Medio planeta: la lucha por las tierras salvajes en la era de la sexta extinción — Edward O. Wilson
Disponible per compra
“Durant els dies del confinament més estricte, una de les coses que ens confortava era comprovar com la natura, sense la nostra presència massiva, anava guanyant espai. L’aire era més net, la vegetació creixia per racons urbans i animals que habitualment ens defugen s’atrevien a fer incursions per pobles i ciutats. Edward O. Wilson al seu llibre ens parla justament de com la nostra activitat antròpica fa recular les espècies animals i vegetals, i l’abast de l’extinció devastadora que està tenint lloc en els nostres temps sense que malauradament hi parem cap mena d’esment. Al llarg de les pàgines, Wilson en fa una exposició força il·lustrativa i ens situa en l’escenari al qual intentem donar l’esquena: si no hi posem remei ja ens estem precipitant a l’era de la sisena extinció, una extinció que també ens podria incloure si som tan cecs de no intentar-la aturar. L’autor, però, manté un bri d’esperança i fa una proposta sorprenent (i potser malauradament utòpica). Destinar una part del planeta (aquelles àrees més salvatges i menys o gens poblades) a la biodiversitat, tenint-hi la mínima o nul·la presència humana, per tal de poder-la preservar i preservar-nos.
Més enllà d’aquesta tesi es tracta d’una obra rigorosa i amb exposicions clares, que ajuda a situar-se en el desastre natural que estem vivint i provocant. Sense dramatismes però tampoc concessions. Ara que encara recordem bé els dies que havíem de mirar la natura des de casa i que li deixàvem un terreny que normalment ens apropiem, potser podem acabar de fer-nos una idea de l’abast de les nostres accions. “Medio Planeta” ens hi ajuda.”
Recomació de la Marina Garcia (Administrativa de la Biblioteca de Veterinària)
Per saber-ne més:
- Altres obres d’Edward O. Wilson
- Advice to young scientists, conferència TED d’Edward O. Wilson en relació al seu llibre ‘Cartas a un joven científico’ (2012)
- Articles d’actualitat
- “La crisi planetària de l’antropocè”, article de Jaume Terradas a la revista Mètode (2019)
- “L’antropocentrisme serà el nostre meteorit”, article d’opinió de Marta Tafalla al diari Ara Andorra (2019)
- Lectures relacionades
- Documentals
La sexta extinción, documental produït per New Atlantis (2014)
Guardianes del futuro, documental produït per New Atlantis (2017)
Mares vírgenes, conferència d’Enric Sala, explorador resident de National Geographic (2013)
- Pel·lícules
L’homme qui plantait des arbres (L’home que plantava arbres), curt d’animació de Frédéric Back (1988)
Wall-E, film de Andrew Stanton (2008)
Beasts of the Southern Wild (Bestias del sur salvaje), film de Benh Zeitlin (2012)
[8 de juny de 2020]