¡Abre los ojos! — Concepción Lillo
El funcionament del sistema visual és tan fascinant com complex i en cada organisme té característiques particulars i inherents a la seva espècie i, també, algunes imperfeccions.
Aquest llibre és una guia única que combina biologia, neurociència i tecnologia per explicar-nos la ciència que hi ha darrere de la mirada i, a la vegada, un gabinet sorprenent de curiositats.
Yo he vivido en la Antártida : los primeros españoles en el continente blanco — Josefina Castellví i Piulachs (il·lustracions de Yolanda González)
Publicat originàriament el 1996 i ara actualitzat amb les il·lustracions de Yolanda González, Yo he vivido en la Antártida és el relat autobiogràfic d’una pionera. La Josefina Castellví va ser la primera científica espanyola en investigar aquest continent i, durant quatre campanyes, la directora de la base antàrtica espanyola Joan Carles I.
¿Por qué mi hijo tiene una enfermedad rara? — Lluís Montoliu
El llibre està escrit a partir de l’experiència professional de l’autor, que investiga malalties rares i les diagnostica genèticament. Amb molta freqüència li ha tocat respondre a tota una sèrie de preguntes formulades per famílies en aparèixer de manera sorprenent i inesperada una malaltia rara, canviant completament el seu esdevenir.
Hi ha cap científic investigant-la i desenvolupant algun tractament? Té cura? Si decidíssim tenir-ne més criatures, existiria la possibilitat que també nasquessin amb la mateixa malaltia? …
Descubriendo galaxias : telescopios gigantes, ilustraciones y fotografías al servicio de la curiosidad humana — Almudena Alonso Herrero (il·lustracions de Jesús Romero)
El 1878, l’astrònom Wilhem Tempel va llançar un repte al seu col·lega John Dreyer per mitjà d’una carta a l’editor de la revista científica The Observatory. Tempel insistia que la forma observada en algunes nebuloses –avui sabem que són galàxies– no era espiral com defensava la majoria dels astrònoms de l’època.
El que en aquest moment resoldríem fàcilment observant alguna de les belles imatges del telescopi Hubble, o més recentment del James Webb, era impossible a mitjans del segle XIX. Per plasmar la forma de les nebuloses, l’única solució era dibuixar-les durant una o diverses nits d’observació.
Com es va resoldre la controvèrsia? Quin paper van jugar els grans telescopis d’aquella època?
¿Cómo sobrevivir a la incertidumbre? — Anabel Forte Deltell
Dades, números, percentatges i gràfics s’han apoderat del nostre dia a dia i han esdevingut indispensables per prendre decisions o per comprendre el món que ens envolta. Tot i això, la seva utilitat està supeditada a la nostra capacitat per entendre les eines estadístiques que els generen.
En aquest llibre ens dedicarem a conèixer l´estadística donant unes pinzellades sobre la seva història i personatges més rellevants.
Un Científico en el armario : Pío del Río Hortega y la historia de la ciencia española — Elena Lázaro Real
En aquest llibre es recupera la vida personal i l’obra científica d’una de les persones més rellevants de la neurociència universal: Pío del Río Hortega, candidat dues vegades al premi Nobel i doctor honoris causa per la Universitat d’Oxford.
El professor va compartir la seva vida amb Nicolás Gómez del Moral amb naturalitat i sense amagar-se, en un temps en què per a alguns atacar l’homosexualitat era un deure patriòtic. Nicolás Gómez del Moral va acompanyar el científic en els seus èxits i en els seus fracassos, seguint-lo fins al seu exili primer a Anglaterra i després a Argentina.
Animales ejemplares — Juan Ignacio Pérez i Yolanda González (il·lustracions)
Cada capítol d’aquest llibre fascinant exemplifica algun aspecte del funcionament dels animals. Descobriràs com s’ho fan per mantenir un balanç equilibrat d’aigua i de sals; aprendràs que pràcticament tots els materials orgànics poden servir d’aliment; coneixeràs els mecanismes que han permès a no poques espècies freqüentar enclavaments on no hi ha gaire oxigen; sabràs de les seves proeses; et trobaràs amb veritables carreres d’armaments entre espècies, els integrants de les quals lluiten per devorar i intenten no ser devorats; entendràs que totes aquestes penes i treballs adquireixen ple significat en virtut de la seva conseqüència última: procrear nous individus que duguin dins seu la informació genètica dels qui els van precedir. I, finalment, comprovaràs que els considerats irracionals tenen capacitats cognitives que no podíem ni arribar a sospitar.
El cerebro en su laberinto : los trastornos del neurodesarrollo — María José Mas Salguero
Endinsar-se en un laberint és més que una aventura. Qui l’emprèn, es desafia a trobar-ne la sortida, però pot quedar atrapat en l’intent.
Aquest llibre ens ensenya els itineraris alternatius que el cervell en creixement pren per fer front a cadascun dels reptes que li exigiran els trastorns del neurodesenvolupament. Trastorns com la hiperactivitat, l’autisme o la paràlisi cerebral infantil, entre d’altres. És un llibre escrit des de l’experiència quotidiana de l’autora, on explica als pacients (i a les seves famílies) per què el seu desenvolupament és diferent al dels altres.
¿Cómo entender a los humanos? : las bases biológicas del lenguaje, la cultura, la moral y el estatus — Pablo Rodríguez Palenzuela
A partir dels avenços en camps com la genètica del comportament, la paleontologia, la biologia evolutiva, la bioinformàtica i la lingüística, l’autor ens explica la ment i la conducta humanes des d’una perspectiva diferent i global. Entendrem, per exemple, per què som de vegades molt violents i d’altres més cooperatius, o per què ens preocupa el que està bé i el que està malament.
El gran salto al abismo : la extraordinaria historia de un técnico español de la NASA en la exploración del espacio — Jesús Sáez Carreras
Un fill d’emigrants asturians nascut enmig de l’extrema pobresa del Madrid de la postguerra arriba a convertir-se en cap d’operacions i subdirector d’una estació espacial de la NASA i, al llarg dels 43 anys de la seva vida laboral, és testimoni d’excepció de multitud de fites de la carrera espacial com l’arribada de l’home a la Lluna o l’angoixant rescat dels astronautes de l’Apol·lo 13 o la tragèdia del Transbordador Espacial Challenger.
Aquesta és la història real de Carlos González Pintado, el primer tècnic espanyol contractat per la NASA per a l’estació de seguiment de vols tripulats a Fresnedillas de la Oliva (Comunitat de Madrid) que va jugar un paper fonamental en la conquesta de l’espai.
Los males de la ciencia — Juan Ignacio Pérez i Joaquin Sevilla
Gràcies a la ciència, l’actual és l’època històrica en què, malgrat tot, la gent viu millor. Però, igual en millors condicions. Però, igual com els organismes, la ciència està sotmesa a riscos externs i interns. Els interns són els més insidiosos. Tenen a veure amb qui forma part del sistema; per això ens interpel·len de manera directa. Aquest llibre intenta identificar els mals de la ciència per posar-los en relleu, advertir del risc que representen i assenyalar la necessitat de posar-los solució.
Disecciones : diez relatos sobre la enfermedad (diversos autors)
Es tracta d’una obra coral en la qual participen deu autors del món de la divulgació i la narrativa, on s’endinsen, des de diferents gèneres, estils i angles, en el món de la malaltia.
Els autors són: José Ramón Alonso, Fátima Casaseca, Juan Gracia Armendáriz, Marta Macho-Stadler, Xurxo Mariño, Javier Peláez Pérez, Angélica Pérez, Natalia Ruiz Zelmanovitch, Miguel Santander i César Tomé López.