“Marie Curie, en morir Pierre, va començar a escriure un diari. Com a protagonistes: el record constant del seu marit, les filles en comú, el treball esgotador al laboratori i, sobretot, la pèrdua i el dolor. A partir d’aquest text, Rosa Montero composa una biografia-novel·la-assaig sobre la vida de Marie Curie, intercalant anècdotes i sentiments per extreure la dona que la científica duia a dins.
L’autora també inclou algunes vivències personals, com la mort de la seva pròpia parella. I compara les maneres com totes dues van fer front a la desgràcia i van continuar endavant. Però aquesta intimitat no converteix l’obra en un llibre d’autoajuda o en un drama de llàgrima fàcil. Més aviat el contrari: ens acosta molt més a les protagonistes, tant a la dona de ciència com a l’escriptora, i aquesta proximitat ens fa adonar-nos del valor de les accions que marquen les trajectòries vitals de les persones.
De Rosa Montero només havia llegit l’assaig ‘La loca de la casa’ i em va atrapar des de les primeres pàgines. I tot i ser un llibre sobre la fantasia i la creació artística, molt allunyat del que imaginava seria aquest altre sobre Marie Curie, quan va arribar a la Biblioteca, el desig per llegir-lo va ser immediat. Necessitava tornar a experimentar l’emoció de deixar-me explicar una gran història!”
Recomanació de la Montserrat Monge (Bibliotecària de la Biblioteca de Ciència i Tecnologia)
Per saber-ne més:
- Obres biogràfiques de i sobre Marie Curie
- Marie Curie, una mujer en el frente, documental de la televisió belga produït el 2014 on es recrea l’experiència de Marie Curie com a infermera durant la Primera Guerra Mundial
- Pel·lícules
Marie Curie, film de Marie Nöelle (2016)
Radioactive, film de Marjane Satrapi (2019)
[20 de maig de 2020]