Medi ambient i ecologia

Per què les dones salvaran el planeta — Diverses autores

L’empoderament de les dones pot transformar les possibilitats d’aconseguir la sostenibilitat ambiental? Aquest llibre pretén respondre afirmativament a la pregunta. Veus com les de Vandana Shiva, Caroline Lucas, Maria Mies o Yayo Herrero, entre d’altres, exposen els vincles que hi ha entre ecologisme i feminisme en defensa de la justícia social. I analitzen les formes en què les dones interactuen en la lluita contra el canvi climàtic i les seves conseqüències. La seva voluntat transformadora és capaç d’influir en el medi ambient, però també en la societat, l’educació i en les relacions de poder.

Refugiats climàtics — Miguel Pajares

L’autor s’endinsa en el dilema sobre la consideració de refugiades de les persones expulsades dels seus països pel canvi climàtic, i amplia els detalls de la catàstrofe per diverses regions de l’Àfrica, l’Àsia i l’Amèrica Llatina, analitzant també els desplaçaments humans que produirà la Covid-19. Al final, es formulen propostes tant per a la lluita contra el canvi climàtic, com per a la gestió de les migracions.

La venganza de la naturaleza — Carlos Tabernero

Aquest és un llibre al voltant del medi ambient i el setè art, o com aquest últim veu i interpreta la natura. I, en el qual, es reflexiona sobre les diferents visions que emanen de la gran diversitat i quantitat de perspectives amb les quals, en un món científic-tecnològic, s’interpreten aquests conceptes.

Los bosques perdidos — Rachel Carson

Recopilació d’escrits inèdits i poc coneguts de Rachel Carson, on s’ofereix al lector la seva evolució com a naturalista i com a escriptora. La calma aparent del personatge i la seva assossegada vida pública dissimulaven la passió que mostrava Carson en privat, així com la complexitat del seu amor i compromís pel món natural. Una veu nova, més completa, en defensa de la natura.

Matemàtiques

Armas de destrucción matemática — Cathy O’Neil

Som en temps d’algoritmes. Les decisions que afecten les nostres vides no estan preses per humans, sinó per models matemàtics. I, a simple vista, pot semblar correcte i igualitari però és al contrari. Els models són opacs, no regulats i incontestables. Els models apuntalen als afortunats i castiguen els oprimits… Benvinguts al costat fosc del BIG DATA!

Los números de la vida — Kit Yates

I si les matemàtiques fossin l’única forma de comprendre com et sents, o d’entendre la societat, d’intentar articular el món? Tot en aquest planeta es pot articular mitjançant les matemàtiques i, no obstant això, aquest no és un llibre per a matemàtics. Tampoc és un llibre de matemàtiques a l’ús. És un llibre sobre com ens ajuden a entendre el món, la societat, la vida.

Tyrocinio arithmetico — María Andresa Casamayor

Aquest és el primer llibre de ciència escrit per una dona i en espanyol que es conserva. Signat sota el pseudònim masculí de Casandro Mamés de la Marca y Araioa, en realitat s’amaga la saragossana María Andresa Casamayor de la Coma (1720-1780). Inclou la reedició de l’obra, i l’aportació de diversos investigadors que tracten aspectes de la ciutat de Saragossa, l’educació i les dones en la societat al segle XVIII.

Física i Química

Cartas — Marie Curie i les seves filles

Després de la mort de Pierre, Marie Curie i les seves filles van intercanviar-se les cartes que ara es recullen en aquest llibre. Unes cartes que ens submergeixen en la seva intimitat familiar i ens transmeten els grans i petits successos de les seves vides, donant testimoni dels seus estrets vincles i de l’amor i harmonia que mai van deixar d’existir entre elles.

Construyendo la tabla periódica — Miguel Calvo Rebollar

Aquest no és un llibre de química, sinó de les persones que s’hi han dedicat i d’elements químics. De qui i de com els van descobrir, aïllar, i col·locar ordenadament dins d’una estructura intel·lectual  que facilités el seu estudi, fet que va permetre conèixer millor els elements amb  què està construït l’univers.

Por qué los girasoles se marchitan — Oskar González

Va matar el color verd a Napoleó? Hi ha mòmies triturades en quadres del segle XIX? Per què es marceixen els gira-sols de Van Gogh? Cada obra d’art amaga un fascinant univers químic al seu interior i, amb aquest llibre, ens endinsarem en un viatge per la història de l’art de la mà d’una sèrie d’elements químics presents en la pintura, l’escultura i l’arquitectura. Perquè, com s’acostuma a dir, tot és química!

10001 amigas ingenieras — María Villarroya Gaudó (coordinadora)

Aquest llibre és el resultat del projecte “Una ingeniera en cada cole” de l’Associació Mujeres Investigadoras y Tecnólogas de Aragón (AMIT- Aragón), i totes les autores destaquen per la divulgació que fan de la seva professió a les escoles. Es proposen activitats creatives i experiments científics amb l’objectiu de despertat, sobretot en les noies, el cuquet de la ciència.

Biologia

Les molècules de la vida — David González Jara

Les molècules són les grans protagonistes d’aquest llibre. A través de les seves pàgines coneixerem l’estructura dels elements bàsics sobre els quals es construeix i es desenvolupa la vida, les propietats que els caracteritzen i els diferencien, i les funcions que exerceixen en els organismes. Aquesta és, doncs, una obra dedicada a la bellesa i la complexitat d’allò minúscul: els àtoms i les molècules engendradores de vida.

Cazadores de microbios — Paul de Kruif

L’autor descriu la vida i la recerca d’un grapat de científics pretèrits que van descobrir els microbis i les vacunes per a combatre’ls, i que van establir les bases per a conèixer i comprendre el món dels éssers vius més petits de la Terra i la nostra relació amb ells. Una història, per tant, sobre microbis, bacteris i malalties, i com afecten la nostra vida quotidiana i la prosperitat de les nostres societats.

Un planeta de virus — Carl Zimmer

L’autor presenta la investigació més recent sobre com els virus dominen les nostres vides i la nostra biosfera, com van contribuir a donar lloc a les primeres formes de vida, com produeixen cada dia noves malalties i com podem aprofitar-los en el nostre benefici. Fascinant i comprensible lectura.

Viral — Juan Fueyo

Escrit des d’una perspectiva científica, biològica i mèdica, el llibre té un marcat component humanístic transmès a partir de múltiples i interessants anècdotes històriques, filosòfiques, artístiques, literàries i, també, científiques, que el converteixen en el llibre de divulgació científica de referència de la pandèmia.

Plantes i Animals

Una trenza de hierba sagrada — Robin Wall Kimmerer

Basant-se en la seva vida com a científica, indígena, mare i dona, l’autora ens mostra com altres éssers vius ens ofereixen regals i importants lliçons, fins i tot encara que hàgim oblidat com escoltar les seves veus. En una rica trena de reflexions desplega la seva idea central: el despertar d’una consciència ecològica requereix el reconeixement i la celebració de la nostra relació recíproca amb la resta del món vivent.

La red oculta de la vida — Merlin Sheldrake

En aquesta aventura, se’ns introdueix al món espectacular i desconegut dels fongs: organismes infinitament sorprenents i essencials per a la vida en el nostre planeta, que han canviat el curs de la vida i continuen donant forma al nostre futur. Brillantment escrit i àmpliament documentat, el llibre ens demostra com són de fonamentals aquests organismes per a la sostenibilitat del planeta.

Terra insecta — Anne Sverdrup-Thygeson

Aquesta és una història extraordinària sobre les importants qualitats dels insectes per conservar els ecosistemes. La científica noruega fa visible l’existència d’innombrables bestioles que viuen a una escala mil·limètrica i ens revela que no només són font d’aliment per a altres animals, sinó que les seves accions i comportaments generen un sofisticat efecte dòmino.

Petita filosofia dels ocells : 22 lliçons per a una vida serena — Philippe J. Dubois i Élise Rousseau

Per què no aturar un moment el ritme infernal de les nostres vides i escoltar el que els ocells ens diuen i ens ensenyen? Pel seu estil de vida, per la seva forma de ser al món, aquests petits «mestres pensadors» ens mostren una manera de viure més respectuosa amb els nostres propis ritmes, i més profunda. Aquestes 22 lliçons, curtes i senzilles, ens conviden a trobar l’ésser natural que dorm dins nostre.

Anem a veure ocells! — Jordi Longàs Mayayo

La diversitat d’hàbitats i la seva situació estratègica fan de Catalunya una destinació de primer ordre per al turisme ornitològic. Es tracta d’un patrimoni natural que aquesta guia vol fer accessible a tots els amants de la natura. Per això s’han seleccionat les 30 zones més destacades, amb un total de 42 itineraris, ideals per gaudir-ne en família. De forma planera, aquest llibre permet introduir-se en l’observació d’aus i el coneixement dels ecosistemes on viuen.

Medicina i Salut

L’art de persistir — David Bueno

L’autor ens endinsa en la part més desconeguda del nostre cervell per entendre com ens comportem individualment i col·lectiva davant del que és desconegut. Un mirall per prendre consciència que la manera com fem front a la incertesa condiciona la nostra forma de veure i viure el món.

Trenca-t’hi el cap — David Bueno
Assaig divulgatiu interessantíssim en què l’autor fa un repàs de l’evolució de la humanitat i teoritza sobre el fet cultural com a motor per a l’evolució humana. Explica, de manera molt entenedora, com l’evolució biològica ha propiciat cervells que poden acumular i transmetre
cultura. Però no només això, la cultura esdevé també un motor per fer evolucionar el cervell i revolucionar-lo. Aquesta revolució cerebral passa pel seu rejoveniment i inclou, a més, l’aprofundiment del lliure albir. Cultura, evolució, rejoveniment i lliure albir es troben lligats al cervell.

Pandemia — Sonia Shah
Aquesta és una obra fonamental d’història epidemiològica que explora els orígens de les epidèmies. Molt abans de l’arribada de la COVID-19, gairebé tots els epidemiòlegs coincidien en el fet que una malaltia infecciosa de les més de 300 que es coneixen causaria una pandèmia mortal. Si bé era impossible predir l’aparició del SARS-CoV-2 i tampoc podem saber quin patogen causarà el proper brot global, en desentranyar les històries de pandèmies passades podem començar a comprendre millor el nostre futur i preparar-nos per al que vindrà.

Geografía de la locura — Javier S. Burgos
L’autor ens porta a les neurones a través de la bogeria. Ens situa davant l’inexplorat per creuar per on coneixem fins arribar al que no se sap. Així, arribem davant del que només són uns quants punts suspensius per assumir que el saber és una història que no s’acaba mai.

Diseñando fármacos — Javier S. Burgos
En aquest llibre, se’ns descobreixen els secrets de la fabricació i del desenvolupament dels fàrmacs, amb les seves llums i les seves ombres, recorrent el camí que va des de la hipòtesi fins a la farmàcia, identificant els obstacles d’aquest procés i les estratègies per assolir el major repte de l’ésser humà: retardar la mort.

¿Sabemos lo que compramos? — Leixuri Aguirre i altres
Entendre l’etiquetatge dels aliments sembla una tasca senzilla, però, realment, sabem el que adquirim i comprenem tot allò que figura imprès en un producte? ¿Som capaços de captar les estratègies que la indústria alimentària utilitza en les seves campanyes de màrqueting? Aquesta guia intenta donar resposta a tots els nostres dubtes. Primerament, dona les nocions bàsiques sobre l’etiquetatge dels aliments, explicant quines són les declaracions obligatòries que hi han d’aparèixer, i les declaracions nutricionals i de salut. Per acabar, alguns exemples en els quals l’estratègia de la indústria alimentària pot confondre al consumidor.

Por qué dormimos — Matthew Walker
Dormir és un dels aspectes més importants i, alhora, menys compresos de la nostra vida. L’autor proposa una enlluernadora immersió en el propòsit i el poder de la son, i ens explica com dormir bé a la nit pot fer-nos més intel·ligents, més atractius, més feliços, més sans i, també, prevenir el càncer.

El río de la conciencia — Oliver Sacks
S’examinen qüestions de memòria, temps i consciència. Com pensem, com recordem? Diferents individus tenen, també, diferents velocitats o maneres de pensar? La memòria és fiable? Com construïm el nostre sentit del temps, el nostre món visual? Què és la consciència, neurològicament parlant? I el més important, què és la creativitat.

Il·lustració

Breve introducción al dibujo de árboles — Baldi Pérez
La Biblioteca del Real Jardín Botánico de Madrid edita aquesta guia per oferir útils i pràctics consells, així com idees i suggeriments a tenir en compte a l’hora de començar en el dibuix botànic. Tot i que l’objectiu principal és donar a conèixer la seva col·lecció d’il·lustracions botàniques, disponible a Europeana.

Cuerpos representados : objetos de ciencia artísticos en España, siglos XVIII-XX — Alfons Zarzoso i Maribel Morente, editors
La ciència necessita ser representada per poder-la comunicar. Aquesta necessitat explica el treball col·laboratiu que artistes i científics han realitzat per produir objectes de ciència artístics, fonamentals en la producció i comunicació del coneixement científic. Abastant tres segles d’història, aquest llibre ens mostra com els diferents mitjans artístics d’expressió (il·lustració, pintura, escultura, fotografia o cinema) han representat els cossos. Interseccions entre la història de la ciència i de l’art que ens permeten descobrir relacions humanes, espais i tècniques de producció i nous llenguatges fins ara desconeguts.

Ficció i Poesia

Herbario: antología botánica — Emily Dickinson
Per primera vegada es publica l’herbari que va recol·lectar i classificar l’Emily Dickinson, acompanyat d’una antologia botànica de poemes que giren entorn a les plantes, els arbres i les flors, en edició bilingüe anglès-espanyol.

Hipnofòbia — Salvador Macip

En un búnquer secret de l’exèrcit americà, el doctor Metcalf ha trobat la manera d’accedir al Poder, la força secreta de la ment, i sap com fer-la servir. El general Sandcliff és l’únic que pot evitar que el doctor s’infiltri en els nostres somnis i acabi controlant la humanitat… Per què dormim? És veritat que el cervell necessita descansar, o és una forma d’amagar el seu veritable potencial? Salvador Macip planteja, amb tocs fantàstics, la manipulació dels individus i la societat des d’un poder a l’ombra.

Els robots prefereixen el jazz — Ignasi Llorente

Narrada des d’una mirada coral, la novel·la d’Ignasi Llorente ens transporta a un futur proper en què els canvis tecnològics transformaran la manera com els humans afrontem les malalties i, fins i tot, la desaparició dels nostres éssers més estimats. Potser caldrà assumir que la «vida» i les relacions personals poden continuar després d’allò que, ara, anomenem «mort».

A hombros de gigantas — Laura Morrón

Aquest llibre és un homenatge en vers a totes les dones que van fer possible el progrés científic tal i com el coneixem avui en dia. Els scikus (=science haikus) que inclou estan inspirats en les seves fites i busquen despertar en el lector la mateixa curiositat que les va convertir en valentes pioneres en les seves respectives disciplines.

Gambit de dama — Walter Tevis
La Beth Harmon, de vuit anys, acaba d’arribar a l’orfenat després de perdre la mare en un terrible accident. Retreta i perduda, descobreix que hi ha dues coses que li donen una mica de pau, les petites pastilles verdes que els donen perquè estiguin tranquil·les i el joc de taula al qual juga amb el bidell de la institució, els escacs. Aviat es farà palès que té un talent espectacular per a aquest joc…

Estimades màquines — Carme Torras
Sovint no som prou conscients de la importància que atorguem als artefactes tecnològics en el nostre dia a dia, hi interactuem de manera natural, gairebé inconscient, sense adonar-nos de fins a quin punt en depenem, i de com ens estan canviant la manera de pensar, de sentir i de relacionar-nos. En aquest recull de 10 relats, l’autora ens parla d’aquesta qüestió a través d’històries quotidianes, misteriores, íntimes i divertides.