Contagio : la evolución de las pandemias — David Quammen
Recomana’l a través de
“Aquest és un llibre escrit a mig camí entre el relat científic i el llibre de viatges. No és d’estranyar donat que el seu autor, en David Quammen, és un escriptor americà especialitzat en temes de ciència i natura que ha recorregut mig món treballant com a reporter del ‘National Geographic’ a la recerca dels patògens zoonòtics (que passen d’infectar animals a infectar persones) des de fa dècades.
Abans d’aquest llibre, David Quammen havia escrit 15 novel·les sobre temes que van des dels virus i epidèmies fins a la relació de l’home amb la natura, la teoria de l’evolució Darwinista i els processos naturals.
Amb un estil literari no exempt de detalls científics, l’autor fa un recorregut per la història recent, perseguint el rastre de les pandèmies mundials. Es tracta d’un estil que pot ser molt didàctic pels profans en temes ecològics i mèdics, donat que presenta explicacions planeres dels conceptes dels qual parla i alhora molt divulgatiu per als que tenen coneixements sobre la matèria.
El llibre que, per moments, pren un estil de thriller seguint pistes i fent-se preguntes, “enganxa” pel seu caire predictiu en demostrar que el que està passant no és més que una correcció natural al desequilibri ecològic que ha forçat l’home des de la revolució industria: En el fons som els propis humans els que forcem les pandèmies en alterar l’equilibri natural del planeta.
Cada capítol del llibre és com un petit relat dins del conjunt dedicat a una pandèmia zoonòtica patida per la humanitat. La lectura, tot i no ser planera no es fa pesada i el lligam seqüenciat dels diferents relats ajuda a entendre la dinàmica del que està passant avui en dia i prendre consciència de la magnitud del problema. (Cal remarcar que degut a la irrupció del SARS-CoV-2 just abans de la publicació del llibre, va obligar l’autor a afegir un capítol que és el colofó perfecte al relat i que el converteix en tristament actual).
La lectura de Contagio no deixa indiferent i obliga a revisar la relació de l’home i el medi, repassant el fets passats, incidint en la situació present i reflexionant sobre el futur sota un punt de vista darwinista i sense caure en el catastrofisme.
En resum: es tracta d’un llibre a mig camí entre el relat i l’article científic que permet entendre la situació sanitària actual, deixant clar que ja fa temps que es tenen evidències que això era previsible i que l’origen, des del punt de vista ecològic, és conegut.
Tenint en compte la crisis desfermada pel SARS-CoV-2, la seva lectura no deixa de ser predictiva i interessant… i tremendament actual.”
Recomació d’en Carles (usuari CaOgalla) a través del formulari web.
Per saber-ne més:
- Articles d’actualitat
- “La COVID-19”, col·lecció d’articles publicats a The Conversation sobre la pandèmia (2020)
- Lectures relacionades
- Documentals
“Contagion! The BBC four pandemic”, documental produït per la televisió anglesa BBC (2017)
“Virus, ecosistemes i pandèmia: el repte d’entendre la complexitat”, conversa entre Ricard Solé i Núria Jar al CCCB de Barcelona (2020)
- Pel·lícules
Contagion, film de Steven Soderbergh (2011)
Virus, film de Kim Sung-su (2013)
World war Z, film de Marc Forster (2013)
[Recomanació de l’11 de novembre de 2020]