Ja hem dit que la llista d’il·lustradores i d’il·lustradors que donen vida a la ciència és pràcticament inabastable.

La nostra selecció és només un tast del que l’univers de la il·lustració científica pot oferir.

T’animem a descobrir-ne d’altres!

Il·lustradores i d’il·lustradors nacionals

blanca2

Blanca Martí

Mentre feia la carrera d’Història d’Art a la Universitat de Barcelona, la Blanca estudiava il·lustració i dibuix. I s’especialitzà en il·lustració científica a través de diversos cursos a la UB i a la Universitat de València amb l’il·lustrador Carles Puche. Professionalment, ha realitzat il·lustracions per a diferents publicacions científiques i divulgatives d’àmbit estatal i internacional, així com cartells per a parcs naturals: Parc Natural del Montnegre i El Corredor, el Parc del Foix, l’Àrea Metropolitana de Barcelona o la reserva de Dindefello, al Senegal, entre d’altres.

campos2

Xell Campos
La Xell Campos té una llarga experiència com a il·lustradora científica. El 2015, la Biblioteca de Ciència i Tecnologia va mostrar una selecció dels seus dibuixos en l’exposició La il·lustració científica com a eina de transferència de coneixement. I en aquests darrers anys ha continuat formant-se i treballant en diferents projectes, com la publicació del llibre Innera + Bo per l’editorial noruega Forlaget Press, en col·laboració amb en Carles Puche, pel qual van guanyar el premi Junceda 2017 en la categoria d’il·lustració científica.
Si vols aprendre il·lustració de la seva mà, no et perdis els cursos que periòdicament imparteix.

cervino

Clara Cerviño
La Clara és biòloga i il·lustradora científica. Llicenciada en Biologia per la Universitat de Santiago de Compostel·la, va cursar dos màsters en la UB abans de marxar a Portugal per realitzar un curs de formació en il·lustració científica de la Universitat d’Aveiro i combinar així les seves dues passions: la biologia i el dibuix. Des de llavors es dedica professionalment a la il·lustració, i s’ha dedicat a impartir cursos com per exemple d’Illustraciencia i ha participat a congressos relacionats amb l’art i la ciència en museus com el Guggenheim.

Yolanda González
Al llarg de la seva carrera, la Yolanda González ha posat la seva creativitat al servei de diferents disciplines (pintura, il·lustració, disseny gràfic, interiorisme) i en totes elles ha destacat per la forma de fusionar delicadesa i força, per fer emergir a cada traç la seva visió del món. Es va especialitzar en el camp de la il·lustració científica a partir del 2009 en el Museo Arqueológico regional de Alcalá de Henares. I ha continuat desenvolupant el seu treball també, per exemple, en l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES).
A la Biblioteca de Ciència i Tecnologia la vam descobrir pels dibuixos del llibre Botánica insólita del catedràtic de biologia José Ramón Alonso, una autèntica meravella pels sentits!

helena

BioIlustra – Helena Ariño
L’Helena s’ha graduat de Ciències Biomèdiques a la UB (2017) i és especialista en Comuniació Científica per la Univesitat de Vic. Des del 2001 ha rebut educació artística en diferents disciplines, i també la il·lustració digital. La seva tauleta s’ha convertit en una eina més per comunicar ciència perquè hi creu realment en la dita aquella que diu: una imatge val més que mis paraules.
Us recomanem el relat il·lustrat ‘El nou conte de les bonobes‘ sobre la primatologia i les dones que s’hi ha dedicat, un projecte col·laboratiu entre l’Helena Ariño i Luciferases.

norarte

NorArte – Ciencia visual
L’equip principal de NorArte el conformen tres il·lustradores i dissenyadores científiques que tenen en comú el seu pas pel Postgrau d’il·lustració científica de la Universitat del País Basc. Elles son la Vega Asensio, la Izaskun Alberdi i l’Ana Madinabeitia. A més, hi col·laboren amb d’altres especialistes a l’hora de preparar els seus dissenys editorials i les seves presentacions. L’estudi NordArte crea il·lustracions científiques i mèdiques així com dissenys a la carta, transformant la idea dels seus clients en una representació de la ciència atractiva i completament visual.

delatorre

De la Torre Art
Jaime de la Torre ha experimentat amb diverses tècniques i materials, especialitzant-se en el dibuix amb bolígraf per la seva versatilitat i les infinites possibilitats que li ofereix. El 2013 va desenvolupar la tècnica del dibuix en negatiu, un concepte totalment de la seva creació que consisteix en revertir els colors per crear-ne imatges sorprenents. Quant a la temàtica del seu treball, la naturalista i els retrats son els principals.

puche2

Carles Puche
Carles Puche és, sens dubte, un dels grans il·lustradors de la ciència de casa nostra. De formació autodidacta, ha participat en una gran diversitat de projectes i també ha col·laborat en nombroses publicacions divulgatives. Durant més de vint anys ha impartit, i segueix impartint, cursos d’il·lustració científica en diferents institucions i Universitats ininterrompudament. Fins i tot ha participat en la creació del Postgrau d’il·lustració científica de la Universitat del País Basc, i també en el Postgrau d’il·lustració científica de la Universitat de Girona, i en tots dos casos ha exercit com a docent.

perelluis

Pere Lluís León
Comunicador visual expert en biomedicina, ciències naturals i tècnica, Pere Lluís León crea il·lustracions i dissenys gràfics 2D i 3D amb un acurat coneixement científic i mèdic. Tot i haver fet Belles Arts, va cursar estudis autodidactes d’il·lustració mèdica en col·laboració amb el departament d’Anatomia de la Facultat de Medicina de Barcelona i, més tard, desenvolupà projectes de comunicació visual amb diferents hospitals d’Espanya i Europa. León també ha il·lustrat llibres d’anatomia, cirurgia i microbiologia per a diferents editorials mèdiques, i revistes de divulgació mèdic-quirúrgiques.

manuelromera

Ilustración médica – Manuel Romera
En Manuel Romera és metge, especialista en oftalmologia, i és també il·lustrador, el que suposa un gran avantatge perquè dibuixa allò que coneix per la pràctica mèdica. Des del 2013 es dedica professionalment a la il·lustració mèdica i al disseny gràfic aplicat a les ciències, la comunicació i la divulgació científica. A més, col·labora en el Postgrau d’il·lustració científica de la Universitat del País Basc.

anton

Mauricio Antón
Paleo-artista professional des de finals de la dècada dels anys 80, el Mauricio Antón va realitzar les seves primers il·lustracions paleontològiques per a les exposicions permanents del Museo Nacional de Ciencias Naturales de Madrid. Però el seu interès per representar la vida prehistòrica li va néixer de ben petit en veure els dibuixos del també il·lustrador Rudolph Zallinger. A part del seu treball com a il·lustrador, des del 2013 lidera el ‘Drawing the Big Cats’, un original safari d’art i ciència que es celebra cada any en el desert del nord de Botswana. I enguany ocupa la Càtedra Basler en l’East Tennessee State University on ensenya paleoart a estudiants tant d’art com de ciències.
A la Biblioteca de Ciència i Tecnologia trobaràs diversos llibres il·lustrats per Mauricio Antón, aprofita per estudiar els seus dissenys i dibuixos!

mascarell

Àlex Mascarell
L’Alex porta més de 10 anys treballant en el Zoo de Barcelona i en aquest temps ha sumat certa experiència en zoologia i ornitologia a la seva vocació professional més vinculada al disseny i al desenvolupament. Al llarg de la seva carrera, les seves il·lustracions han estat recollides en diferents publicacions col·lectives, diccionaris, i també en cartells i fitxes com les dedicades a les aus no passeriformes per al TERMCAT i el Zoo de Barcelona.  
Podeu veure una mostra del seu art a l’ebook Guia de les aus del Zoo de Barcelona.

corbera

Jordi Corbera
Il·lustrador científic des de l’any 1975, en Jordi Corbera és llicenciat en Ciències Biològiques per la Universitat de Barcelona. Amb els seus dibuixos ha col·laborat amb editorials i institucions com Salvat, Enciclopèdia Catalana, Edicions 62, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, la Fundació Atapuerca, i un llarg etcètera. També ha impartit cursos i xerrades sobre el dibuix científic, i ha participat en diverses exposicions.
No et perdis una mostra dels seus dibuixos al web de l’Associació Professional d’Il·lustradors de Catalunya.

Il·lustradores i d’il·lustradors internacionals

marydillon

Mary Dillon
Mary Dillon és una il·lustradora botànica irlandesa. El seu treball ha estat exhibit internacionalment i ha merescut diferents guardons. Prefereix treballar el gran format i capturar l’essència d’una planta amb la seva sensualitat i fragilitat. El color, la llum i la forma la fascinen. Així com també impartir cursos sobre art botànic ja què li permeten reunir les seves tres grans passions: l’aquarel·la, les plantes i el treball amb les persones. Mary Dillon imparteix classes regularment a Barcelona.

guner

Isik Güner
L’Isik Güner és una destacada il·lustradora turca que, inicialment, es va formar com a enginyera ambiental a la Universitat de Marmara (Estambul), estudiant posteriorment il·lustració botànica. Després de graduar-se, va començar a treballar exclusivament com a artista botànica, i actualment participa en diferents projectes científics en els jardins botànics d’Estambul i d’Edimburg, a més d’impartir cursos d’il·lustració botànica arreu del món, també sovint a Barcelona.
A la Biblioteca de Ciència i Tecnologia trobaràs el seu llibre Dibujo de botánica: guía visual para el artista, publicat el 2019 i especialment valorat pels lectors.

loureiro

Isa Loureiro
Després d’estudiar i de dedicar-se al disseny gràfic professionalment, l’Isa Loureiro va decidir refinar les seves habilitats en el dibuix amb cursos d’il·lustració. La seva curiositat pel món natural i l’especial interès per les possibilitats de la divulgació científica, la van portar a especialitzar-se en il·lustració científica (amb els cursos d’Illustraciencia, entre d’altres). Així, tal com diu ella, s’aprofita de la seva paciència per observar i dibuixar cada detall, fent servir l’objectivitat com a base fonamental del seu treball.

mafalda22

Mafalda Paiva
Mafalda Paiva és il·lustradora científica professional. Ha treballat amb els més importants grups editorials i agències de publicitat de tot el món. I la seva obra s’ha exhibit tant a museus com a galeries d’art. Va guanyar el concurs Illustraciencia l’any 2012. I en l’actualitat és la il·lustradora responsable de la informació gràfica del Museo de la Llana de Covilhã (Portugal).

hannah

Hannah Bonner
La Hannah és il·lustradora i escriptora de no ficció i, sovint, combina ambdues disciplines com en el cas dels llibres que va escriure i il·lustrar per a National Geographic. Li apassiona treballar en tot allò relacionat amb el món natural, tant prehistòric com de vida. I ha creat il·lustracions per a llibres, exposicions, materials de divulgació científica, articles científics i per a paquets de galetes. Alguns dels seus clients son l’Smithsonian Museum, el Museu Finlandès d’Història Natural o l’Instituto Español de Oceanografía. Viu a Mallorca des del 2004!

chile

Illustrative Science
Darrere de l’empresa hi ha el biòleg i il·lustrador xilè Felipe G. Serrano, qui porta desenvolupant el seu ofici d’il·lustrador i dissenyador editorial des del 2012, fent material divulgatiu per a científics, universitats i la comunitat amb l’objectiu d’informar i ajudar a la comprensió de la ciència en la nostra societat.

goodsell

David S. Goodsell
David S. Goodsell és professor de Biologia Computacional en l’Scripps Research Institute i professor investigador a la Rutgers University, però és especialment conegut per elaborar aquarel·les d’interiors cel·lulars. Els seus dibuixos es divideixen en dues categories: proteïnes individuals (generades per ordinador) i paisatges moleculars pintats a mà. Les seves il·lustracions es publiquen en la sèrie ‘Molecule of the Month’ del Protein Data Bank, un arxiu d’estructures de proteïnes.