Un repositori de confiança és aquell que compleix amb els requisits establerts per a la conservació i l’accés de dades de manera fiable, segura i a llarg termini.
El DDD, Dipòsit Digital de Documents de la Universitat Autònoma, és des dels seus inicis la plataforma de la UAB on es recopila, gestiona, difon i preserva la producció científica, docent i institucional de la Universitat. És també l’eina que recull els documents digitals que formen part de les col·leccions especials i fons personals de les biblioteques de la UAB.
Per dur a terme aquest paper de forma fiable el DDD es regeix per una sèrie de compromisos. Per exemple, compleix amb el marc de referència de bones pràctiques en repositoris de la COAR, Confederation of Open Access Repositories.
També té en compte les directrius per complir amb estàndards de compatibilitat i interoperabilitat descrites a la Guía para la Evaluación de repositorios institucionales de investigación (FECYT-REBIUN).
Per complir els mandats europeus, el DDD també es declara OpenAIRE compliant perquè s’adapta a tots els requeriments de metadades que marca la Unió Europea, per a poder fer la revisió dels projectes. Entre d’altres, s’assegura la interoperabilitat i es faciliten identificadors persistents per a cada document i la inclusió d’identificadors d’autor (ORCID) en les metadades.
El paper del DDD com a plataforma de la UAB pel suport als investigadors en el compliment dels mandats europeus i nacionals en l’àmbit de la ciència oberta ha estat reconegut també recentment a l’informe “Update of the Study on the readiness of research data and literature repositories to facilitate compliance with the Open Science Horizon Europe MGA requirements”.
Aquest document, resultat d’un estudi encarregat per l’Agència Executiva del Consell Europeu de Recerca a petició del Consell Científic del Consell Europeu de Recerca (ERC), ha actualitzat la llista de repositoris de dades i literatura científica de confiança. L’estudi (actualització de l’informe publicat a inicis de l’any 2023) s’ha realitzat entre setembre de 2023 i setembre de 2024 per experts independents i inclou la diferenciació entre repositoris de dades i repositoris de literatura científica.
Amb ell s’ofereix informació valuosa per al personal investigador beneficiari de finançament europeu (ajuts de l’ERC, així com d’altres convocatòries d’Horizon Europe), atès que facilita la selecció de repositoris que compleixin amb els requisits de la Unió Europea en matèria de ciència oberta.
L’informe i annexos de l’estudi són consultables a Zenodo:
Lazzeri, E. (2024). Update of the Study on the readiness of research data and literature repositories to facilitate compliance with the Open Science Horizon Europe MGA requirements (1.0). Zenodo.
Dels 241 repositoris analitzats, el DDD, Dipòsit Digital de Documents de la UAB, consta com un dels 186 repositoris de literatura científica de confiança acreditats.
Destacar també la inclusió en el mateix informe de CORA.RDR com a repositori de dades de confiança. CORA.RDR és un repositori de dades federat i multidisciplinar que permet a les universitats catalanes, centres de recerca CERCA i altres entitats que fan recerca la publicació de conjunts de dades de recerca en mode FAIR i seguint les directrius de l’EOSC.
L’any 2016 ja vàrem superar amb èxit l’avaluació feta a repositoris de recerca per la xarxa de biblioteques REBIUN, dins de la CRUE. De la seixantena aproximada de repositoris institucionals de l’estat espanyol, el DDD va ser un dels 42 que van superar el mínim de criteris permesos per obtenir el segell de qualitat.
El 2025 està previst que la FECYT obri una convocatòria d’avaluació de repositoris, similar al procés de qualitat editorial que ja hi ha per a revistes científiques espanyoles. Estem segures que el passarem amb bona nota!
Joana Ferrer
Unitat tècnica i de projectes (Servei de Biblioteques UAB)