Consulta el recull de les exposicions que s’han organitzat a les biblioteques de la UAB durant els darrer mesos de 2024.

Setembre

Exposició fotogràfica APhotoreporter 2023 a la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General

Cartell sobre la exposició fotogràfica: APhotoreporter 2023

Com cada dos anys, la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General exposa una mostra dels reportatges fotogràfics que han estat premiats a la Biennal internacional APhotoreporter, organitzada per AFOCER, Agrupació Foto-Cine Cerdanyola-Ripollet.

Rius Urbans Naturalitzats/ Sala de Revistes de la UAB

Cartell informatiu sobre l'exposició: Rius Urbans Naturalitzats

L’exposició Rius Urbans Naturalitzats, organitzada per la xarxa CYTED RUN aborda els reptes dels rius urbans, presentant casos, processos de regeneració i metodologies per millorar la situació dels ecosistemes fluvials.  Consulta l’exposició virtual.

Exposició “Fake news” /Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General

Cartell informatiu sobre l'exposició: Fake news

Al llarg de la història trobem exemples de notícies falses i com aquestes han tingut la intenció d’influir en la societat. Tot i això, amb la velocitat amb què es difonen les notícies a l’era digital, les fake news han assolit una escala sense precedents. Aquests continguts no només busquen manipular l’opinió pública, sinó que també erosionen la confiança en els mitjans de comunicació.

Aquesta exposició presenta una selecció de publicacions recents. Inclou temes diversos com la desinformació, les informacions errònies, la veritat i la postveritat i el paper fonamental dels periodistes com a verificadors d’informació i en la lluita contra la manipulació informativa.

Exposició “Entre dues cultures. Estudis de gènere en Egipte i Pròxim Orient Antic” a la Biblioteca d’Humanitats

Cartell informatiu sobre l'exposició: Estudis de génere en Egipte i Pròxim Orient

Els estudis de gènere a l’Egipte i el Pròxim Orient antics són els protagonistes d’aquesta exposició bibliogràfica que ofereix una selecció de publicacions centrades en els estudis de gènere. Aquesta mostra es complementa amb una sèrie de pòsters que ofereixen informació essencial, conceptes clau i anàlisis breus sobre temes específics per entendre els estudis de gènere en els camps de l’Egiptologia i el Pròxim Orient antic.

Exposició a la Biblioteca de Veterinària “Indústria agroalimentària i sostenibilitat”

Cartell informatiu sobre l'exposició: Indústria agroalimentària i sostenibilitat

Exposició bibliogràfica “Indústria agroalimentària i sostenibilitat” a la biblioteca de Veterinària, proposta integrada dins la “Setmana Bio per a l’alimentació ecològica”.

Com a biblioteca que acull els graus de Ciència i Tecnologia dels Aliments i Veterinària, al seu fons hi podeu trobar apartats de ramaderia i agricultura ecològiques, tecnologia dels aliments i medi ambient. Per a la mostra s’han seleccionat una sèrie de títols significatius. Els podreu descobrir en un conjunt de pòsters amb una recull de llibres electrònics que podreu escanejar amb un codi QR i una tria de llibres físics pertanyents a les col·leccions de la pròpia biblioteca.

Exposició “Missatges del món microscòpic” a La Biblioteca de Ciència i Tecnologia

Cartell informatiu sobre l'exposició: Missatges del món microscòpic

Aquesta exposició ha estat organitzada pel Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG) per exposar el projecte de divulgació científica #PostalsCRAG i finançat per la FECYT. El projecte pretén donar a conèixer algunes de les línies de recerca del personal científic del CRAG a través de les seves pròpies i espectaculars imatges.

Exposició de llibres de fauna a la Biblioteca de Veterinària

Expositor de l'entrada de la Biblioteca Veterinària

L’Associació Internacional d’Estudiants de Veterinària (IVSA) ha instal·lat a la Biblioteca de Veterinària una mostra de llibres i materials gràfics de Lynx Ediciones, una editorial amb una destacada trajectòria en la publicació de llibres de fauna, especialment en el camp de les aus i els primats.

A més dels llibres, l’exposició inclou diversos pòsters, roll-ups i altres recursos gràfics que es troben disponibles per al públic interessat.

Exposició sobre el Premis Nobel en Ciències Econòmiques 2024 a la Biblioteca de Ciències Socials

Expositor de l'entrada a la Biblioteca De Ciències socials

Exposició presencial dedicada als guardonats amb el Premi Nobel de Ciències Econòmiques 2024: Daron Acemoglu, Simon Johnson i James Robinson. Aquesta exposició aprofundeix en la recerca innovadora dels premiats sobre les institucions polítiques i econòmiques i el seu impacte a llarg termini en la prosperitat i la pobresa globals.

Els investigadors guardonats han desenvolupat un marc teòric que explica com les institucions colonials han influït en les desigualtats econòmiques actuals entre països. 

L’exposició també inclou una selecció de llibres escrits pels mateixos autors, on es pot aprofundir en el seu pensament i coneixements sobre el paper de la democràcia i les institucions inclusives com a eines essencials per a un desenvolupament econòmic sostenible.

Exposicions complementàries relacionades amb Palestina i l’ofici de periodista a la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General

Cartell informatius de les exposiciones sobre Palestina

“Sense notícies de Palestina”  està elaborada per la biblioteca i el seu títol pretén, per una banda, denunciar l’actual bloqueig informatiu imposat sobre aquest territori, impedint l’entrada de mitjans internacionals, massacrant periodistes palestins i tancant canals de televisió. Per altra banda, també fa referència a la preocupació pel futur d’un poble perseguit des de fa més de 75 anys amb tant aferrissament que la mateixa ONU parla, als seus informes més recents, d’apartheid, neteja ètnica i genocidi.  En aquesta exposició podeu veure documents de les biblioteques de la UAB i també vinyetes publicades a la premsa, anuncis publicitaris i altres materials complementaris. L’altra exposició es titula “Veus silenciades”i està elaborada pel Grup de Treball de Periodisme per la Pau del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Ret homenatge als periodistes i altres professionals de la informació -fotògrafs, presentadors, fixers…- que han estat assassinats mentre informaven sobre el conflicte entre Israel i Hamàs, construint un mural amb les seves fotografies.

Exposició “30 anys del MiraMon” a la Biblioteca de Ciència i Tecnologia

Cartell informatiu de l'exposició: Mirar Mon

Aquesta exposició commemora el trentè aniversari del naixement del MiraMon, Sistema d’Informació Geogràfica (SIG) i programari de Teledetecció, desenvolupat a la UAB i el CREAF des del 1994 íntegrament en català. L’exposició mostra l’evolució de la cartografia, els SIG i la Teledetecció en aquests darrers 30 anys i com el MiraMon ha anat acompanyant aquests canvis.

Exposició “GEAS Dones que estudien la Terra” a la Biblioteca de Ciència i Tecnologia

Cartell informatiu de l'exposició: GEAS dones que estudien la terra.

Aquesta exposició dona visibilitat a dotze pioneres de la geologia que van desafiar la societat de la seva època per avançar en el camí de la Ciència. 

Amb “GEAS Dones que estudien la Terra” viatgem en el temps per conèixer a dotze geòlogues d’èpoques, contexts històrics i nacionalitats diferents que donen testimoni de l’evolució del paper de la dona en la ciència.  

Gràcies a la cessió que ens ha fet l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), GEAS es podrà visitar fins al 31 de gener de 2025 a la Sala General de la Biblioteca de Ciència i Tecnologia.  

Aida Fernández García