diversos grups de suport, tant dins com fora d’Espanya, van activar les accions de protesta preparades. L’objectiu era atorgar una dimensió política a l’acció, denunciant la manca de drets i desigualtats provocades per la dictadura franquista.

La insubmissió va plantejar una desobediència col·lectiva a l’Estat, esdevenint un dels moviments socials més destacables de la darrera dècada del segle XX. El seu principal èxit polític va ser aconseguir forçar la fi del servei militar obligatori.

Per saber-ne més, consulta el web del Pepe Beunza.

 

Octubre

La bellesa oculta del vol: ornitografies per Xavi Bou

La Biblioteca de Ciència i Tecnologia ha exposat cinc fotografies de la sèrie ‘Ornitographies’ del fotògraf Xavi Bou juntament amb diferent material bibliogràfic on s’ha publicat el seu treball.

 

 

Novembre

Editar la ciència

La Biblioteca de Ciència i Tecnologia ha exposat en el seu aparador la col·lecció de llibres naturalistes i d’ornitologia de l’editorial Lynx Edicions per difondre que han estat un referent en diferents àmbits del coneixement.

 

Mig segle de la ciència a l’IBB: un recorregut històric

La Biblioteca de Ciència i Tecnologia ha cedit el seu aparador a l’Institut de Biotecnologia i de Biomedicina (IBB) amb motiu dels seus 50 anys d’història. L’exposició repassa les fites més rellevants assolides pel centre.
 

 

Desembre

La geologia que ens envolta

Aquesta exposició de la Biblioteca de Ciència i Tecnologia ha estat organitzada per les professores María Luisa Arboleya i Mercè Corbella del departament de Geologia de la UAB.

La mostra ha posat de manifest la presència de la geologia arreu i fer-nos entendre com l’ús que en fem d’aquests materials acaba tenint impactes econòmics, mediambientals i personals.

 

2022

Gener

La meva mascota

La Biblioteca de Veterinària ha exposat les fotografies del 8è concurs fotogràfic que organitza el Consell de Col·legis de Veterinaris de Catalunya, i enguany s’han presentat 1000 imatges.

 

Ictiologia, 4rt de Biologia Ambiental

La Biblioteca de Ciència i Tecnologia ha exhibit els treballs finals de dos grups d’alumnes que cursen l’assignatura ‘Ictiologia’ de 4rt del grau en Biologia Ambiental, impartida per la professora Anna Soler Membrives.

 

 

Febrer

“Jo, pallassa”

La Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General ha acollit l l’exposició fotogràfica “Jo, pallassa”, cedida per AFOCER, Agrupació Foto-Cine Cerdanyola-Ripollet.

La mostra contribueix a visibilitzar  les dones pallasses i reivindicar la seva funció lúdica i social.

20è Aniversari de l’Euro

La Biblioteca de Ciències Socials ha celebrat que l’euro ha fet 20 anys: 2002-2022. L’euro, que és la nostra moneda i la de més de 340 milions de ciutadans de 19 països, més alguns milions més d’altres països que la tenen com a moneda tot i no pertànyer a la UE, és considerada la segona moneda més important del món.

Cristina Vicente, el llegat d’una pionera

La Biblioteca de Ciència i Tecnologia ha organitzat una exposició dedicada a la figura de Dra. María Cristina Vicente Gómez (1948-2000), especialista en diplòpodes i antiga professora del Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d’Ecologia de la UAB.

Fotografies de l’exposició: ddd.uab.cat/record/252037

Dones i Ciència

L’11 de febrer es commemora el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència, i la Biblioteca de Veterinària ha presentat l’exposició “Dones i Ciència” que mostra fons documental de la biblioteca, a més de material gràfic com pósters, vídeos, llibres, pàgines web, etc. recomanat per les científiques de la Facultat de Veterinària i per l’Assemblea d’Estudiants de Veterinària i CTA.

Investigadores en la Llum

La Biblioteca de Ciència i Tecnologia acull la mostra itinerant “Investigadoras en la luz y en las tecnologías de la luz” estrenada el 2015 coincidint amb l’Any Internacional de la Llum.

Consulta les fotografies de l’exposició: ddd.uab.cat/record/255914

Canvi climàtic i geologia

S’ha exhibit a la Biblioteca de ciència i Tecnologia el Treball Final de Grau ‘Canvi climàtic i geologia’ de les alumnes de la doble titulació de Ciències Ambientals i Geologia Rut Blanco, Camila Gaviria, Maria Pizarro i Lorena Rasero. L’objectiu és analitzar la presència dels conceptes de la geologia dins del discurs del canvi climàtic actual i fer una proposta de divulgació científica.

 

Març

Des d’Àfrica

La Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General ha acollit aquesta mostra dedicada als periodistes i mitjans de comunicació que treballen per acostar-nos la realitat de la població i dels països d’Àfrica.

 

“Sortzaileak”

La Biblioteca d’Humanitats ha organitzat aquesta exposició del fotògraf basc resident a Barcelona: Igotz Ziarreta.

La mostra, organitzada pel Mínor en Estudis Bascos de la UAB, recull imatges de noms destacats en diversos àmbits del panorama artístic basc: músics, actors o dissenyadors omplen aquest ventall.

El Delta, amenaçat

Un diorama del riu Ebre, des del pas per les muntanyes fins a la seva desembocadura, com a teló de fons per explicar la situació del Delta i crear-ne consciència, ha estat un muntatge expositiu de la Biblioteca de Ciència i Tecnologia.

Fotografies de l’exposició: ddd.uab.cat/record/256719

La Bíblia? Quina Bíblia?

Aquesta  exposició de la Biblioteca d’Humanitats presenta una activitat didàctica de l’assignatura «Bíblia: orígens i tradició». Naturalment, la mostra fa visible una part dels seus continguts, en una propedèutica repartida entre la Filologia clàssica i l’Arqueològia bíblica. Les peces seleccionades representen alguns exemples dels casos que s’estudia a classe.

 

Abril
Editar la Ciència: Errata naturae

La Biblioteca de Ciència i Tecnologia en aquesta exposició ha mostrat una selecció de novetats de l’editorial Errata naturae, per visibilitzar obres de divulgació científica.

Fotografies de l’exposició: ddd.uab.cat/record/257525

 

Biblioteques: obsolescència programada?

L’associació AFOCER ha creat l’exposició fotogràfica: “Biblioteques: obsolèscencia programada?” que s’ha instal·lat en l’Espai Àgora de la Biblioteca de Medicina.

Les fotografies mostren l’evolució de les biblioteques al llarg del temps, des de les primeres tauletes d’argila fins a la creació d’espais de generació de coneixement.

El fons de la BCT

Els fons personals i col·leccions especials de la Biblioteca de Ciència i Tecnologia s’han mostrat en una exposició s’organitza amb els petits tresors bibliogràfics que hi conserva, amb especial atenció al fons del matemàtic Ferran Sunyer, la col·lecció de llibres d’Antoni Reguant, els documents del geòleg Otto Wilhem Gutzwiller, i una petita representació del fons de Josep Egozcue.

Alícia al país de la Biotecnologia

El clàssic personatge de Lewis Carroll s’endinsa en aquesta disciplina científica de la mà de l’Andrea Martínez Cruz, alumna de Biotecnologia, i del seu Treball Final de Grau en una exposició a la Biblioteca de Ciència i Tecnologia. L’Àndrea ha escollit el relat de Carroll per crear-ne un de propi i adaptat als objectius del seu treball final de grau per apropar el desconegut món de la Biotecnologiat i convertir-lo en un material divulgatiu a l’abast de tothom.

Fotografies de la mostra: ddd.uab.cat/record/257923

Judith Butler, filòsofa i activista feminista

Judith Butler ha estat guardonada amb el 33è Premi Internacional Catalunya 2021 i, per aquest motiu la Biblioteca de Ciències Socials ha preparat una exposició per tal de donar a conèixer els seus llibres més significatius, però també una petita pinzellada del seu pensament i les seves teories més representatives.

Fotografies de l’exposició: ddd.uab.cat/record/258028

 

Maig

Dones economistes a la Biblioteca de Ciències Socials

El 4 de maig de 2022 la Facultat d’Economia i Empresa ha inaugurat l’exposició itinerant de Dones Economistes que ha preparat el Col·legi d’Economistes de Catalunya.

La Biblioteca de Ciències Socials  ha  creat una exposició bibliogràfica per retre homenatge a la Janet Yellen (escollida Dona Economista del curs 2021-2022) i a la Claudia Goldin (escollida per la Facultat el curs 2020-2021)  seguint així la tradició iniciada l’any 2020, quan es va fer una exposició amb les tres primeres economistes escollides per la Facultat: Exposició Dones en les ciències socials: economia.

L’exposició virtual: mirades.uab.cat/exposicions/biblioteques/doneseconomistes/inici

Biofarra 2022

Sovint algunes pràctiques considerades com a màgia o pseudociència han contribuït a establir la ciència actual, posant a les seves practicants l’etiqueta de bruixes. Per això, a la Biofarra d’enguany, posen el focus sobre vuit personatges que utilitzen la màgia per aconseguir els seus objectius

 

Marques de Jaciment

La Biblioteca d’Humanitats i la Sala de Revistes han organitzat una mostra dels habitants d’Anatòlia de fa 10.000 anys en la que han participat 13 artistes de diferents països.

L’exposició, entre l’Art Contemporani i l’Arqueologia, ofereix representacions artístiques molt variades: pintures, videos, escultures i obres d’art tècniques mixtes del segle XXI, que han estat presentades abans a Istambul i Escòcia

Còmic: entre l’art i la cultura popular

La Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General dona a conèixer la seva nova secció dedicada al còmic amb una mostra d’obres mestres de l’art de la vinyeta: una selecció d’àlbums, clàssics i moderns, dels autors i les escoles de còmic més importants a nivell mundial.

 

Infla’t de Ciència!, temporada 3

Aquest any, la Biblioteca de Ciència i Tecnologia ha organitzat una exposició de llibres sobre divulgació científica per fomentar la lectura a l’estiu. Tot i que és la tercera temporada d’aquest tipus d’exposició pots  recuperar tots els materials i recursos que van integrar tant la segona temporada com la primera temporada.l

Fotografies de la parada Ciència KM0: ddd.uab.cat/record/258994

 

Juny

Exposició fotogràfica “Amic Amat”

La Biblioteca de Ciències Socials acull l’exposició fotogràfica col·lectiva “Amic Amat”, cedida per AFOCER, Agrupació Foto-Cine Cerdanyola-Ripollet.

Les fotografies seleccionades són una mostra col·lectiva en homenatge a les amistats de tot tipus.

APhotoReporter 2021

La Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General Selecció ha exhibit les fotografies presentades al certamen de fotoperiodisme APhotoReporter 2021

que ha organitzat  l’AFOCER, Agrupació Foto-Cine Cerdanyola-Ripollet.

Aida Fernández