jperetoretornar2

Planeta creatiu: com va començar la vida a la Terra i com la fabricarem en el laboratori (2022)    -Assaig-

La Terra ha estat habitada durant la major part de la seva existència planetària. El començament de la vida continua sent un enigma científic en els seus detalls, però tenim una diversitat de dades que ens permeten recrear com van ser els primers passos des de la química inanimada a les primeres comunitats de cèl·lules primitives. La biologia sintètica contemporània persegueix demostrar el potencial de la química per a transformar-se en vida.

Aquest text exposa les principals explicacions científiques sobre l’emergència natural i la fabricació artificial de la vida, així com el desplegament de la complexitat biològica al llarg de quasi quatre mil milions d’anys. L’autor presenta, no sols les idees actuals i els seus antecedents històrics i filosòfics, sinó que ens aporta anècdotes i vivències de més de trenta anys d’estudi d’una qüestió científica tan fonamental com la de l’origen de la vida terrestre.

Als preliminars del llibre trobem el poema inèdit “Pude no ser” del doctor en Química (especialitat Bioquímica i Biologia Molecular) Carlos Briones.

Disponibilitat

jpereto01

Simbiosis: seres que evolucionan juntos (2011)    -Assaig-

Innovar sumant? Amb aquesta pregunta comença aquest text sobre l’estudi i les implicacions que ha tingut i té la simbiosi sobre el concepte d’organisme, d’evolució i de la mateixa vida. Gràcies a l’estudi dels genomes dels éssers que han compartit el seu destí evolutiu de manera conjunta, podem conèixer millor l’impacte de les simbiosis en la història de la vida. Aquesta obra, adreçada a un públic curiós i interessat per la ciència, ens proposa un fascinant viatge a través de les simbiosis i les transicions principals durant l’origen i l’evolució de les cèl·lules eucariotes: la transformació de bacteris endosimbionts en orgànuls cel·lulars. Una valuosa informació amb profundes implicacions científiques i filosòfiques.

Disponibilitat

jpereto02

Tan bell i sempre esponerós: realitat i metàfora de l’arbre de la vida (2000)  -Discurs-

Discurs de recepció de Juli Peretó com a membre numerari de la Secció de Ciències Biològiques, llegit el 13 de novembre de 2000. L’autor fa una anàlisi de la metàfora de l’arbre de la vida; primer de la diversitat biològica i, des de Darwin, de la successió i el canvi evolutiu. També parla de l’allau d’informació sobre els documents històrics que suposa la nova era genòmica de la biologia i del trasbals que això ha produït sobre la imatge simple i atractiva de la història de la vida representada com un arbre.

Versió en .pdf

Disponibilitat

jpereto03

Orígenes de la evolución biológica (1994)   -Assaig-

En la mesura que explorem més i més la biosfera i el sistema solar podem refinar les preguntes sobre l’origen de la vida. El nostre coneixement limita la nostra capacitat de desprendre’ns de prejudicis i obsessions, de distingir aquells que són imprescindibles dels que no. L’autor barreja en aquesta obra el coneixement científic amb una gran dosi d’imaginació per fer front als interrogants plantejats sobre l’origen de la vida. Ingredients com el paper de les síntesis orgàniques prebiòtiques, els impactes dels meteorits, els minerals, les fonts termals submarines, la naturalesa dels primers gens … han determinat la bioquímica dels organismes actuals. Un apassionant debat científic sobre el què va passar al planeta Terra fa quatre mil milions d’anys.

+ info

Disponibilitat

jpereto04

Els orígens (1994)   -Recull de contribucions-

Volum editat a cura de Juli Peretó i Salvador Alegret, recull dotze treballs de diferents autors que van des de l’exposició de la teoria del Big Bang als inicis de la matemàtica moderna, passant per l’origen i la formació dels continents i oceans, els orígens de la vida i del càncer, la termodinàmica de l’autoreplicació, l’origen dels ecosistemes, de les especies i de l’individu; l’origen de l’home, de la sexualitat, de l’evolució del llenguatge i del nostre sistema de numeració.

Ressenya ampliada

Disponibilitat