“Sóc científica i m’agrada fer experiments per provar hipòtesis i avançar en el coneixement, amb explicacions racionals i contrastades. Potser per això també sóc una gran aficionada a la fantasia en les meves estones de lleure, per compensar. Una de les coses que més m’agraden dels llibres de Harry Potter és que fa una bona amalgama d’elements fantàstics i mitològics. He d’admetre que em va subjugar l’aparició en el llibre d’un element màgic poc vist, una capa d’invisibilitat. Ens podem imaginar un món on ens poguéssim posar i treure una capa d’invisibilitat? Segurament, no imaginarem gaires situacions on la invisibilitat sigui neutra o fins i tot, productiva; més aviat pensarem que molts cops no es farà servir aquesta capa per res de bo. Lladres i espies estarien contents de poder fer i desfer d’amagatotis. Simplificant, això és el que succeeix en alguns tipus de càncer, que es posen una capa d’invisibilitat que els fa passar desapercebuts per al sistema immunitari del pacient…”

Fragment inicial de l’article
Harry Potter i teràpies contra el càncer

Gemma Marfany i Nadal (Barcelona, 1963) és doctora en Biologia i professora de Genètica a la Universitat de Barcelona. La seva trajectòria professional i acadèmica, desenvolupada a Barcelona, Edimburg i Oxford, aborda múltiples camps de la genètica, des de l’evolució molecular fins les línies actuals de recerca centralitzades en analitzar les bases genètiques i moleculars de malalties humanes hereditàries. També és especialista en qüestions bioètiques derivades de l’ús de l’ADN en la societat i en divulgació científica. Actualment és coordinadora del màster de Biologia del desenvolupament i Genètica de la UB, membre de l’Institut de Biomedicina (IBUB), de l’Observatori de Bioètica i Dret, i assessora externa de la Comisión Nacional para el uso forense del ADN. En la vessant divulgativa, publica cada dissabte entretinguts i rigurosos articles a El Nacional.cat.
Des de principis de 2021, Gemma Marfany és la nova delegada del rector Joan Guàrdia Olmos (Univesitat de Barcelona) per a la Divulgació Científica.

Més informació:

a