La Societat del Gran Teatre del Liceu i la UAB van presentar el dilluns 25 de novembre els primers resultats de la fase inicial del projecte de digitalització i catalogació de l’arxiu històric del Liceu, en què s’ha processat el que els experts consideren la columna vertebral de la documentació del Teatre.liceu

L’arxiu està format en la seva totalitat per més de 50.000 documents i objectes històrics, des dels inicis del Teatre, el 1847, fins a la temporada 1981-1982, en què la Societat va cedir-ne la propietat al Consorci del Gran Teatre del Liceu. Fins ara s’ha digitalitzat un 20% de l’arxiu.

Una part dels documents digitalitzats es troben ja al Dipòsit Digital de Documents de la Universitat i es poden consultar a: http://ddd.uab.cat/collection/societatliceu. La resta ho serà de manera pràcticament immediata i en pocs mesos començarà a ser operativa la web específica que es confecciona des de la UAB desenvolupada per la Biblioteca d’Humanitats. Aquesta plataforma s’anirà enriquint tècnicament i documentalment a mesura que avanci el projecte per crear una gran biblioteca digital. Una pàgina de presentació del projecte es pot veure a: http://pagines.uab.cat/societatliceu/

CartellLiceu

En aquesta primera fase s’han digitalitzat sèries documentals senceres, com el “Llibre del Conserge”, 26 volums que recullen el dia a dia ininterromput del Teatre; els 46 llibres d’actes de la direcció de l’entitat; bàsics per conèixer el govern del Teatre; i diverses sèries de plànols, uns 800 documents entre els quals hi ha els plànols tècnics del Teatre, estudis sobre reformes de l’escenari i els plànols per a la reconstrucció després de l’incendi de 1861. També s’han digitalitzat en aquesta primera fase les sèries de plantes escenogràfiques, unes seixanta escenografies, 600 fotografies i 600 plaques de vidre.

 

Els treballs realitzats fins ara han estat possible gràcies a l’aportació de la Societat del Gran Teatre del Liceu i la col·laboració de la UAB en el desenvolupament de les tasques d’estudi, catalogació i digitalizació i la facilitació d’infraestructures i equipament.

Nova campanya de micromecenatge
La segona fase del projecte s’iniciarà al gener del 2014, a partir d’una nova campanya de micromecenatge impulsada per la Societat del Teatre del Liceu. Per enllestir tota la digitalització encara seran necessaris 150.000 euros, a banda de l’aportació que hi fa la UAB en capital humà i mitjans tecnològics. La crida és oberta a tots els amants del Teatre del Liceu i del món de l’òpera en general. Des de la UAB també s’estan cercant suports institucionals des de convocatòries públiques de recerca.

En aquesta etapa es digitalitzaran i catalogaran la col·lecció complerta de llibrets d’òpera i altres tipologies de funcions; l’arxiu de la Guerra Civil, període en què el Teatre es va convertir en “Teatre Nacional de Catalunya” i en què la documentació segueix uns criteris d’ordenació molt diferents i complexos–, i el fons de partitures (des de les primeres òperes representades fins a la catalogació del fons de partitures d’autors catalans).

El projecte contempla encara dues fases més de treballs de catalogació i digitalització i podria estar enllestit en el termini de dos anys, en funció de la capacitat econòmica assolida per incrementar esforços i personal de suport al projecte.

Biblioteca 2.0: la “màquina del temps” del Liceu
L’interès principal del projecte de catalogació i digitalització de l’arxiu històric del Liceu no es troba només en elaborar un repositori digital de documents. La UAB atorgarà a la plataforma digital un plus d’enriquiment documental, tot creant una biblioteca 2.0, a partir de sistemes intel·ligents d’OCR (Reconeixement Òptic de Caràcters) i de la tecnologia que desenvolupen els investigadors del Centre de Visió per Computador de la UAB, que permeten l’extracció automàtica o semiautomàtica de la informació textual i gràfica de cada document.

En la biblioteca es podrà creuar i relacionar la informació proporcionada pels mateixos documents, interactuant amb la informació. Entre altres funcionalitats, permetrà cercar i relacionar dades entre sí, descobrir informació, comparar imatges, partitures i documents, identificar el copista d’una partitura, generar els àudios relacionats amb una representació determinada i fer reconstruccions en 3D, tant del Teatre antic com de les escenografies, per crear realitats virtuals.

Algunes de les aplicacions en què estan començant a treballar els experts en visió per computador de la Universitat són pioneres en l’àmbit d’un teatre d’òpera, com ara la creació d’una biblioteca virtual i interactiva, d’un “facebook” històric -per trobar informació sobre una persona determinada, des de conèixer la seva trajectòria al Liceu fins a les relacions amb altres persones mencionades als documents de l’arxiu-; i d’una “màquina del temps” que permetrà a l’usuari “viatjar” per l’arxiu i conèixer tots els detalls –artístics, socials, econòmics, etc- d’una jornada concreta de la seva història.

Un equip multidisciplinari
En aquest ambiciós projecte estan treballant una quinzena d’investigadors i personal especialitzat de la UAB, dirigits pel professor de Musicologia Francesc Cortès. Els investigadors del Grup de Recerca “Les Músiques en les Societats Contemporànies – MUSC-” realitzen l’estudi i anàlisi expert dels documents. La tasca de catalogació i desenvolupament informàtic de la plataforma digital l’està realitzant el personal de la Biblioteca d’Humanitats, sota la direcció de Mercè Bausili, amb el suport d’estudiants en pràctiques del Grau i del Màster de Musicologia. El Grup d’Anàlisi de Documents i Reconeixement de Formes del Centre de Visió per Computador de la Universitat, liderat per Josep Lladós, s’encarrega de l’extracció automàtica d’informació, incloent tant la transcripció dels documents textuals com el reconeixement de documents gràfics, i durà a terme el desenvolupament de les aplicacions de la biblioteca virtual i interactiva. La digitalització de documents la realitza l’empresa Artyplan.

Més informació sobre l’arxiu històric del Teatre del Liceu

Vídeo:(Societat G. T. Liceu – CVC – UAB)
http://www.cvc.uab.es/~afornes/video_liceu.mp4

Reconstrucció en 3D del Teatre del Liceu, amb la representació de Samsó i Dalila del 9 de gener de 1897. A l’escenari es mostren les escenografies corresponents a aquesta data, obtingudes a partir dels documents digitalitzats corresponents.

 

Universitat Autònoma de Barcelona