helenagb_foto2

“A los nueve años de edad. En 1993, con los ojos como platos y el corazón desbocado a «tropecientos mil» latidos por minuto, salí del cine teniendo en  la cabeza lo  que había decidido esa tarde que sería la única misión de mi vida: clonar un dinosaurio. Acababa de ver la película de Steven Spielberg Parque Jurásico, y tenía la certeza de haber entendido claramente que éramos capaces de dar vida a una nueva especie partiendo de un puñado de moléculas nitrogenadas, el ADN. Conocer, controlar e interpretar el ADN para saber cómo carajo de ahí podía salir un individuo tan imponente como un Tiranosaurio Rex debía convertirse en el norte de mi existencia, y a ello me lanzó un arrojo sin límite.”

Fragment de la introducció del llibre
Tenemos menos genes que un brócoli… y se nota

Helena González Burón (Salamanca, 1983) és llicenciada en Biologia per la Universidad de Salamanca i doctora en Biomedicina per l’ Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona, especialitzada en epigenètica del càncer. En l’IRB Barcelona va ocupar el càrrec de Public Engagement & Science Education Officer  entre 2014 i 2016.

L’Helena és cofundadora i directora de Big Van Ciencia (2013), una organització sense ànim de lucre que té com a objectiu innovar en el camp del compromís social i la divulgació científica, utilitzant les emocions i l’humor com a eines per a connectar-se amb l’audiència. En aquesta línia, també es fundadora de la companyia de teatre Clowntífics, dedicada a la comunicació científica entre els alumnes de primària.

A més, és entrenadora d’habilitats de comunicació pública i treballa per tot el món ajudant a científics, investigadors i periodistes a oferir les seves millors actuacions, tallers, conferències, etc. amb un llenguatge apropiat per a un públic no especialitzat. I sempre amb el mateix objectiu: difondre i democratitzar el coneixement científic.

Sota el nom de Big Van científicos sobre ruedas, ella i altres companys de Big Van Ciencia han publicat diferents llibres: Cómo explicar física cuántica con un gato zombi, Cómo explicar genética con un dragón mutante, o Si venimos del mono, ¿por qué somos tan cerdos?. I, també, com autora en solitari ha escrit sobre Ada Lovelace, Vera Rubin i Hedy Lamarr per acostar la ciència als més petits, dins la col·lecció Mis pequeños héroes de l’editorial Salvat. Des del 2017 és escriptora freelance per al National Geographic.

Més informació:

a