El febrer de 2023 la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General anunciava la primera edició del “Rol a la biblio”. D’aquesta manera, començava una col·laboració amb el Club de Rol de la UAB (CRUAB) per organitzar partides de jocs de rol de taula dins dels espais de la biblioteca.

Aquesta aliança amb el CRUAB, una entitat amb més de trenta anys d’història i plenament consolidada dins del campus de la UAB, responia a un objectiu: promoure una activitat de lleure i socialització a la biblioteca. S’afegia a altres propostes lúdiques que han portat a terme les Biblioteques de la UAB en els darrers anys, com són una creixent oferta de jocs de taula, els torneigs d’escacs, diverses escape rooms i la inauguració d’una zona gamer per jugar a videojocs -aquesta última, a la Sala de Revistes de la Biblioteca d’Humanitats-.

Pòster per promocionar les partides de rol, dissenyat per Sergi Calvet
Pòster per promocionar les partides de rol, dissenyat per Sergi Calvet

Una pinzellada sobre els jocs de rol, per a qui no hi estigui familiaritzat: són jocs de taula en els quals cada participant assumeix un “rol”. És a dir, passa a interpretar un personatge, amb unes característiques determinades que estan descrites en una fitxa. Al llarg de la partida s’anirà desenvolupant una història, en la qual els jugadors aniran actuant, col·laborant i prenent decisions, habitualment amb el propòsit de complir una missió conjunta (arribar a un lloc, resoldre un misteri, rescatar una persona, trobar un tresor, sobreviure…). La història és conduïda pel director del joc, el màster, i està regulada per unes regles de joc. Normalment es fan servir daus per decidir el resultat d’una acció o d’una decisió presa pels jugadors.

De jocs de rol n’hi ha de molts gèneres, si bé els més famosos són els de fantasia, aventures, humor i misteri. Alguns d’ells es basen en sagues famoses de la literatura i el cinema, com per exemple El senyor dels Anells, Dungeons & Dragons, Star Wars o els relats de terror de H.P. Lovecraft.

Els jocs de rol, en definitiva, fomenten valors positius com són la cooperació, el treball en equip, l’ús de la imaginació i la capacitat d’improvisació. Amb un mínim de recursos: només cal un lloc tranquil, unes fitxes, daus, paper i llapis.

I una peça clau és tenir un bon màster que sàpiga engrescar els jugadors i fer-los participar activament en la trama. Per això comptar amb l’expertesa dels màsters del CRUAB ha estat imprescindible per a l’èxit del “Rol a la biblio”.

Com ha estat aquesta col·laboració?

El CRUAB ha aportat els màsters, la proposta de partides i els materials (el manual del joc, els daus, les fitxes de personatge). La Biblioteca ha proporcionat els espais i s’ha encarregat de la gestió de les inscripcions i de la difusió, que es fa a través de la pàgina web del Servei de Biblioteques, de cartells i de les xarxes socials. El pòster dissenyat ad hoc per Sergi Calvet per anunciar les partides i el hashtag #rolbibliouab s’han convertit en els senyals d’identitat d’aquesta iniciativa.

Des de febrer de 2023 hem celebrat vuit edicions, tres durant el curs 2022-2023 i cinc al curs 2023-2024. Cada edició ha constat d’un nombre variable de partides, en la modalitat anomenada one-shot. Les one-shots són sessions d’entre tres i quatre hores en les quals té lloc una aventura sencera, de principi a fi. Estan obertes tant a jugadors novells com a experts: es tracta de fer un tast d’un joc concret i, per damunt de tot, passar una bona estona.

La diverses sales de la planta -1 de la biblioteca, especialment la Sala de Formació, han resultat ser un bon lloc per a les partides, en tractar-se de zones tranquil·les i relativament aïllades, equipades amb pissarra i paperògraf i bona connexió a Internet -que a vegades és necessària!

Un moment de la partida de Werewolf: The apocalypse, feta l’1 de juny de 2023

I ara us parlem de les partides… s’han fet 33 partides en total, cadascuna amb un nombre d’entre 3 i 6 participants. Els jocs o sistemes escollits han estat molt variats: hi ha hagut lloc per a clàssics del rol del segle XX (Dungeons & Dragons, The Call of Cthulhu, Traveller), jocs que han triomfat en els últims anys (Pathfinder, El Anillo único), sistemes que han modernitzat els clàssics (Dungeon World, Pulp Cthulhu) i propostes alternatives i poc convencionals (Sexy Battle Wizards, Obachan panic!). Hem tingut fantasia (Mausritter, Talisman Adventures), folklore (Aquelarre, Werewolf), terror (Mörk Borg, Vaesen), ciència-ficció (Nexus, Cyberpunk)… Hem viatjat a l’univers de Harry Potter (Hogwarts), al de l’escriptor Brandon Sanderson (Mistborn) i al dels videjocs de Zelda (Reclaim the wild). Fins i tot una màster va dirigir una partida amb un sistema inventat per ella (La porta negra).

I, davant de la bona acollida de les primeres partides, hem anat introduint elements nous. D’una banda, es van ampliar els dies en què es feien les partides: la majoria tenia lloc els dijous i divendres a la tarda; vam programar-ne també en dimarts i dimecres. Vam organitzar partides pel matí, en atenció a les persones que tenen classe per la tarda. I, d’altra banda, alguns dels màsters del CRUAB han volgut complicar les coses (en el bon sentit), amb sessions completament en anglès i partides on els participants s’havien de disfressar.

Un moment de la partida d’Obachan panic!, feta el 9 de juny de 2023

En resum, la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General està molt satisfeta d’aquesta col·laboració amb el CRUAB i agraeix a la Junta del CRUAB i a l’equip de màsters la seva bona predisposició, que ha estat fonamental per a l’èxit de la iniciativa. Esperem poder oferir més partides el pròxim curs! El lleure de qualitat -i evadir-se de la realitat durant una estona- també és possible dins de la biblioteca.

Mònica Gonzàlez Gavara
Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General

Fotografies de les partides: CRUAB