Com la resta de biblioteques, la Biblioteca de Medicina té presència a les xarxes tant al Twitter com amb els dos blogs que gestiona: Cuidabloc per a infermeria, i Medibloc per a Medicina. Més o menys com tothom, informa sobre les sessions formatives, les bases de dades especialitzades, els congressos i els avenços científics dels hospitals universitaris adscrits.

Té, però, un apartat força diferent i són les entrades de Còmics i medicina.

Dins aquest tag es fan presentacions (dir-ne ressenyes seria massa presumptuós) de còmics de ciències de la salut. Amb aquestes presentacions volem destacar el que creiem més remarcable, mostrar unes quantes vinyetes representatives i recomanar-ne la seva lectura.

Tampoc volem aquí debatre sobre el nom i, sense entrar en guerres amb Termcat, parlem de còmics com ho fem de novel·la gràfica (més culte), tebeo (més popular), o historieta (més tradicional). Sobre això us recomanem els articles de la doctora Serrano Mayor citats més avall.

Però, què podem encabir en la categoria de Còmics de Medicina? Bàsicament quatre tipus d’historietes:

Medicina com a professió: ja sigui vista des de l’òptica de l’humor (Noies de blanc, Enfermera en apuros), com la iniciació d’un MIR japonès (Say Hello to Black Jack), com la medicina en fets històrics extrems com la guerra de l’Afganistan o la guerra civil (el Fotógrafo, Un médico novato respectivament). Sense oblidar les reflexions sobre medicina social. En aquest aspecte cal destacar els còmics de Charles Masson, un otorinolaringòleg de Lyon que canvià les radiografies per vinyetes.

4706.01
Diagnòstic versus cirurgia a El Fotógrafo
Un maletí per tota la vida! I ara... quants cops no es canvia de mòbil o PC? (Un médico novato)
Un maletí per tota la vida! I ara… quants cops no es canvia de mòbil o PC? (Un médico novato)

Malalts i Malalties: els autors de còmics també es posen malalts, o emmalalteix el seu entorn, fills, germans, pares, companys sentimentals. I decideixen posar tinta a les seves vivències. El resultat són còmics sobre malalties, vistes aquest cop des de l’òptica del malalt. I sí, la relació metge-pacient hi té un lloc destacat.

Metges com a bates que parlen a Una posibilidad entre mil
Metges com a bates que parlen a Una posibilidad entre mil

Per no parlar del recorregut de les teràpies alternatives, o les xarxes de suport familiars i d’amistat i les esperances i decepcions sobre la curació i el paper del metge.

Mapa del recorregut per les medicines alternatives a Alicia en un món real
Mapa del recorregut per les medicines alternatives a Alicia en un món real

Val a dir que les malalties mentals, la SIDA i el càncer són els temes més tractats pels autors.
Divulgació mèdica: Les novel·les gràfiques poden ser eines per a la comunicació científico-mèdica complementàries als opuscles, guies, etc. Sobre el particular ens remetem als articles de la Dra. Mayor Serrano (consulteu el seu blog).

Mayor Serrano B. La historieta en la divulgación médico-sanitaria. Translation journal [Internet] 2013 ; 17 (2). [citat 3 novembre 2015]. Disponible a:
http://translationjournal.net/journal/64historietas.htm

Mayor Serrano B . El lenguaje del cómic a disposición de la divulgación médico-sanitaria: Alzheimer. ¿Qué tiene el abuelo? Panace@. Revista de Medicina, Lenguaje y Traducción 2012 ; XIII (35) [Internet]. [citat 9 novembre 2015]. Disponible a:
http://www.tremedica.org/panacea/IndiceGeneral/n35-resenas_MayorSerrano.pdf

A Medibloc hem vist com Figo liderava un equip de futbol contra la tuberculosi o el Departament de Salut de Nova York edita historietes en castellà per conscienciar de la importància de la prova d’aquesta malaltia.

Menció a part mereixen els webcòmics de Darryl Cunningham que, com a escèptic, posa en vinyetes la polèmica al voltant d’Andrew Wakefield i les vacunes de la triple vírica.

La verdad del caso Wakefield: cómic de Darryl Cunningham, traducció de Juan José Delgado Domínguez a Pediatra de Cabecera
La verdad del caso Wakefield: cómic de Darryl Cunningham, traducció de Juan José Delgado Domínguez a Pediatra de Cabecera

 

A Carina’s choice s’explica l’assaig d’una nova vacuna contra la tuberculosi
A Carina’s choice s’explica l’assaig d’una nova vacuna contra la tuberculosi

Però fins i tot els còmics autobiogràfics i, per tant, no pensats per a la divulgació tenen imatges força entenedores.

Efectes de la quimioteràpia en vinyetes a Cancervixen
Efectes de la quimioteràpia en vinyetes a Cancervixen

Altres: En aquest apartat hi encabirem allò que no podem classificar en els anteriors, bàsicament metges en els còmics clàssics o metges analitzant còmics.

Així us presentem Cardiac, un personatge de la factoria Marvel que busca venjar la mort del seu germà a causa d’una malaltia rara, fins al punt d’enfrontar-se a les companyies asseguradores i farmacèutiques. Spiderman, doncs, se les haurà de veure amb aquest superheroi llicenciat en medicina.

Sabíeu que sent legionari romà les possibilitats de tenir una ferida cranioencefàlica a les aventures d’Astèrix és molt més alta que si ets gal? Heus aquí.
Kamp M a., Slotty P, Sarikaya-Seiwert S, Steiger HJ, Hänggi D. Traumatic brain injuries in illustrated literature: Experience from a series of over 700 head injuries in the Asterix comic books. Acta Neurochir (Wien). [Internet] 2011;153(6):1351-5. [citat 9 novembre 2015]

Disponible a: http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00701-011-1189-9

I l’historial mèdic de Tintin? Si no existeix, hi ha metges que l’han elaborat. Els resultats a la revista Presse médicale
Caumes E, Epelboin L, Leturcq F, Kozarsky P, Clarke P. Tintin’s travel traumas: Health issues affecting the intrepid globetrotter. Presse Med. [Internet]; 2015;44(6):e203-10. [citat 9 novembre 2015]

Disponible a: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0755498215001293

… i per acabar

Potser penseu que aquest és un tema poc seriós. Pot ser que sí, però jo tinc certa enveja de la col·lecció d’historietes de medicina de la Bibliothèque des Sciences de la Santé de la Université de Montreal. Més de 60 còmics inclosos al catàleg de la Biblioteca.

Font: Université de Montreal
Font: Université de Montreal

Però els veritables mestres del tema els trobem a Graphic medicine, lloc de referència pel que fa a les interaccions entre el còmic i les ciències de la salut. En aquest blog hi trobarem la més completa referència de ressenyes de còmics, manga, etc. a més de conferències i podcast. Han creat la seva pròpia col·lecció de còmics. Per tenir, fins i tot tenen un grup a Mendeley.

4706-09
Font: Graphic Medicine

Si us heu quedat encuriosits, sapigueu que també hi ha còmics sobre literats, novel·les famoses, pintors, quadres o batalles napoleòniques. Tot és posar-s’hi.

Llistat de còmics dels quals es mostren les vinyetes

Guibert E, Lefèvre D, Lemercier F. El fotógrafo. Ed. integral. Bilbao: Astiberri; 2015

Sento. Un médico novato. Madrid: Sinsentido; 2013

Durán C, Giner MA. Una posibilidad entre mil. Madrid: Sinsentido; 2009

Franc I, Martín S. Alícia en un món real. Barcelona: Norma; 2010

Delgado Domínguez JJ. La verdad del caso Wakefiel: cómic de Darryl cunningham. Pediatra de cabecera [Internet]. 2011 juny 8 [consulta 2 de desembre de 2015] Disponible a: http://pediatradecabecera.com/2011/06/08/la-verdad-del-caso-wakefield-comic-de-darryl-cunningham/

Mason A. Carina’s choice : a boland story. [Internet]. Cape Town: SATVI; 2010. [consulta 2 de desembre de 2015] Disponible a: http://cop.health-rights.org/files/6/7/6711e8aaebc8cb0e8091b859acc6a986.pdf

Marchetto MA. CancerVixen : mi lucha contra el cáncer. Barcelona: Ediciones B; 2007

Jordi Vaillès
Biblioteca de l’Hospital Germans Trias i Pujol