100 curiositats del teu cos (2022)   – Assaig –

Tots coneixem el propi cos. En sabem les capacitats i les limitacions i potser recordem el que vàrem aprendre a l’escola sobre òrgans i teixits. Però tot això només és una aproximació a l’extraordinària màquina biològica que representa el cos humà. En aquest llibre, escrit amb Enrique de Madaria, trobareu detalls de les fascinants adaptacions que ens permeten fer coses en què no acostumem a pensar.
Un llibre amb curiositats sorprenents per aprendre com funciona el cos humà i entendre els fets determinants de la nostra evolució.

Disponibilitat

100 coses que cal saber dels virus (2020)   – Assaig –

En aquests cent capítols descobrirem què són exactament els virus, com és que no estan ni vius ni morts, de quants tipus n’hi ha, com ens infecten o com es defensa el nostre cos de la seva presència. També hi trobarem alguns dels virus més coneguts i les malalties que causen, històries de com la ciència ha anat descobrint els seus secrets i quines estratègies fa servir la medicina per lluitar contra ells. Ah, i podrem saber de virus informàtics, de virus de ficció i de virus extraterrestres.

Disponibilitat

Antropocè : la fi d’un mon (2019)   – Assaig –

Els meteorits, els canvis en l’activitat solar o el moviment dels continents són factors que han alterat les condicions de vida en el planeta Terra. D’uns anys ençà, però, el responsable directe d’aquestes alteracions és l’ésser humà. Amb l’esclat de la població, la revolució industrial i la tecnologia nuclear, els humans incidim directament en les condicions del planeta. Estem davant una nova era geològica, l’Antropocè, i de la fi del nostre món. I no d’aquí a milions d’anys, sinó que gairebé es pot albirar a l’horitzó.

Disponibilitat

100 secrets dels oceans (2018)   – Píndoles divulgatives –

Escrit conjuntament amb la biòloga Esther Garcés, les 100 curiositats que trobem en aquest llibre ens ajuden a descobrir, entendre i valorar els oceans. Uns oceans que, no ho oblidem, constitueixen la major part del nostre planeta, i també la més desconeguda, i dels quals la nostra vida depèn molt més estretament del que pot semblar.

Disponibilitat

100 preguntes sobre el càncer (2018)   – Píndoles divulgatives –

El càncer és, amb tota seguretat, una de les malalties més conegudes i temudes. Però què en sabem realment? Quants tipus diferents de càncer hi ha? Quan s’origina? Què passa exactament dins una cèl·lula cancerosa? En què consisteix la quimioteràpia? I les noves teràpies dirigides? Hi ha remeis naturals contra el càncer? Afecta per igual a tothom? Quan es pot dir que un càncer s’ha curat? Des de les primeres descripcions històriques fins a les estratègies més recents per prevenir-lo i tractar-lo, els autors, el Daniel Closa i el Salvador Macip, volen respondre cent preguntes essencials per entendre aquesta malaltia. El llibre està pensat perquè serveixi de referència tant per a malalts com per a familiars que vulguin saber-ne més, però també per a tothom que tingui curiositat sobre un dels enigmes biològics més complexos que existeixen.

Disponibilitat

Nanomedicina : la revolución de la medicina a escala molecular (2017)   – Assaig –

La capacitat que ofereix la nanotecnologia de manipular a escala molecular i atòmica està marcant un abans i un després en la pràctica de la medicina. Però encara és difícil establir els límits de la nanomedicina, ja què ens trobem a les beceroles d’aquesta nova branca de la ciència. Amb tot, ningú no li nega el seu gran potencial i sembla evident que la medicina, tal i com l’hem coneguda fins ara canviarà radicalment en el futur.

Disponibilitat

El camí de la pesta (2016)   – Novel·la –

Un brot de pesta inesperat i resistent, que s’ha declarat sobtadament a Boston i que s’estén com una taca d’oli per tot el món occidental, amenaça d’acabar amb la humanitat. L’epidèmia té un origen misteriós, qui sap si relacionat amb experiments biològics de l’antiga Unió Soviètica, amb animals salvatges o amb radiacions, i no es disposa d’un antibiòtic que pugui fer front a aquest bacteri letal. Mentre els morts s’acumulen i els millors científics mundials lluiten en va contra la pandèmia, els protagonistes desxifraran un enigmàtic manuscrit medieval que els durà pel sud de França i el nord de Catalunya en una cursa contra rellotge a la recerca d’un antídot. Els grans poders econòmics i les xarxes criminals, però, també ambicionen aquest tresor. El científic Daniel Closa es revela amb aquesta novel·la com un mestre del thriller mèdic. Obra guanyadora del XXIX Premi Sebastià Juan Arbó.

Disponibilitat


Ciència : un llibre lúdic de preguntes i respostes (2015)   – Joc de preguntes i respostes –

L’estructura és molt senzilla: una pregunta amb diverses possibilitats de resposta, però només una és la correcta. Fixa-t’hi bé i mira d’encertar-la! De tota manera, l’encertis o no, el més important és que trobarà el perquè de cada resposta explicat de manera divertida i amena per un autor que sap de què parla.

Disponibilitat


100 invents que han canviat el món (2011)   – Píndoles divulgatives –

La cervesa, el paper, Internet, l’anestèsia, el pa, el GPS. Saber una mica com s’han inventat les coses, quin n’és l’origen, ens ajuda a valorar l’enginy humà i ens permet apreciar millor el moment que ens ha tocat viure. També ens permet fer l’exercici d’imaginar com seria el nostre món si algun d’aquests invents no hagués funcionat.

Disponibilitat


100 mites de la ciència (2000)   – Píndoles divulgatives –

No és cert que fem servir únicament el 10% del cervell, que en lluna plena neixin més criatures, o que els estruços amaguin el cap sota terra. Totes aquestes afirmacions són mites guarnits amb aparença de veritats científiques. Com tots els mites, poden tenir gràcia i resultar estimulants per a la imaginació, però sempre és important saber distingir entre mite i realitat.

Disponibilitat


Tots som parents (1995)   – Novel·la –

L’autor ha triat, per aquesta narració, un personatge i un moment excepcionals: l’experiència del jove Darwin que, navegant cap a l’Amèrica del Sud i les Índies Orientals, fa una sèrie de descobriments que després li serviran per formular la seva teoria sobre l’origen de les espècies. 

Disponibilitat