Consulta el recull de les exposicions que s’han organitzat a les biblioteques de la UAB durant el segon quadrimestre de l’any 2024.

La Biblioteca del professor Francisco Rico a la UAB

a la Biblioteca de Humanitats

Francisco Rico

Catedràtic emèrit de Literatures Hispàniques Medievals de la UAB, Francisco Rico (1942-2024) destacà per la seva recerca en Cervantes, l’Edat d’Or espanyola i altres obres clàssiques, i també dirigí la Biblioteca Clàssica de la Reial Acadèmia Espanyola.

Aquesta exposició és un recull de la seva biblioteca particular, en la qual destaca una secció dedicada a l’Humanisme i a la literatura i cultura renaixentista, entre altres temes.

La part més excepcional la formen les edicions d’El Quixot que va reunir al llarg de la seva vida, així com alguns exemplars facsímils que tenen encara més valor que les edicions antigues.

Visita l’exposició virtual

“Qui és qui al mural de l’Espai Sud”

a la Biblioteca de Ciència i Tecnologia

Cartell de l'exposició : Qui és qui

Vuit personalitats de l’àmbit científic apareixen representades al mural de l’Espai Sud de les Facultats de Biociències i de Ciències, inaugurat a l’abril de 2022.

El mural és un arbre, símbol de la vida i també de la ciència, on apareixen quatre científiques i quatre científics envoltats de conceptes i idees que ens evoquen diversos àmbits de les ciències i les biociències:
• la matemàtica Maryam Mirzakhani,
• el físic teòric i astrofísic Stephen Hawking,
• la botànica i genetista Barbara McClintock,
• el físic i químic Linus Pauling,
• la geòloga i cartògrafa Marie Tharp,
• el naturalista Charles Darwin,
• l’antropòloga i primatòloga Jane Goodall i
• el bioquímic Leonor Michaelis.

Consulta les Fotografies del muntatge expositiu

“Kant després de Kant”

a la Biblioteca de Humanitats

Cartell de l'exposició: Kant després de Kant

En commemoració del tricentenari del naixement de Kant (1724-1804) els alumnes de 2n del grau de Filosofia, juntament amb el professor Alejandro Mumbrú, han gestionat els continguts de la mostra, que en un futur tindrà la seva versió virtual.

300 anys després del seu naixement, l’autor de “Crítica de la raó pura”, continua marcant la filosofia contemporània.

Per completar la commemoració, el passat 6 de maig va tenir lloc la conferència: “Kant’s significance today”, a càrrec del professor Thomas Sturm, professor coordinador del Màster en Filosofia Analítica.

Homenatge a Manuel-Jesús Cachón Cadenas

a la Biblioteca de Ciències Socials

Expositor de la Biblioteca de Ciències Socials

Amb motiu de l’acte d’homenatge al professor Manuel-Jesús Cachón Cadenas, per la seva dedicació i compromís amb l’ensenyament i la recerca al llarg de tota la seva vida, la Biblioteca de Ciències Socials ha preparat aquesta exposició, en format presencial i virtual.

L’exposició recorre la trajectòria del professor Cachón, que es remunta a l’any 1975 quan es va matricular a la UAB, i es destaquen les seves principals contribucions acadèmiques i docents, entre les quals cal destacar l’embargament i l’execució civil d’una banda, i la història del dret processal i dels seus protagonistes, d’una altra.

Visita l’exposició virtual

APITECA, projecte de ciència ciutadana des d’una biblioteca pública

a la Biblioteca de Veterinària

Cartell de presetnació de l'exposició Apiteca

Aquesta exposició acompanya la xerrada “APITECA: el brunzit de la comunitat”, projecte de ciència ciutadana de la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer de Sant Boi de Llobregat, i que es celebra amb motiu del Dia Mundial de les Abelles.

Les bibliotecàries Maria Montià i Maria Dolors Quero, de la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer, juntament amb el tècnic apicultor, en Jaume Clotet, van fer cinc cèntims d’aquest projecte. Des del punt de vista de gestió s’ha pretès redefinir la relació de la biblioteca amb la ciutadania, passant d’un enfocament de creació de serveis i activitats a un model més participatiu. La part científica, en la que va intervenir l’apicultor, tractava la problemàtica actual d’aquests insectes, que són tan beneficiosos pel sector agroalimentari, la gestió de l’apicultura urbana, tecnologia (sensors i aplicació) i la divulgació i conscienciació del rol i l’impacte de les abelles sobre el medi ambient i la salut.

APITECA és una iniciativa que s’emmarca en The Europe Challenge, amb l’objectiu de descobrir noves maneres de treballar i viure a l’Europa actual, tot i construint un medi més saludable i sostenible com a gran repte de les societats actuals. Un dels reptes que es treballa és la implicació de la comunitat en el seu disseny i desenvolupament.

Exposició fotogràfica: 100 anys Organización Colegial Veterinaria

a la Biblioteca de Veterinària

Expositor a l'entrada de la Biblioteca de Veterinària

L’Organización Colegial Veterinaria (OCV) celebra els seus 100 anys amb aquesta exposició fotogràfica, amb 59 fotografies que recullen instantànies sobre la importància de la professió veterinària per garantir la sanitat animal, la seguretat alimentària i la salut pública, retratant aspectes com fires ramaderes, inspeccions d’aliments, clínica d’èquids, laboratoris, la incorporació de la dona a la professió, sanejaments pecuaris, espectacles taurins o animals de companyia.

El conjunt de fotografies procedeixen de col·legis provincials veterinaris, particulars i entitats com el Museu de Veterinària Militar.

Amb aquesta exposició estrenem les instal·lacions expositives que vam actualitzar fa uns mesos a l’entrada de la Biblioteca.

Exposició sobre Annie Ernaux a la Sala de Revistes

de la Biblioteca d’Humanitats

Annie Ernaux

Annie Ernaux (Lillebonne, 1 de setembre de 1940), guanyà el Premi Nobel de Literatura l’any 2022 «per la valentia i l’agudesa clínica amb què descobreix les arrels, les distàncies i les limitacions col·lectives de la memòria personal».
La seva obra, amb una vintena de títols, pren el pols a una societat i l’aborda des d’una mirada radical de dona, amb un estil molt personal i que combina amb una crítica social esquinçadora.

Literatura en primera persona que ella defineix com a «auto-socio-biografia», ja que parteix de la seva subjectivitat per «identificar, desvelar els mecanismes o fenòmens més generals, col·lectius.».

L’exposició abasta la trajectòria literària d’Ernaux, passant també pel seu compromís feminista, les traduccions que de la seva obra s’han fet a les diverses llengües de l’estat i l’impacte que les seves lectures han tingut en la seva vida i la seva obra

Visita l’ exposició virtual

Cruz Calderón Lamas