carmetorras-foto

” … Leí algunos libros sobre Inteligencia Artificial (IA) escritos por investigadores de renombre como Rosenblatt, Minsky, Feigenbaum, Newell y Simon, que me dejaron una profunda huella. Uno fue determinante en mi carrera científica: “Cerebros, máquinas y matemáticas” de Michael A. Arbib. Le escribí diciéndole que me encantaría estudiar lo que explicaba en su libro sobre cómo modelar el cerebro con computadoras y para mi sorpresa me contestó y me invitó a estudiar el máster de Ciencias de la Computación, con especialización en Brain Theory, en la universidad de Massachusetts. Pedí una beca Fulbright y salí pitando, literalmente.”

Fragment del perfil de Carme Torras al web Las Científicas Cuentan

Carme Torras Genís (Barcelona, 1956) és llicenciada en Matemàtiques (1978), Doctora en Informàtica (1984) i professora d’investigació a l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (CSIC-UPC) (1991). Compagina la recerca científica i l’escriptura, amb una producció de ciència-ficció de qualitat.

Després d’una estada a la universitat de Massachusetts amb una beca Fulbright (1981) i tornar a Catalunya, no va poder continuar la seva investigació sobre models computacionals en neurociències i es va passar a la robòtica, on ha aplicat models d’inspiració biològica a la percepció, planificació, raonament, control de moviments i, sobretot, a l’aprenentatge automàtic implementat en robots.
Actualment lidera el projecte CLOTHILDE centrat en la percepció i la manipulació robotitzada.

Torras ha estat guardonada amb diversos premis, com el premi Divulga del Museu de la Ciència de Barcelona i el premi Rafael Campalans de l’Institut d’Estudis Catalans. A més, l’any 2000 li fou atorgada la medalla Narcís Monturiol de la Generalitat de Catalunya al mèrit científic i tecnològic. Més recentment, ha guanyat el IV Premi “Julio Peláez a las Mujeres Pioneras de la Física, la Química y las Matemàticas”; i també ha estat distingida com a Professional Catalana TIC de l’any 2019.

Interessada per les implicacions socials de la robòtica i la intel·ligència artificial i convençuda, a més, que la ciència ficció pot ajudar a promoure el debat ètic sobre les aplicacions d’aquestes noves tecnologies, Torras ha escrit les novel·les La mutació sentimental (X Premi Manuel de Pedrolo -2007- i Premi Ictineu -2008-) i Enxarxats (Premi Ictineu -2018-).

Més informació:

a